Hodnotenie TRENDU

Diva Restaurant pri Synagóge

440
Diva
ročník hodnotenia: 2017
Mierove namestie 3, Trenčín
0915 980 200
Po-Sob: 11.00-22.00
regionálna
Michal Škorec
3cenová úroveň

Najprv Tatry, resp. ich podhorie, potom Bánovce nad Bebravou a teraz Trenčín - to sú „zástavky“ jedného z najlepších slovenských šéfkuchárov Michala Škorca. Z Batizoviec sa nie tak dávno vrátil do „rodného kraja“ a v Bánovciach nad Bebravou prevádzkoval reštauráciu Diva. Keď prišla nedávno ponuka, presťahovať ju do centra Trenčína, do priestorov reštaurácie Pri Synagóge, neváhal a tak vznikla Diva pri Synagóge.

Boli sme tam v jeden decembrový večer a pravdupovediac sme najprv trochu tápali, či sme správne, lebo to bolo tesne po presťahovaní Divy do Trenčína, takže vonku ešte boli vývesné štíty pôvodnej reštaurácie. Nápis na dverách nás však uistil, že ideme správne.

Interiér bol ešte pôvodný, čo sa ale z gruntu (samozrejme ) zmenilo, je kuchyňa. M. Škorec je v brandži známy svojou inovatívnosťou a vidno to aj v jedálnom lístku. Tiež srdce každého, kto z nejakého dôvodu vynecháva v strave lepok, by zaplesalo. Pretože napríklad cestoviny tu robia z hrachovej a fazuľovej múky, šúľance z makovej a korpus na gaštanový koláč zo slnečnicových a tekvicových semiačok. Ak by niekto krútil nosom, že čo je zdravé, nemôže byť dobré, tak tu by zistil že sa mýli – všetko sme odskúšali, aj keď lepok (a radi) jeme a všetko bolo výborné.

Kuchyňa okrem toho že pracuje so sezónnymi surovinami, je aj sympaticky regionálna, veľa vecí berú od malých producentov a v jedálnom lístku ich aj menujú. Ako predjedlo sme vyskúšali Teľací jazyk konfitovaný v becherovke s jablkovou penou na chlebovom chipse (5,90 eur) efektne naservírovaný a rovnako chutný, kombinácia jablkovej peny a jemného mäsa správne navnadila chuťové poháriky. Aj druhé predjedlo - Domáce cestoviny od Gazdov z hrachovej a fazuľovej múky s nakladaným pstruhom a údeným sumčekom s bylinkami a maslovým žĺtkom               (7,20) boli naozajstnou pochúťkou.  Laik si ani nevie predstaviť že sa dajú vyrábať cestoviny z hrachovej múky a nieto, že sú aj chutné... navyše všetky chute spolu pekne harmonizovali. Ako hlavné jedlo sme si dali reminiscenciu na časy minulé  - ale s moderným šmrncom. Tí skôr narodení si ešte pamätajú na kuracie prsia s broskyňou a v Dive majú ich variáciu - Grilované kuracie prsíčka, šalviové rizoto a marhuľové chutney (7,50). Mäso šťavnaté, rizoto krémové s naozaj výraznou chuťou po bylinkách a chutney jedlo príjemne osviežovalo. Druhé hlavné jedlo –voľakedy obľúbená panenka tu dostala podobu Panenky z mangalice  so slaninovou špongiou , k tomu pažítkový krém a konfitované zemiaky v pečenej paprike (12,90). Opäť – krásne naservírované, výborne chuťovo zladené.

Dezerty sme po týchto hodoch už ledva „tlačili“, ale nemohli sme im odolať. Šúľance z makovej múky obalené v bielom maku s pečenou slivkou (3,90) sú pre milovníkov maku malým sviatkom a Gaštanový koláč z korpusom zo slnečnicových a tekvicových semiačok z omáčkou z plodov čiernej bazy (4,20 )by bol naozajstnou pochúťkou aj pre tých, ktorí sú zástancami tradičných receptúr.

Takže spočítané, podčiarknuté, ak pôjdete okolo alebo do Trenčína, v Dive pri Synagóge sa oplatí sa zastaviť.

© 2016 News and Media Holding