Gastronomický slovník

Aa

A la parilla

španielsky výraz pre prípravu pokrmov na grile

Abbacchio

taliansky výraz pre mäso z jahňaťa starého 4 – 8 týždňov

Aceto balsamico

vínny ocot, najkvalitnejší pochádza z talianskej Modeny

Adobado

taliansky výraz pre rôzne pokrmy z mäsa pripravované na kyslo

Agnolini

cestovinové taštičky plnené mletým mäsom

Aigiullette

tenký plátok šunky alebo pečených kačacích pŕs

Aïoli

omáčka z roztlačenej chlebovej striedky, olivového oleja, cesnaku, šafranu a dijonskej horčice

Aitch bone

hovädzia špička, mäso varené v polievke so zeleninou

Ajo blanco

cesnaková polievka s mandľami, hroznom a olejom, podáva sa studená

Al dente

výraz označujúci správny stupeň uvarenia cestovín

Ali-oli

španielska omáčka pripravená z olivového oleja, rozotreného cesnaku a soli, je doplnkom ku grilovanému mäsu

Amaretti

mandľové pusinky

Amaretto

mandľový likér, je neodmysliteľnou súčasťou správneho tiramisu

Amuse bouche alebo Amuse Gueule

malé jednohubky, ktoré sa podávajú v rámci menu ako pozornosť podniku pred studeným predjedlom

Angostura

tekutá zmes korenia horkej chuti, používa sa do koktailov, zaváranín a pudingov

Angus Black

najrozšírenejšie hovädzie mäsové plemeno na svete, má jemne mramorované, šťavnaté a krehké mäso

Antipasti

taliansky výraz pre predjedlá