Hodnotenie TRENDU

Baroza restaurant a bistro

439
Baroza
ročník hodnotenia: 2017
Sitnianska 1, Bratislava
0950 500 700
po-pia: 7.30 - 23.00, so-ne: 11.30-23.00
medzinárodná
Peter Slačka
4cenová úroveň

Ľuďom, ktorí pracujú a žijú v iných častiach Bratislavy, ako je Petržalka, sa jej okraj, presnejšie jej južná strana môže zdať priam ako koniec sveta. A nájsť tu dobrú reštauráciu ako utópia. Zdanie ale klame. Stačí ak prídete do reštaurácie a bistra Baroza. Dobrý chýr sa šíri rýchlo a ten o tunajšej kvalitnej kuchyni sa už evidentne rozšíril. Usudzujeme aspoň podľa toho aký „cvrkot“ bol v reštaurácii vždy, keď sme sem prišli. Cez obed plno, dokonca sme mali bez rezervácie problém nájsť voľný stôl, večer síce pokojnejšie, ale rozhodne nie prázdno.

Baroza sa nachádza na prízemí hotela na okraji najväčšieho slovenského sídliska a ak sem idete prvý krát, dovedie vás na parkovisko k nemu smerovka. Neďaleko sa nachádza aj zástavka MHD a na webovej stránke podniku je pre tých, ktorí chcú sem prísť takto, informácia o mene zástavky aj spojoch.

Prvý dojem z podniku je veľmi príjemný, veľký presvetlený priestor, dominujú tu prírodné materiály ako drevo, koža, kameň, sklo. Sedenie sa dá riešiť variabilne, stoly sú robené tak, že sa dajú odtiahnuť a zo stola pre štyroch vie obsluha ľahko urobiť sedenie pre dvojicu. Alebo naopak. V zahraničí sú takého riešenia v reštauráciach bežné, u nás sa s nimi stretávame zriedka. Tu ich využívajú najmä vo frekventovaných obedových časoch.

Baroza môže byť dobrým tipom aj pre rodiny s deťmi - s podnikom susedí veľká herňa oddelená dvermi. Aby mohli rodičia v pokoji jesť a mali prehľad, čo v herni ich ratolesť robí, je tu obrazovka na ktorej ju môžu sledovať.

Ponuka jedál sa zmestí na jednu stranu pekne urobeného jedálneho lístka (bez dezertov). Na druhej je raňajková ponuka, tie tu podávajú od ôsmej. Okrem výberu z menu si možno dať aj ponuku dňa, čo je polievka a hlavné jedlo za 9,90. Baroza je šéfkuchárska reštaurácia a šéfkuchár a spolumajiteľ Peter Slačka ponúka svojim hosťom naozaj pestrý výber – od klasík ako je Španielsky vtáčik s tarhoňou (17,60 eur) a Hovädzí syrový karbonátok so zemiakovou kašou (15,50) až po jedlá pre vyznávačov „superpotravín“ ako je quinoa a amarant – z prvej bol v ponuke šalát, z druhej rizoto.  Kto si chce dať niektoré z menej tradičných jedál a nevie sa zorientovať medzi pojmami ako je relish, dukkah a pod., ktoré sú v menu, veľmi príjemná obsluha mu vie, ako sme sa videli pri vedľajšom stole, odporučiť aj vysvetliť podrobnosti.

Z toho, čo sme tu jedli, môžeme určite odporučiť na naštartovanie Domáci kváskový chleb s cibuľou a maslom (4,50), maslo domáce, rovnako ako výborný chlieb. Ak sa bojíte cibule kvôli pachu, tak nijaký strach, podávajú ju praženú. Chutil nám aj Hovädzí tatarák s hľuzovkou, sušeným vajíčkom, parmezánom (13,50). Hľuzovka mu dodala šmrnc a tiež Krevety s maslovou omáčkou s červeným kari, chilli a koriandrom (13,90).

Hovädzí syrový karbonátok so zemiakovou kašou pripomenul chute detstva, pre milovníkov mletého mäsa ho možno odporučiť. Trochu viac sme pravdupovediac čakali od Fisch and Chips (11,50) , ktoré podávali podľa jedálneho lístka s hľuzovkou a parmezánom. Ale hľuzovku sme v ňom necítili a chipsov k rybe bolo poskromne. Zrejme sme zámer kuchyne urobiť toto jedlo inak ako tradične, úplne nepochopili...

Pochvalu si zaslúži obsluha, ako sme sa presvedčili, je zorientovaná v menu, ochotná, prívetivá a aj v plnej reštaurácii si zachovávala nadhľad

© 2017 News and Media Holding