Hodnotenie TRENDU

Angels Restaurant

490
Angels
ročník hodnotenia: 2019
Horvá 25, Banská Bystrica
048/611 18 98
Po: 10-17, ut-štv:10–22, pia-so: 10-23, ne: Zatvorené
medzinárodná
Andrej Roth, mentor a garant Gabo Kocák
4cenová úroveň

Roky bola vyhlásenou gurmánskou adresou v Banskej Bystrici reštaurácia Angels, ktorá sídlila povyše hlavného banskobystrického námestia. Pred dvoma rokmi skončila a zdalo sa, že s ňou aj „anjelská“ kuchyňa v meste pod Urpínom.

Niekoľko mesiacov to ale už nie je pravda. Ak by sme chceli byť patetickí, tak povieme,že Angels vstala z popola ako bájny vták fénix. V tých istých priestoroch s tým istým názvom, ale s inými majiteľmi, interiérom, konceptom jedálneho lístka, ale s ambíciou vrátiť do Banskej Bystrice znova špičkovú, alebo ak chcete „anjelskú“ kuchyňu. Pomôcť tomu má aj umenie jedného z najznámejších slovenských šéfkuchárov – Gaba Kocáka, ktorý sa stal mentorom a garantom reštaurácie a to nielen na papieri, 2-3 krát týždenne sa aktívne na chode kuchyne aj podieľa.

Podnik sa nachádza na dvoch úrovniach, z ulice sa vchádza do elegantne a noblesne zariadenej reštaurácie, po schodoch zídete do baru s ponukou (aj) výnimočných koňakov a na príjemnú terasu, ktorá je vo dvore. V čase našej návštevy pršalo, tak sme sa usadili v reštauračnej časti.

Jedálny lístok je moderne stručný na dvoch stranách a k nemu ponúkajú vždy špeciál a „úlovok týždňa“, čo bola v našom prípade pražma. V ponuke je aj biznis menu.

Osobitná časť je venovaná steakom. Jedlá sú okrem toho zaujímavou a u nás pomerne netradičnou zmesou lokálnej kuchyne a kuchyne šmrncnutej Orientom. Napríklad v deň, keď sme tu boli, mali ako biznis menu Orientálnu šošovicovú polievku s tekvicou, segedínsky guláš a domácu kysnutú knedľu.

My sme sa rozhodli vyskúšať z „každého rožku trošku“. Ako predjedlo Foie gras, marhule, sabayone (16,90 €), čo bola naozaj výnimočná kompozícia, asi jedna z najlepších úprav Foie gras, akú sme zatiaľ jedli. Ako druhé predjedlo sme sa nechali nalákať na Mušľu Sv. Jakuba, vodku a redbul (16,90 €) , ktorú nám priniesli naozaj atraktívne naservírovanú, len by sme asi potrebovali návod na „použitie“ – mušľa bola totiž prekrytá chrumkavým priesvitným plátom a hosť môže byť v pomykove či si ho nalámať, alebo zobrať do ruky a hrýzť...

Ako hlavné jedlo sme si vybrali  netradične znejúci Grilovaný rímsky šalát, estragón majonézu, flank steak (11,30 €) – odborne zdatná obsluha nám vysvetlila ako sa jedlo pripravuje a predpisovo sa spýtala sa aj na stupeň prepečenia steaku. Mäso bolo šťavnaté, kombinácia so šalátom ľahká a osviežujúca.

Ako druhé hlavné jedlo sme sa rozhodli pre Kuracie tandoori, naan chlieb (13,90 €), čo je jedlo inšpirované indickou kuchyňou. Tipujeme, že pec na tandoori tu asi nemajú, ale aj tak bolo chutné, rovnako ako naan, chrumkavý na povrchu a mäkký vnútri.  Podáva sa v miske, trochu nešikovne sa nám z toho jedlo, tanier, alebo plytšia miska by nám osobne vyhovovala viac.  

Dezerty boli v ponuke dva, tak sme vysúšali obidva. Nepečená banánová torta (3,90) patrí do sféry klasiky, ale pochutili sme si. Druhý dezert môžeme s pokojným svedomím označiť ako avandgardu, ktorá by sa uplatnila v hocijakej hviedičkovej reštauráciíi v zahraničí –prevedením aj harmóniou netradičných chutí - Marinovaný melón, zmrzlina z feta syru, riccoty a cmaru, karamel z čiernych olív, granátové jablko, bazalka (12,90 €). Kombinácia sladkých chutí so slanými a nakyslastými podtónmi asi nie je pre každého, nám ale ulahodila a dezert chutilo sviežo, ako sa na letnú kompozíciu má.

Ešte pred dezertom sme si dali výborné espresso. Pochváliť musíme aj obsluhu – profesionálna, úctivá, ale pritom šarmantná. Takže summa summarum –kto chce v Banskej Bystrici mimoriadne chuťové variácie v mimoriadnom prostredí, je v Angels správne.

Zhrnutie:

Plus:. elegantné prostredie, zaujímavá kuchyňa, výborná obsluha

Mínus: :pri kurčati nám celkom nevyhovoval spôsob servírovania

TIPY:

© 2018 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel