Hodnotenie TRENDU

Globo restaurant and wine bar

505
Jarmila Horváthová
ročník hodnotenia: 2020
Františkánske námestie 7, Bratislava
02/436 391 67
denne 11.30.-22.00
regionálna
Braňo Križan
5cenová úroveň

Kam ísť v Bratislave a okolí, ak sa chcete návšteve či obchodným partnerom pochváliť prvotriednou (prevažne) slovenskou kuchyňou a rovnako prvotriednym servisom? Možností veľa nie je, bohato pri vypočítavaní na to stačia prsty jednej ruky.

Jednou z mála možností je reštaurácia Globo Restaurant v centre Bratislavy. Pravda, ak sa tu chcete najesť v nedeľu alebo v pondelok, neuspejete, od septembra majú v tieto dni zatvorené.

Globo tak nasledoval príklad fine dinningových reštaurácií v zahraničí, ktoré tiež nemajú otvorené každý deň, keďže tento biznis je extrémne náročný na kvalitu – surovín, ale aj kuchyne a servisu.

Jedno aj druhé je v Globo stále prvotriedne – presvedčili sme sa o tom počas našej septembrovej návštevy. Jedálny lístok oproti minulým návštevám tiež mierne zmenil koncept – hostia si môžu vybrať z dvoch 5-chodových degustačných menu (70 eur s aperitívom, bez párovania s vínom), alebo komu je päť chodov veľa, môže si dať niektoré z jedál, ktoré sú v degustačných menu osobitne. Šéfkuchár Braňo Križan plánuje menu každé 2-3 týždne obmieňať podľa toho, ktoré čerstvé suroviny sú práve k dispozícii.

Aj my sme tu boli tesne pred zmenou à la carte, takže je možné, že niektoré z jedál, ktoré sme tu ochutnali a spomíname, v „jedálničku“ už nie sú. Ale v Globo sme mali zatiaľ skúsenosť, že všetko, čo sme jedli, bolo výborné. Takže tu pri výbere človek neurobí krok vedľa.

Keďže päťchodové menu nám bolo veľa, dali sme si len jednotlivé jedlá. Predtým sme ale dostali pekne servírované dva druhy domáceho chleba so štyrmi druhmi masla. Chlieb bol taký dobrý, že nám robilo problém sa ním nenasýtiť ešte pred stolovaním.

Z predjedál sme si vybrali päť textúr uhorky (9 eur), kompozíciu notoricky známej zeleniny, ale v rôznych variáciách, pričom vizuálne by ste určite neuhádli, z akej suroviny sú urobené. Bolo to malé umelecké dielko na tanieri a ako ľahký začiatok večere optimálne.

Z polievok sme sa rozhodli pre Kalerábový krém s kroketou z modrého syra a Krém z pečených paradajok s domácou ricottou (obidve 8 eur), jedna bola lepšia ako druhá. Krémová konzistencia, ale neboli ťažké, skôr nadýchané, kombinácia surovín a chutí optimálna.

Z hlavných jedál sme jedli všetky tri, ktoré boli v ponuke – Čerstvú rybu z trhu, čo bola v ten deň treska s cukinou a sézamom (28 eur), Teľacie líčko s kačacou pečeňou, hľuzovkou a zelerom (30 eur) a Sviečkovicu z jeleňa s brzlíkom, pak choi a karfiolom (32 eur).

Porcie boli celkom veľké, respektíve „normálne“ , tu určite neplatí, že z fine dinningovej reštaurácie odídete hladní, lebo jedlo na tanieri hľadáte. Všetky tri druhy mäsa boli pripravené excelentne, šťavnaté, krehké, prílohy k nim sa výborne hodili.

Z dezertov sme si vybrali Textúry z malín s čokoládou (8 eur), opäť malé umelecké dielko na tanieri – kombinácia sviežeho ovocia a sladkej čokolády je vždy trafením do čierneho, tu bola povýšená, keďže maliny tu boli (podobne ako uhorky v predjedle) prezentované v rôznych podobách.

Na rovnako výbornej úrovni, ako je kuchyňa, je v Globo aj servis – uvedú vás k stolu a usadia, prinesú obrúsok na osvieženie, vedia poradiť s výberom jedla a vína, jednotlivé jedlá vzorne prezentujú, sú jazykovo zdatní (presvedčili sme sa na vlastné uši, keďže vedľa sedela skupinka hostí z Rakúska) a pri odchode ešte dostanete aj pozornosť ako spomienku na návštevu. Dámy kvet, páni fľaštičku z produkcie vinárstva Matyšák.

Tak to bolo, keď sme v Globo boli hneď po otvorení minulý rok a tak to je doteraz.

Zhrnutie:

Plus: Výborná kuchyňa aj servis v príjemnom prostredí

Mínus: Počas našej návštevy nijaké

© 2019 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel