Hodnotenie TRENDU

Boccaccio Ristorante

26
Boccaccio
ročník hodnotenia: 2017
Farská 36, Nitra
0903 444 964
po-sob: 11.00 – 24.00, ne zatvorené
talianska
Giuseppe Cerri
3cenová úroveň

Taliansko. Horúce a starodávne, plné pamiatok a histórie. Ale aj chutné. Talianska kuchyňa je svetoznáma, kvôli jej lahôdkam však nemusíte precestovať stovky kilometrov. Dať si pravé talianske špeciality môžete aj v Nitre. V reštaurácii Boccaccio. Interiér reštaurácie hosťa, ktorý sem príde prvý krát príjemne prekvapí. Kované stropné svietidlo a vešiaky, múry obložené tehlami, na stenách a poličkách množstvo milých maličkostí, ktoré dotvárajú atmosféru podniku. Súčasťou reštaurácie je aj presklená terasa.

V reštaurácii sa môžete, tak ako sme to urobili aj my, zastaviť na rýchly obed. Popoludní si tu posedíte s obchodným partnerom alebo si tu naplánujete večerné posedenie napríklad pri morských špecialitách. V Boccaccio majú pre hostí pripravenú dobrú ponuku vín. Vo vinotéke nájdete výber značkových talianskych vín, ktoré vyberá a dováža majiteľ, ale aj dobré slovenské vína vrátane archívnych červených vín z rokov 1995 a 1996. Ochutnať tu môžete, samozrejme, aj najznámejšie jedlo Talianov – pizzu. Pečú ju, ako inak, v poctivej stavanej peci na drevo.

Taliani hovoria, že to bolo jedlo chudobných roľníkov z okolia Neapola. Pizzu však jedli už Etruskovia, ktorí žili kedysi aj na území Talianska. V reštaurácii Boccaccio ponúkajú 31 druhov. Medzi nimi si môžete vybrať aj pizzu Margherita pre dvoch (9,50). Ak si objednáte pizzu Boccaccio (7,90), na paradajkový základ vám položia mozzarellu, šunku, šampiňóny, salámu, olivy, taliansku šunku, vajíčko a parmezán. Ak si radi pochutnáte na rybách, môže to byť grilovaný losos so špenátom, pečený morský vlk, pražma kráľovská na grile alebo filet z tresky na paradajkovej omáčke so zeleninou.                                                                                                                                             Ako malé predjedlo k menu nám doniesli chrumkavý pečený domáci chlieb s paradajkou a cesnakom.

V jedálnom lístku nájdete štyri druhy polievok (paradajkovú, zeleninovú, hovädziu a slepačí vývar s domácimi rezancami). My sme ochutnali zeleninovú (1,90). Nemala chybu. Druhá polievka – rybacia, bola súčasťou menu. Chuťovo bola dobrá, zdala sa nám ale málo pikantná. V dobrej talianskej reštaurácii musí byť na jedálnom lístku rizoto. Jeho domovom je sever Talianska. V reštaurácii ponúkajú dva druhy – dubákové a so špargľou. Chceli sme ochutnať to na dubákoch, obsluha nám ponúkla náhradu – cestoviny s dubákovou omáčkou (6,90).

V rámci zásady, že najhoršie chutí studené jedlo, nám domáce rezance  naservírovali v horúcom hlbokom tanieri a tak nám vydržali po celý čas príjemne teplé. Obsluha nám k jedlu doniesla na dochutenie nastrúhaný parmezán.

Taliani sú vo svete známi neuveriteľným počtom druhov cestovín. Vraj ich je vyše 400 druhov. Najzákladnejšie delenie je na tie plnené a neplnené. Plnky môžu byť pritom rôzne – zeleninové či mäsové. Najznámejšími sú špagety, tortellini, ravioli, lasagne, gnocchi, alebo penne. V dobrej reštaurácii vám ich podávajú uvarené „al dente“, teda o čosi menej ako je zvykom na Slovensku. Samozrejmosťou k nim sú najrôznejšie omáčky, či už paradajkové alebo syrové. V Boccaccio si môžete vybrať spomedzi 9 druhov. V ponuke tu nájdete napríklad aj špagety s morskými mušľami na cesnaku či domáce rezance so špargľou a talianskou klobásou či mäsité lasagne. Na svoje si prídu aj „mäsožravci.“ Reštaurácia má v ponuke steak na grile na rozmaríne či na zelenom korení, hovädziu roštenku na grile na rucole s parmezánom a balsamicom. My sme si vybrali panenku s gorgonzolou (8,90) a opekanými zemiakmi (1,90). Ako všetko, čo sme tu jedli, jedlo bolo pripravené na jednotku.

Takmer každý taliansky región má svoj charakteristický dezert. Tu majú tie najznámejšie, my sme z nich ochutnali  panna cottu s karamelom (2,95). Ako sladký a ľahký záver stolovania môžeme len odporúčať.

TIPY:

© 2017 News and Media Holding