V centre Trnavy vzniklo v poslednom čase niekoľko zaujímavých prevádzok a jednou z nich je určite Akademia Beer & Bistro na novovzniknutom nádvorí. Veľký priestor je moderne zariadený v puristickom škandinávskom štýle a za krátky čas sa stal populárnym miestom pre obedy ale aj posedenia pri pive, keďže kombinuje piváreň a bistro.

My sme tu boli cez obed, keďže bolo už pomerne neskoro, hlavný nával na obedové menu už pominul, vládla tu pokojná atmosféra. Vyskúšali sme obedové menu, ale aj jedlá z jedálneho lístka, ktorý sa zmestí na jednu stranu A4 a ktorého tvorcom je jeden z najlepších slovenských šéfkuchárov Lukáš Hesko.

Jedlá sú naozaj zaujímavo kreované, mali sme problém, čo si skôr vybrať. Nakoniec sme sa rozhodli pre Domáce prosciutto z kačacích pŕs, masť, stonkový zeler a náš chlieb (6,50 eura), vynikajúce predjedlo, kačacie prsia boli nakrájané na ako vlas tenké plátky, delikátne, masť bola našľahaná do peny, takže nebola taká ťažká ako klasická, stonkový zeler jedlo chuťovo „spikantnil“ osviežil a trochu odľahčil. Náš chlieb je naozaj ich, do gastroskupiny Trnka, kam patrí Akademia, patrí aj remeselná pekáreň, chlieb bol skvelý.

Z hlavných jedál sme sa rozhodli pre niečo ľahšie – Krémovú hubovú polentu, mladú pečenú kapustu, Vajíčko 64 st a mandle (7,50), vynikajúce, delikátne a ľahké jedlo. Do reštaurácií chodí človek, aby si tam dal jedlo, ktoré si tak doma nedokáže pripraviť a toto jedlo toto kritérium určite spĺňalo, kombinácia chuťových nuáns v ňom, nás doslova očarila.

Dva dezerty, ktoré boli na lístku tiež vyzerali zaujímavo, ale na tie sme si nechali tentokrát zájsť chuť, išli sme totiž vyskúšať  novú cukráreň neďaleko, o ktorej sme počuli veľké chvály. Lebo ako sme spomínali v úvode, v Trnave je čo chutnať. Ešte upozornenie pre tých, ktorí sa do bistra vyberú mimo obeda alebo večere – od 14.30 do 17.00 sa tu nevarí, kuchyňa je zatvorená,

Zhrnutie:

Plus: vynikajúce jedlo za ceny do 10 EUR , štýlové prostredie

Mínus: zišiel by sa jedálny lístok aj na webe, nielen ukrytý v kolónke informácie na facebooku