Hodnotenie TRENDU

Bratislavský meštiansky pivovar

315
ročník hodnotenia: 2017
Drevená 8, Dunajská ulica 21, Bratislava
0948/710 888, 0944 512 265
Po - Št, Sob: 11.00 - 24.00, Pia: 11.00-01.00, Ne 11.00 - 23.00
regionálna
3cenová úroveň

Kam za poctivým a chutným jedlom, ak nechcete aby vám účet neurobil prievan v peňaženke? Bratislavský meštiansky pivovar je podľa našich niekoľko ročných skúseností stále overeným tipom. Jedálne lístky, na ktorých už trochu vidno, že ich držalo v rukách nemálo hostí, sú znakom, že reštaurácia stále nestráca na obľube. Ak sa niekedy hovorí o zážitkovej gastronómii, tu je zážitkom jedlo. A keď sa k nemu pridruží krígeľ tamojšieho nepasterizovaného a nekonzervovaného piva, nebude hosť ľutovať za žiadnou „vyššou gastronómiou“.

Koncept reštaurácie je jasný od A po Z, vrátane interiéru, výzdoby, servírovacieho riadu, názvov jedál a kapitol (Sviňka, Niečo z býčka, Ryby, rybky, rybičky...) a adresáta. V súčasnosti to je fanúšik dobrého piva a jedla. Možno vás prekvapí, keď tu uvidíte „dámy v rokoch“, ako si delia porciu sviečkovej s knedľou (8,70 €). Áno, porcie sú také poctivé, že stačia pre dvoch s trochu menším žalúdkom. Alebo si doprajte štvordecovú držkovú polievku (3,90 €) s domácim chlebíkom a odídete najedený, spokojný, v žalúdku „ako v pokojíčku“ – ako vraveli Česi pri vedľajšom stole..

My sme ale po držkovici pokračovali v ochutnávaní a nasávaní atmosféry. Z bohatej ponuky predjedál – vrátane dočasnej zabíjačkovej – sme si vybrali pivný syr (4,90 €) Aj jeho „samoobslužná“ príprava patrí k zážitkom. Roztlačíte syr, namočený v pive, pridáte kúsok masla, pripravenú nasekanú cibuľku a dávku horčice podľa chuti... a natierate na hrianky, ktoré ste si predtým ocesnakovali. Neodporúčame pred rendezvous, ale inak ako úvod do hostiny rozhodne áno. Tá naša pokračovala Pivovarským guláškom s knedľou (8,50 €) a pikantnými marinovanými rebierkami spare ribs na kalifornský spôsob, pečených na lávovom kameni (15,90 €). Zvládli sme tretinu, zvyšok nám ochotne zabalili.

Príjemným prekvapením boli dezerty – jablková štrúdľa s horúcimi višňami a vanilkovou zmrzlinou (4,50 €) a lievance s jemne šľahaným tvarohom a horúcim ovocím (3,60 €) aj výborne pripravené espreso (1,50 €). So závisťou sme okukovali susedné stoly, kde si dopriavali tamojšieho Bratislavského bubáka – tmavý ležiak sladkej chuti (1,90 € za 0,4 l); kvôli štvorkolesovému tátošovi sme si museli vystačiť s nealkoholickým veľkým Birrelom (1,90 €).

Na bratislavskej scéne sa v posledných rokoch vyrojilo niekoľko pivární s dobrou kuchyňou. Ale „Meštiak“ na Drevenej ulici, nadväzujúci na popularitu zbúraného Mestského pivovaru  s reštauráciou na Rybnom námestí, má iné čaro. Môže zaň aj členitý priestor s poschodiami, vďaka ktorému nepôsobí piváreň ako neútulná  „šalanda“. Krok s dobrým jedlom drží aj výkonná obsluha. Hádam jediným kazom perfektnej hostiny bolo priskoré prinesenie hlavného jedla. S pivným syrom sme boli ešte len v polovici, keď k nám dorazili aj „gulášek“ s rebierkami. Mali sme však dojem, že kritiku tu berú ako konštruktívnu... Koniec koncov sa Meštianskemu pivovaru choroba dnešnej gastronómie – po perfektnom začiatku pád dolu vodou – oblúkom vyhla...

 

TIPY:

© 2017 News and Media Holding