Hodnotenie TRENDU

Folks Bistro

510
Jarmila Horváthová
ročník hodnotenia: 2019
Hlavná 86/75, Košice
0919 299 909
denne: 11.00-22.00
lokálna
Tomáš Tejbus
2cenová úroveň

Roky bola v maličkom, ale útulnom priestore na košickej Hlavnej ulici vyhlásená a obľúbená Francúzska cukráreň a na ulicu zneli tóny šansónov. Tá sa pred niekoľkými mesiacmi presťahovala do väčších priestorov o pár metrov ďalej, ale gastronomické zážitky tu pokračujú, akurát v inom prevedení. Usídlilo sa tu Folks Bistro, projekt známeho šéfkuchára Tomáša Tejbusa.

Keďže priestor bistra je vlastne úzky „slížik“ zariadiť ho pekne a účelne zároveň, je malý architektonický rébus, ktorý tu ale vyriešili so cťou. Pravda, treba rátať s tým, že stoličky sú blízko seba, takže súkromie tu hosť vo frekventovaných časoch nemôže očakávať a ani ho netreba...lebo  bistro môže znamenať aj „bystro“ sa najesť a ísť.

My sme tu boli v menej frekventovanom čase, až po obede, takže tu už (a ešte) vládol pokoj. Inak obedové menu na každý deň je napísané na tabuli pred bistrom, aj vnútri. K dispozícii je aj sympatický stručný jedálny lístok, ktorý je vytlačený na liste formátu A5. Sú v ňom dve predjedlá, polievka a polievka dňa, štyri hlavné jedlá (jedno z toho bezmäsité) a dezert.

Z predjedál sme si vybrali Srnec ragú- kváskový chlieb-cibuľa-brusnice-Bentiana (5,95 EUR) , čo bolo vlastne srnčie ragú na hrianke z kváskového chleba. Mäso bolo nakrájané na malé kúsky, mäkké a šťavnaté, šťava z cibule a brusníc mu dodala špecifickú, veľmi delikátnu chuť. Z hlavných jedál nás zaujalo bezmäsité – Teplý cícerový šalát, cvikla, špenát, kozí syr (6,95). Chuťovo menej výrazné suroviny ako cícer, cvikla a špenát tu boli vhodne doplnené výrazným kozím syrom, takže celé jedlo nakoniec pôsobilo vyvážene a harmonicky.

Ako sladkú bodku sme si dali Šúľance s opraženou strúhankou, marhuľovým ragú a smotanovým tvarohom (4,95). Hoci boli uvádzané ako dezert, bola to dosť veľká porcia, stačila by aj ako sladké hlavné jedlo. Aj tu platí, to čo pri cícerovom šaláte – menej chuťovo výrazné strúhankové šúľance boli zvýraznené sviežim ovocným ragú, alebo ak chcete hustou ovocnou omáčkou a zjemnené smotanou s tvarohom (chutila trochu ako pribináčik). Výsledok – aj „obyčajné“ šúľance sa dajú povýšiť na kulinársku pochúťku.

Zhrnutie

Plus: Sympatický interiér a kuchyňa.

Mínus: Počas našej návštevy nijaké.

© 2019 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel