Hodnotenie TRENDU

Gašperov mlyn

404
Gašperov mlyn
ročník hodnotenia: 2020
Štúrova 121/75, Batizovce
0905 033 462
po-so: na rezerváciu, ne: zatvorené
fine dinning
Jozef Breza
5cenová úroveň

Momentálne sú reštaurácie pre normálnu prevádzku síce zatvorené, prinášame však jeden tip pre "lepšie časy".

Jedna z dlhodobo najlepších slovenských reštaurácií sa nachádza v nenápadnej dedine pod Tatrami, v Batizovciach. Za tých pár rokov, čo reštaurácia v zrekonštruovanom mlyne funguje, si získala veľa skalných. To znamená, že ak sa tam chcete dostať napríklad počas pobytu v Tatrách, alebo keď ste niekde nablízku, stôl si treba naozaj rezervovať dostatočne vopred. Reštaurácia funguje len na rezervácie a to od podvečerných hodín a vždy berú len rezerváciu pre tri stoly, takže kapacita naozaj nie je veľká.

Aj nám sa sem podarilo dostať až na štvrtý termín. Ale vždy keď sme sa dozvedeli, že v termíne, ktorý by sme chceli majú obsadené, nám ponúkli tie, ktoré majú okolo neho voľné.

V dnešnej dobe všade chodíme s navigáciou, ale ak by ste ju aj nemali, dá sa sem trafiť ľahko, v dedine k reštaurácii vedú smerovky. Parkuje sa vo dvore do ktorého sa vchádza cez veľkú bránu.

Hosťa, ktorý sem príde prvý krát, najprv určite zaujme útulne pôsobiaci interiér. V strede miestnosti je veľký krb, okrem klasických stolov sa tu dá posedieť v pohodlných kreslách. Na oknách sú krásne vyšívané záclonky a miestnosti dominujú naozaj zaujímavé svietidlá.

Gašperov mlyn nemá klasický jedálny lístok, šéfkuchár pripravuje pre hostí jednotné deväťchodové menu. Samozrejme, vopred sa nás pri rezervácii spýtali na prípadné alergie, alebo či niečo vyslovene neznášame.

Keď sme sem prišli, na stole nás už čakal lístok s menu aj s poznámkou, že si k nemu možno napárovať víno.. Vínu tu rovnako ako jedlu rozumenú naozaj výborne.

V jedálnom lístku sú jedlá popísane len stručne, moderne podľa surovín. Niektoré kombinácie možno pôsobia „uletene“, ale také sú naozaj len na papieri. Všetko, čo sme v Gašperovom mlyne jedli, boli absolútne vyvážené kompozície chutí, nič nebolo naviac, alebo že by chýbalo.

Pri niekoľkochodových menu si človek väčšinou povie, toto mi chutilo viac, toto menej, alebo toto bola topka. Menu, ktoré sme jedli v Batizovciach bolo ale tak harmonické a vyvážené, že naozaj sa nedá povedať, že by nám niečo chutilo menej. Všetky boli vynikajúce.

Šéfkuchár Jozef Breza, ktorý tu už varí niekoľko rokov sa nebojí experimentovať , jedna zo surovín mala napríklad názov starý chlieb, pričom to bol chutný chips, zemiakové šupky bola polievka, alebo teda skôr vývar, kde boli použité. Ako holuba servíruje celú nohu aj s drapákmi. Koniec koncov, tie sa odjakživa používajú pri príprave vývarov. Každé jedlo nám servis odprezentoval, niekoľko z nich servíroval a prezentoval aj samotný šéfkuchár.

Rovnako to bolo aj s vínom, Obsluha vie odporučiť aj o každom víne alebo vinárstve porozprávať. Koniec koncov, podnik vedie jedna z najlepších slovenských somelierok.

Oceniť musíme aj výbornú organizáciu kuchyne a servisu. Hoci nám servírovali 9 chodov, čo je samo osebe veľmi náročné, v reštaurácii sme nestrávili „pol dňa“ ako to niekedy pri viacchodových menu býva, jedlá nasledovali po sebe kontinuálne. Prestávky medzi nimi boli tak akurát, ani dlhé, ani krátke.

Návšteva tejto reštaurácie je naozaj nie každodenný zážitok. Všetko sa tu harmonicky dopĺňa – interiér, servis, a kuchyňa spolu vytvárajú celok, akých u nás veľa nie je.

Čo sme jedli

Krekry-jeseter-kapary chudobných

Holub-lipový med-pohánka

Žĺtok-zemakové šupky

Chlieb-maslo

Zeler-syr Starec-kura

Sivoň-jablko-kefír

Hliva ustricová-pažítka-starý chlieb

Daniel-topinanbur-baza

Lesné čučoriedky- ocot-slnečnica

Menu stálo 60 Eur, párovanie vína k nemu 25 EUR.

Zhrnutie:

Plus: Jeden z nemnohých  podnikov u nás, ktorý môže právom používať prívlastok fine dinning

Mínus: Počas našej návštevy nijaké, treba mať ale na pamäti že rezerváciu si treba urobiť s časovým predstihom.

TIPY:

© 2020 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel