Hodnotenie TRENDU

Bistro Samovar

450
Samovar
ročník hodnotenia: 2017
Zámocká ulica 16, Bratislava
0918 607 435
denne 10.00 – 22.00 hod
ruská
Vjačeslav Lycho
2cenová úroveň

Jediná ruská reštaurácia v Bratislave sa vôbec nepodobá na tie filmové z Hollywoodu. Tam sa rozhodli, že jediná správna ruská reštaurácia za Atlantikom musí byť ponurá ako opustená smutná ruská duša, ktorej je clivo za ďalekou domovinou. Prečačkaná ruskými artefaktmi a plná starcov, ktorí smutne posedkávajú nad jedlom a vodkou predkov.

Nedávno otvorené Bistro Samovar na Zámockej ulici pod Bratislavským hradom je naproti tomu svetlom pred začiatkom tunela. Svieže, mladistvé a plné širokej ruskej pohostinnosti. Funguje len pár týždňov, ale už získalo neopakovateľný genius loci. Na stene má jemné rustikálne tapety. Celému interiéru dominuje  jednoduché a čisté stolovanie. Spomienky na matičku Rus zastupuje samovar, keramika a recesistické sčoty. Teda ponáška na ne. Reštaurácia je kvalitne klimatizovaná.

Začali ako maličké bistro v bratislavskej mestskej časti Rača so štyrmi stolmi. Neskôr sa presťahovali do štvrti Trnávka, opäť do nefrekventovanej uličky. Všetko vystihuje filozofiu novej reštaurácie, ktorá sa aj teraz oficiálne volá Bistro Samovar. Aj keď sa Zámockou ulicou hrnú turisti z hradu a na hrad, majiteľ Samovaru Vjačeslav Lycho sa netúži stať turistickou atrakciou. Chce mať reštauráciu, kde si klienti nájdu pokoj a poctivé jedlo. A čo je dôležité, osobne sa venuje každému hosťovi a každému stolu. Reštaurácia Samovar a slovo hodovanie musia byť podľa neho vo vzácnej symbióze. Z majiteľa počas našej návštevy vyžarovala z charizma a nepredstieraná úcta k hosťom. Všetkým klientom odhaľoval tajomstvá ruskej gastronómie tak, že sa ani skúsení gastro fanatici nestačili diviť. 

V Samovare varia po starom a poctivo, ako to dokážu len bábušky a mámušky, keď k ním príde na návštevu milovaná rodina. Všetko jednoduché a  osvedčené jedlá, ktoré overil čas. Nečakajte teda žiadne novodobé výstrelky, ale chutnú starosvetskú ruskú kuchyňu. Ak navštívite Samovar, odporúčame vám teda pripraviť si zažívacie ústrojenstvo nie na jeden, ale na viacero chodov. Prežiť východnú pasovačku s jedlom na Zámockej pomáha, ako inak, vodka. Majú jej niekoľko druhov a majiteľ reštaurácie naučí každého hosťa, čo si vodku chcel dať, ako ju správne po rusky piť. Aby  dostatočne účinne vychutnal jej jemnosť a vôňu.

My sme začali šalátom z červenej cvikly (4,00 €). Chutil úplne inak ako sme zvyknutí, ale čo je dôležité, fantasticky. Mohla za to netradičná kombinácia – varená cvikla, namleté orechy a sušené slivky, majonéza, soľ, čierne korenie a cesnak. Vznikla báseň v ústach. Ďalší z nás si dali mrkvový šalát (2,50), ktorý tiež prekvapí kombináciou korení - základom je špeciálne nastrúhaná  mrkva na jemné štvorhranné pásiky, mletý koriander, čierne mleté korenie, štipľavá paprika, cesnak,  ocot a slnečnicový olej.

V Samovare sme boli vo štvrtok a mali sme preto šancu ochutnať lososiu polievku, ktorú varia iba raz do týždňa. Nedať si v ruskej reštaurácii boršč, to sa naozaj nedá a prieči sa to dobrým gurmánskym mravom. Varí ho majiteľ a hovorí že postupuje ako jeho babička. Nechutná, len vonia, okoštuje až pred dovarením. Tunajší veľký boršč vydá za hlavné jedlo. Preto ho dávajú v troch veľkostiach (od 2,10 do 3,90 za pol litrový).  Aj ďalšiu chutnú klasiku, pelmene su podávajú v dvoch variáciách a niekoľkých hmotnostiach – ako varené alebo vyprážané (od 4,20 do 7,50). Potom prišli na rad varenik, niečo ako naše klasické pirohy, len nie zo zemiakového cesta, ale z múčneho, plnené zemiakovou kašou osmažené na bravčovej masti (4,20 menšia gramáž, 6,40 väčšia ) alebo tvarohom na slano (4,60). Odporúčať môžeme aj Beef stroganov s pohánkovou kašou. Je úplne iný ako v slovenských reštauráciách, nedávajú do neho žiadne kyslé uhorky. V reštaurácii nechýba ani šašlik, robia ho z bravčovej krkovičky každý piatok od 17:00 a sobotu, nedeľu od 14:00. Teľací zatiaľ len na objednávku 36 hodín vopred.

Už na začiatku sme spomenuli genius loci. Po príchode sme ho len cítili a po odchode už vedeli, v čom spočíva. V presne namiešanom koktaile pocitov a chutí. Zvládnutej gastro nostalgie za starými časmi, keď hrncom vládli ruské bábušky, modernosti interiéru, ktorí sa na nič nehrá, len chce otvoriť pohostinnú náruč a charizmy majiteľa podniku, pre ktoré ho je hosť naozaj pánom domu, ktorému sa „slúži“ od srdca. Stojí naozaj za to jedinú pravú ruskú reštauráciu v Bratislave navštíviť.

© 2016 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel