Hodnotenie TRENDU

Grand Hotel Kempinski High Tatras – Grand Restaurant

221
Kempinski
ročník hodnotenia: 2017
Kúpeľná 6, Štrbské Pleso
052/3262 222
Denne: 7.00 - 11.00 h, 12.30 - 23.00 h
lokálna, medzinárodná
Tomáš Tejbus
5cenová úroveň

Hotelové reštaurácie nie sú (ani) hotelovými hosťami veľmi vyhľadávané. Berú ich na milosť, akurát ak v nich majú zaplatenú polopenziu, v opačnom prípade sa chodia najesť radšej niekde von. No existujú výnimky – keď sme boli v jednu augustovú nedeľu na večeri v reštaurácii tatranského hotela Grand Hotel Kempinski High Tatras, bolo tu úplne plno. Hotelových hostí, ktorí mali polopenziu dopĺňali tí, ktorí si objednávali z jedálneho lístka. Hoci – nie je to až také prekvapujúce, veď ide o jednu z najlepších reštaurácií na Slovensku, takže kam inde by chodili...

Podnik má všetko, čo má špičková reštaurácia mať – krásny interiér, výbornú kuchyňu, pozornú obsluhu a skvelého someliera. Jedálny lístok je stručný, nápaditý, bohato využíva regionálne suroviny, z ktorých mnohé berú z blízkeho okolia. Šéfkuchár Tomáš Tejbus z nich vytvára nápadité a chutné variácie na tému slovenskej kuchyne a dopĺňa ich špecialitami z grilu a každodennou špecialitou šéfkuchára. Na úvod dostane hosť na spríjemnenie čakania na jedlo, či naladenie chuťových pohárikov košík s pečivom. Napočítali sme ho šesť druhov a tri mištičky s nátierkami. Potom ešte amouse bouche, malý pozdrav z kuchyne, v našom prípade to bol vyzretý  kravský syr.

Ten sme si dali aj ako jedno z dvoch predjedál 6-mesačný vyzretý kravský syr horal z Východnej (11,80 EUR), druhým bola Grilovaná Foie gras z Topoľnice so zemiakovým posúchom (17,90). Obidve predjedlá (ale platí to o všetkých jedlách) boli symfóniou nielen chuťových, ale aj zrakových vnemov, boli nápadito servírované s dôrazom aj na ten najmenší detail. Pri plnej reštaurácii sme prácu kuchyne naozaj obdivovali.

Vynikajúca bola polievka - Velouté z tatranských hríbov s hľuzovkovou penou (9,80) , hustá, krémová, s výraznou chuťou po hríboch a tatranských bylinkách. Chuťovo skvelé a vyvážené boli aj obidve hlavné jedlá - Pomaly pečený filet zo Sih Maréna s bisque z riečnych rakov, baby zeleninou a purpurovými zemiakmi (29,30) a Grilovaný filet zo pstruha potočného s quinoou, a variáciou z papriky a slaninou –(25,50 ). Kombinácia u nás menej známej ryby s chrumkavou zeleninou a zemiakovou kašou, ktorá bola nápadito urobená z fialových zemiakov bola lahodná, rovnako ako variácia pstruha s quinoou, ktorá bola osviežená malými plnenými pečenými papričkami.

Keďže v Grand Restaurant sú porcie dosť veľké, nie je tu zvykom , čo sa vo vysokej gastronómii stáva, že dostanete efektný tanier s bodkami, pásikmi a štvorčekmi, len žalúdok zostane prázdny, na dezert nám už miesto žiaľ nezostalo. Ale nakoniec sme bez sladkej bodky nezostali. K espressu sme dostali naservírovanú chutnú makrónku a niekoľko výborných bonbónov.

K výbornému jedlu je hriech nedať si dobré víno a v Grand Restaurant je to hriech dvojnásobný. Somelier Matúš Hamara je dušou reštaurácie, človekom u ktorého vidíte, že práca je vášňou. Venuje sa každému stolu a naozaj vie vybrať k všetkému, čo si dáte na jedlo ten najlepší „tekutý“ sprievod  – a nielen víno. 

TIPY:

© 2016 News and Media Holding