Hodnotenie TRENDU

Bistro Smartfood

394
Smartfood
ročník hodnotenia: 2017
špeciálne ocenenia: Reštaurácia Pána šéfkuchára
Dolná 4, Banská Bystrica
0903 565 980
po-pia: 11.00-15.00
regionálna, medzinárodná
Peter Kulhány
2cenová úroveň

Už niekoľko rokov je naša voľba reštaurácie, ak sa nachádzame v Banskej Bystrici a okolí jasná – Bistro Smartfood. Teda ak sa nám podarí byť v meste cez pracovný týždeň a počas obeda, lebo len vtedy má tento podnik s výnimočným konceptom otvorené. Ak teda nerátame rôzne gastronomické večery a akcie, ktoré pravidelne organizuje, ale tam si treba urobiť rezerváciu vopred.

Bistro Smarfood je projektom šéfkuchára Petra Kulhányho, ktorý medzičasom v meste pod Urpínom rozbehol aj koncept kvalitného rýchleho občerstvenia pod názvom Tiffany Favorite Food. Podľa toho, koľko ľudí počas našich návštev v jeho prevádzkach vždy vidíme, evidentne trafil s obidvoma projektmi do čierneho.

Bistro Smartfood sa nám páči z niekoľkých dôvodov. Kuchyňa je tu vždy vynikajúca, ešte sme tu nejedli niečo, čo by nám nechutilo. Podnik má v názve bistro a toho, že má byť hosť „bystro“ obslúžený sa aj drží. Jednotlivé chody servírujú plynule za sebou, ale príjemná obsluha sa vás vždy spýta, či vám môže priniesť ďalší chod hneď, alebo si želáte počkať.

Rýchlosť kuchyne a obsluhy oceňujeme preto, lebo sme zažili aj celkom vychytený podnik v hlavnom meste s názvom reštaurácia-bistro, kde cez obed trvalo naservírovanie predjedla a hlavného jedla vyše hodinu.

No a nemenej dôležité je nastavenie cien, pomer cena-kvalita je tu naozaj vynikajúci. Pri našej poslednej návšteve nás vyšli štyri chody na cca 14 eur...

Bistro Smartfood sa nachádza v centre Banskej Bystrice, v jednom z dvorov na hlavnej ulici. Nad vchodom doň z ulice je výrazný štít, takže aj keď by ste sem išli prvý krát, pri troške pozornosti človek trafí ľahko. Hneď oproti dverám sa nachádza otvorená kuchyňa, interiér navodzuje príjemný dojem.

Oproti minulému roku obedovú ponuku mierne rozšírili, takže už sa nezmestí na tabuľu oproti dverám, hostia majú malé jedálne lístky s menu na stoloch. Tvorí ju vždy predjedlo, dve polievky, päť hlavných jedál a dezert a mení sa denne.

Keď sme tu boli, hostia si mohli vybrať medzi polievkami z Mäsového vývaru so zeleninou a cestovinou alebo Polievku z bielej fazule s koreňovou zeleninou a čerstvou pažítkou (obidve 1,90 eur). Medzi hlavnými jedlami to boli špagety, bravčová panenka, sumček, francúzske zemiaky a šalát ako hlavné jedlo, v tomto prípade variácia na populárny Cézar šalát s grilovanými krevetami (ceny hlavných jedál boli od 5,80 do 6,90).

My sme ale začali predjedlom, čo bola Cícerová pasta so sézamovým olejom a filetovaným zaúdeným morčacím mäsom (3,20), ktorú podávali s výborným domácim chlebom. Bolo to naozaj vydarené naštartovanie chuťových buniek. Z polievok sme si vybrali tú z bielej fazule, bola hustá, fazule aj zeleniny v nej bolo bohato a aj chuťovo bola vyvážená.

Keďže sme si chceli dať štyri chody, hlavné jedlo sme si vybrali ľahšie a to cestoviny. V tom to prípade išlo o Špagety al ´arrabbiata s pancettou, bazalkou a syrom pecorino (5,90). Aj jednoduché jedlo, keď je dobre pripravené, je ozajstnou pochúťkou a to bol aj tento prípad. Omáčka na špagetách bola naozaj lahodná, pancetta ju len jemne dochucovala. Aromatická bazalka jej dávala šmrnc a bodku na i dalo pecorino. Naozaj sme si pochutili.

Ako dezert bola v ponuke Krupicová pena s horúcim ovocím v brandy (2,50). Klasická krupicová kaša rozhodne nepatrí medzi naše obľúbené jedlá, ale krupicovú penu sme sa rozhodli „risknúť“ a určite sme neoľutovali. Mala jemnú konzistenciu, nebola príliš sladká, chuť harmonizovala s výraznou chuťou ovocnej omáčky, aj dezert hodnotíme na jednotku.

Kávu sme si tento krát nedali, ale z minulých návštev vieme, že tú tu tiež vedia urobiť výbornú. K jedlu bola na výber aj voda, alebo teplá zázvorová limonáda, ktorá padla v upršaný februárový deň veľ mi vhod.

 

TIPY:

© 2017 News and Media Holding