Hodnotenie TRENDU

Chalúpkovo - Zemianska kúria

520
Jarmila Horváthová
ročník hodnotenia: 2020
Drevenice 506, Liptovská Štiavnica
0910 365 556
Pon-Štv:10:00-20:00, Pia:10:00-21:00, Sob: 09:00 21:00, Ned: 09:00-20:00
regionálna
2cenová úroveň

Pri ceste okolo Ružomberka nás už pár krát zaujala tabuľa upozorňujúca na ubytovanie s názvom Chalúpkovo. Keďže pri poslednej ceste sme sa nikam neponáhľali a bol čas obeda, rozhodli sme sa, že sa tam pôjdeme pozrieť - podľa webovej stránky mala byť v areáli aj reštaurácia.

Prvé prekvapenie bolo, že areál bol od hlavnej cesty ďalej, ako sme si mysleli. A druhým, že naša predstava, ktorú evokoval názov Chalúpkovo, že pôjde o pár domčekov, tiež nebola správna. Chalúpkovo je totiž malá regulérna dedinka na okraji dediny Liptovská Štiavnica. Tvoria ju chalupy - drevenice rôznej veľkosti a vybavenia, aj s dvormi a mali sme pocit, že aj s dostatkom súkromia. Vieme si predstaviť, že stráviť tu zopár dní, môže byť príjemné.

Kým chalupy majú vzhľad sedliackych domov, recepcia a reštaurácia zodpovedá názvu Zemianska kúria. Vzhľad budovy, interiér, od vchodu, cez priestory reštaurácie až po sociálne zariadenia pôsobí honosne. Je zariadený nábytkom v historickom štýle, ako sa na kúriu patrí.

Jedálny lístok ponúka osvedčené klasiky, od zemiakovo-múčnych jedál, cez rebrá, pstruha až po vyprážaný syr a k tomu špeciality podľa sezóny. V čase našej návštevy to bola kačacina a husacina v rôznych podobách. Z nej sme si aj vybrali - Zemiakové pirohy plnené kačacím mäsom, dusenú červenú kapustu, opraženú cibuľku (8,90) a Konfitované kačacie stehno, dusenú červenú kapustu, viedenská knedľu a lokšu (10,90).

Prvé jedlo nám chutilo viac, zemiakové pirohy plnené týmto druhom mäsa sú určite zaujímavý nápad, sladkokyslá kapusta jedlo vhodne dopĺňala a osviežovala. Knedľa, kapusta a lokša v druhom jedle bola chutná, ale stehno bolo tepelne upravované menej, ako bolo treba, pretože mäso bolo pomerne húževnaté a nešlo od kosti.

Z dezertov mali stálicu slovenských reštaurácií suflé a palacinky, rozhodli sme sa pre prvé - Čokoládové suflé, púder z bielej čokolády a višňové ragú (4,20). Bolo pripravené predpisovo, s tekutým vnútrajškom, višňové ragú k nemu je tiež strela do čierneho. Kombinácia sladkej čokolády a kyslejšieho ovocia vyhovuje asi každému, kto má rád tento typ dezertov.

Oceňujeme, že aj keď mali krátko po našom príchode akciu – podávali obed pre cca 40 ľudí, nevypoklonkovali nás a príprava jedla tiež netrvala dlhšie, ako by nám, bolo milé.

Zhrnutie:

Plus: Slušné jedlo za priaznivé ceny

Mínus: Kačacie stehno bolo tuhé

© 2019 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel