Hodnotenie TRENDU

Boutique Hotel Pracháreň - reštaurácia

493
Jarmila Horváthová
ročník hodnotenia: 2019
Baštová 1A/3143, Levoča
0908 196 570, 053 459 72 38
Denne 12.00-22.00
medzinárodná, regionálna
3cenová úroveň

Levoča, mesto zapísané do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva Unesco, patrí k slovenským historickým skvostom. Hladní návštevníci majú na hlavnom námestí niekoľko možností, ako si zaplniť žalúdok. Ak si ho ale nechcete len zaplniť a chcete mať z obeda, alebo večere malý sviatok, odporúčame urobiť z námestia ešte pár desiatok metrov a nasledovať smerovky s červenou šípkou s názvom Pracháreň.

Tu sa totiž nachádza reštaurácia s netradičným hotelom, ktorá svojou kuchyňou vysoko prevyšuje miestnu, aj regionálnu úroveň. Interiér podniku, ktorý sídli v historickej bašte – voľakedajšom sklade pušného prachu, je elegantne zariadený, a ozvláštňujú ho starožitné artefakty, ktoré majitelia postupne pozbierali. V lete sa príjemne sedí na terase.

Jedálny lístok podniku je moderne koncipovaný, je naozaj zaujímavým čítaním. Nenadbieha miestnemu vkusu a la černohorský rezeň, prípadne grilovaný losos... Podnik tohto razenia to asi nemá v týchto končinách jednoduché, jeho snaha o sofistikovanejšiu gastronómiu je ale rozhodne oceneniahodná a náročnejších stravníkov určite teší. Pri ceste do týchto končín rozhodne stojí za návštevu.

My sme tu ochutnali výbornú Paradajkovú polievku s bazalkovým pestom a parmezánovými hoblinami (3 eurá) a 200 gramový tatarák (17,80), ktorý nám doniesli efektne naservírovaný na čadičovej doske aj s prílohami. Tiež sme si dali Hydinové consomé so zeleninou, mäsom a  mrveničkou (2,70)– chuťovo bola dostatočne výrazná, dobre naštartovala na hlavné jedlo. Ešte pred jedlom nám ale priniesli domácu nátierku s chlebom.

Z hlavných jedál sme mali trochu problém si vybrať, keďže sa nám ich páčilo viac, nakoniec sme sa rozhodli pre Marinované kačacie prsia s pomarančovým pyré, karamelizovanou cibuľkou a jablkami (14,90) a netradičný šalát – Zmes citrusových plodov a listového šalátu s lúpanou slnečnicou, granátovým jablkom a fritovanou sépiou (10,90). Obidve boli krásne naservírované, porcia kačacích pŕs by nasýtila ej väčšieho jedáka. Mäso mäkké, šťavnaté, pomarančové pyré bola vlastne dochutená zemiaková kaša, celkovo obidve jedlá chuťovo spolu ladili. Šalát so sépiou bol trochu krok do neznáma (určite si poviete, čo je to za nápad, dávať si sépiu v Levoči...), ktorý ale vyšiel. Bola dobre pripravená, nebola „žuvacia“, šalát svieži.

Akokoľvek boli všetky jedlá chutné, úplný vrchol bol ešte pred nami – dezert. Belgická čokoládová guľa s krémom z vaječného likéru, čerstvým ovocím a ovocným sorbetom (5,90) by bola ozdobou každej slovenskej (a nielen slovenskej) špičkovej reštaurácie. Prezentáciou, aj chuťou a bola vydareným zakončením večere.

Zhrnutie:

Plus: Výborná kuchyňa v štýlovom prostredí

Mínus:  Počas našich návštev nijaké

© 2018 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel