Hodnotenie TRENDU

Afrodita

281
Foto:etrend
ročník hodnotenia: 2017
špeciálne ocenenia: Reštaurácia Pána šéfkuchára
Prievidzská 406/30, Čereňany
0905 354 538
po-štv: 11.00 – 22.00, pia-so: 11.00 – 23.00, ne: zatvorené
regionálna
Marián Filo
4cenová úroveň

Vizionár slovenskej gastronómie – keď dáme tento prívlastok Mariánovi Filovi, šéfkuchárovi a majiteľovi reštaurácie Afrodita v Čereňanoch, určite nebudeme preháňať. Bol prvý, kto išiel u nás do rizika šéfkuchárskej reštaurácie, zobral na seba ťarchu veľkého úveru na zrekonštruovanie vlastného „kráľovstva“, zámočku nad Čereňanmi. Prvý, kto doviedol do dôsledkov myšlienku o používaní surovín z najbližšieho okolia, lebo má okrem reštaurácie aj farmu, ktorej produkty v reštaurácii podáva hosťom. A tiež prvý, ktorý pochopil, že aby sa hostia vracali a dobrý chýr šírili ďalej, musia sa v reštaurácii cítiť ako ... keď už nie ako králi, tak aspoň ako tí, okolo ktorých sa v tých chvíľach točí svet. A samozrejme majiteľ podniku.

Ten hostí víta aj odprevádza, zaujíma sa ako im chutí, servíruje a dokončuje pri stole niektoré jedlá. A vie pre nich urobiť aj naozajstnú gastroshow s wow efektom. Napríklad divinu prinesú na veľkom pni, resp. kuse stromu a servírujú ju na horúcich kameňoch, na ktorých sa ešte dorába, zažili sme tu aj veľmi špeciálne servírovanie dezertov – so spomínaným naozaj wow efektom.

Jedlo hrá samozrejme rovnako dôležitú úlohu, ak by sa tu nevarilo na špičkovej úrovni, akokoľvek príjemné prostredie, pozornosť hosťom a prekvapenia, by ich sem znova neprilákali. Jednoducho, všetko tu spolu harmonizuje. My sme tu jedli napríklad ako predjedlá výborné Variácie z domáceho pstruha, zľahka zaúdeného s flambovanými krevetami a bylinkovým toastom a Foie grass podľa domáceho pána, s chrumkavým chlebíkom. Račia polievka s petržlenovou penou je jedlom, kvôli ktorému tu mnohí hostia špeciálne chodia a keď sme ju ochutnali nečudujeme sa. Potom nasledovalo unikátne servírovaný a chuťovo netradičný a vydarený Srnčí chrbátik, podávaný na poľovnícky spôsob, flambovaný borovičkou, v kombinácii s bravčovou panenskou, máčanou v koňaku a rovnako veľmi netradične podávaný Dezert lesnej víly.  

K jedlám tu vedia výborne napárovať aj vína z najlepších slovenských, ale aj svetových vinárstiev. Medzi znalcami ušľachtilých mokov je pivnica Mariána Fila známa, ako miesto, kde zaplesá srdce každého milovníka vín. Rovnako ako si prídu na svoje priaznivci kvalitných koňakov v koňakovom klube.

Všetko tu vytvára jeden celok, akúsi oázu špičkového jedla, pitia, servisu, ktorej stredobodom je hosť. Že to funguje, svedčí plná reštaurácia, zoznam ľudí, pre ktorých M. Filo varil a ktorá sa číta ako who is who, ale aj fakt, že svoj projekt stále rozširuje. Najprv to bola reštaurácia, potom k nej v zámočku pribudlo niekoľko izieb, potom farma, penzión s ďalšími izbami a v pláne má otvorenie ranču. Takže sa je ešte na čo tešiť.

 

TIPY:

© 2016 News and Media Holding