Hodnotenie TRENDU

Emporio Restaurant & Pizza

518
Soňa Hudecová
ročník hodnotenia: 2020
Nám. Matice slovenskej, Žiar nad Hronom
0905 786 335
Denne 9.00 - 22.00
medzinárodná
Michal Kurjatko
2cenová úroveň

Región Stredného Pohronia – s výnimkou turisticky atraktívneho banského mestečka – nie je z hľadiska profesionálnej gastronómie príliš zaujímavý. Spravidla tam návštevník nájde len menučkové zariadenia a pizzerie. A tak nás zaujalo, keď nás pri otázke o dobrej reštaurácii viacero domácich nasmerovalo rovnako - na centrálne námestie. Po štyroch hodinách sme s nimi museli súhlasiť. Niežeby naše hodnotenie trvalo tak dlho, ale museli sme počkať, kým sa to v obľúbenej reštaurácii ako-tak uvoľní. Nechceli sme totiž sedieť na terase, ale užiť si pohodlie (bez ôs, keďže sme tam boli v lete) interiéru. Majitelia totiž zvolil príjemný provensálsky štýl a galéria pekne rozdelila i zväčšila neveľký priestor.

Oslovil nás už samotný koncept a la carte - v duchu súčasných trendov, ani priveľa, ani primálo. Navyše sa šéfkuchár prihovára hosťovi aj špeciálnou ponukou siedmich jedál v troch klasických chodoch. Z nej sme si vybrali baklažánové rolky plnené avokádom a tvarohom na restovaných cherry paradajkách a s chutnými hriankami (3,90 €) ako ľahký protipól tatárskeho bifteku s pečenými zemiakmi (9,90 €/ 150 g). Obe predjedlá boli vynikajúce, čo ani pri slovenskom hovädzom evergreene nebýva samozrejmosťou. Zvláštna bola kombinácia tekvicového krému s údeným lososom (2,30), ktorá asi neulahodí každému. Bez diskusie bola ale samotná kvalita surovín a dobre ochutený tekvicový krém.

Z obedového menu sme okúsili kuracie rezance s hubami a vajíčkom a opekanými zemiakmi (3,90 €). Naše predstavy boli trochu iné, pretože zo surovín vlastne vznikla jednoliata zmes. Ale naozaj bolo cítiť rozdiel medzi úrovňou jedla z obedového „meníčka“ a z a la carte (čo je v poriadku, z ktorého sme si vybrali panenku Wellington s vyprážanou mozzarellou a tekvicovým pyré (9,40 €) a hovädzí hamburger s čerstvou zeleninou a chilli omáčkou (8,90 €). Ten prekvapil servírovaním na drevenom podnose.

Nechýbali na ňom ani jednorazové čierne rukavice, aby sa hosť neušpinil a mohol si vysoký burger v žemli „slobodne“ vychutnať. Z dezertov sme zvolili zaujímavý „mascarpone črepník“ s lesným ovocím (4,40 €), naozaj servírovaný v črepníku podobnej nádobe. Z ponuky šéfkuchára sme si vybrali hrušku marinovanú v cvikle s penou z červeného hrozna a kokosovým toustom (3.90 €). Možno neosloví milovníkov klasiky, ale zato sa vynikajúco hodí ako bodka za obedom. Predovšetkým v horúcom lete.

O snahe povýšiť bežné jedlo na zážitok hovorili aj originálne riady a servírovanie. A o priaznivej odozve u hosťa zase fakt, že reštaurácia nebola prázdna ani dávno po obedoch; prichádzali dvojice i rodiny, mladí i seniori. Určite aj preto, že Emporio Restaurant & Pizza a len pár metrov vzdialená Emporio caffé & bar sídlia v srdci Žiaru nad Hronom. Na hlavnom námestí s výhľadom na pódium, kde si ľudia môžu posedieť, hojdať sa v závesných laviciach a príjemne tráviť letný čas. Dobrou správou sú aj ceny; v pomere ku kvalite veľmi rozumné.

Zhrnutie:

Plus: originálne jedlá, príjemný interiér a slušné ceny

Mínus:: Záujem obsluhy o náš stôl postupne ochaboval

© 2019 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel