Hodnotenie TRENDU

Flamender Restaurant & Pub

468
Flamender
ročník hodnotenia: 2017
Laurinská 4, Bratislava
0948 163 195
Po-So: 11.00-24.00, Ne: 11.00-22.00
regionálna
Peter Oravec
3cenová úroveň

Našli sme návod ako spoznať gastronomickú mentalitu starých Prešpurákov a tým sa s krásavicou na Dunaji naozaj zžiť. Volá sa Flamender a je to reštaurácia v historickom centre mesta.

Flamender je podnik, ktorý sa klania v hrncoch a na tanieroch pamiatke nezabudnuteľného Petra Ševčoviča a jeho kuchárskych kníh. Tie ponúkli inšpiráciu pre mnohé jedlá, ktoré tu možno ochutnať.  

Najprv k názvu reštaurácie. Flamender, ako slovo pochádzajúce z nemčiny, čo bol za starých čias najbežnejší dorozumievací jazyk v starej Bratislave, označuje človeka, čo sa rád zabával, bol bonviván, milovník dobrého jedla.

Pôvodná prešpurská kuchyňa je mixom všetkého najlepšieho z maďarskej, nemeckej, židovskej a slovenskej kuchyne. A na to vsadil aj Flamender. Má svojich domácich dodávateľov, ktorí ručia za poctivosť surovín.

Už letmý náhľad do jedálneho lístka nás utvrdil, že sú v ňom raritné recepty, ktoré formovali starý kulinársky genius loci mesta. Ale všetko akosi prifarbené fantáziou a modernými nápadmi  šéfkuchára. Mali sme napriek modernému a účelovo zariadenému interiéru, ktorému akúsi mäkkosť prináśal dominantný materiál drevo, pocit, že sme sa ocitli naozaj v medzivojnovej Bratislave.

Flamender je v starom historickom centre Bratislavy,  kde je jedna reštaurácia vedľa druhej. Preto, ak chce byť úspešný, musí sa od nich líšiť.  Napríklad síce pripravujú obedové menu, ale snažia sa, aby malo vždy rovnakú úroveň ako akékoľvek ich a la cart-ové jedlo. Teda, čo sa týka čerstvosti a podávania na tanieri. Snažia sa aby ceny všetkých jedál neboli prehnané a boli viac ako priaznivé. Jedlá, čo sme ochutnali boli skutočne vynikajúce a nie za horibilné ceny.

Vyskúšali sme tu silný kohúti vývar (2,80 €). Jedlo mladosti, ktoré som jedol naposledy pred štyridsiatimi rokmi u starenky na Záhorí. Vo Flamendri som zažil déja vu. Umocnené nezvyčajnou kombináciou klasického poctivého vývaru z operenca s modernými prvkami. Za tie považujem dať do polievky farebnú šošovicu, domácu šovdru, teda údenú sušenú šunku, rôzne druhy čerstvých byliniek a vyprážaný žemľový knedlík ako závarku. Jednoducho originalita, ktorá skĺbila bežne nepoužívané ingrediencie.

Na otázku, ktoré jedlo je medzi hosťami topka, sme dostali od mladej čašníčky odpoveď, že najviac asi „letia“ Dusené bravčové líčka so špaldovými bryndzovými haluškami, kyslou smotanou a pečenou domácou šunkou (9,40 €). Opäť typicky flamenderovská prekvapujúca kombinácia.

Ochutnali sme aj Domácu údenú krkovičku ktorú si sami údia, v šalotkovej remuláde pripravovaná spôsobom sous - vide s pučenými zemiakmi s restovanou cibuľkou, petržlenovou vňaťou a syrom (8,50 €). Bohatierska tristogramová porcia, mäsko výborné, rozplývalo sa na jazyku a fajnovo k nemu „sekli“ majstrovsky pripravené zemiaky.

Obdobne zabodoval a absolutórium si zaslúžil Flank steak, teda mäsko z pupka mladého býčka na lesných hubách s glazovanou mrkvou na ďumbierovom masle a ryžou (19,10 €). Neodolali sme vyskúšať ani netradičný dezert Pečené slivky s domácou jogurtovou zmrzlinou, mrveničkou a redukciou z ríbezľového vína (4,10 €). Opäť niečo prekvapujúce, ale výborné.

TIPY:

© 2017 News and Media Holding