Hodnotenie TRENDU

Hotel Astrum Laus – reštaurácia

267
Foto: Astrum Laus
ročník hodnotenia: 2020
Hviezdoslavova 24/A, Levice
0917 623 839
po-ne: 7.00 – 23.00
medzinárodná, lokálna
3cenová úroveň

Veľkorysé priestory hotelovej reštaurácie hotela Astrum Laus sú zariadením riešené skôr minimalisticky, bez zbytočných ozdôb a gýču. Dôraz tu dávajú na bezchybnú čistotu, eleganciu a špičkovú kuchyňu.

Okrem  stálej ponuky a la carte si môžete vybrať zo sezónnej ponuky, tá bola počas našej návštevy zameraná na jedlá z diviny. Z predjedál sme skúsili jemné carpaccio  z hovädzej sviečkovice s malým rukolovým šalátikom preliate citrónovým olejom a posypané hoblinami parmezánu podávané s bagetkou (10,50):

Tenučké plátky sviečkovice s údeným chuťovým nádychom, primerane ochutené korením. K tomu chrumkavá orechovo-horkasto-citrónová rukola - ideálne spojenie chutí. Druhým predjedlom bol filet zo pstruha údeného na bukovom dreve, tartar z červenej repy, šalotky a chrenu, kôprovámajonéza, citrónový olej, bagetka (5,90). Toto ľahké predjedlo s lahodným jemne údeným šťavnatým plátkom ryby, úžasne chuťovo dopĺňala svieža dochutená majonéza a dva kopčeky jemnej cviklovej pasty, ktorej by sme pokojne privítali aj troška viac. Dobrý štart pre chuťové bunky.

Chuťové poháriky sa potešili aj pri polievkach. Prvá z nich, silný slepačí vývar s vaječnými niťovkami, koreňovou zeleninou, slepačím mäsom a petržlenovou vňaťou (2,60). Primerane teplej polievke v štýle „svadobnej“, s kúskami mäska možno vytknúť len jej až priveľmi decentnú slanosť. S touto kozmetickou chybičkou sme si ale hravo poradili, dosolili sme si ju.

Dilemu zemiakový krém so strateným vajíčkom a slaninovými škvarkami, či zelerovo-gaštanová polievka s medovými krutónmi, mrkvovými chipsami a koriandrovým olejom (3,20), vyhrala po dlhom zvažovaní druhá z menovaných polievok - zo sezónnej ponuky. Na náš vkus dosť hustý krém zaujal už na pohľad štýlovým stajlingom.

Sladkasté mrkvové čipsy i kúsky opečenej hrianky poliatej medom, boli príjemným prekvapením ladiacim s dominantne zelerovou chuťou krému. Gaštany síce hrali druhé husle, no neuberali na jeho melódii, ani sýtosti. Po tejto polievke odporúčame dať si ako hlavný chod skôr niečo ľahšie. Menší jedáci budú najedení už z nej....

Viedenský teľací rezeň z mliečneho teliatka podávaný s vyprážanými steakovými hranolkami, grilovaným plátkom citróna  a sterilizovaným brusnicovým kompótom (19,60), bol na tenko vyklepaný, chrumkavý,(opäť na náš vkus menej slaný). V koncepte inovatívneho poňatia sú horkasto-sladké brusnice „čerešničkou“ na tradičnej chrumkavej lahôdke. U nás sa často nepridávajú, v susednom Rakúsku sú k viedenskému rezňu „must“.

Nabudúce by sme si z ponuky príloh namiesto hranoliek k nemu zvolili radšej gurmánske varené zemiaky alebo fazuľové lusky na masle a cesnaku..

Pri druhom hlavnom jedle sme načreli do steakovej karty – stredne prepečený (medium) Rib eye steak (17,50). Šťavnatému, zvnútra ružovkastému mäsu, výdatne ochutenému korením, nie je čo vytknúť. Ako príloha pokojne stačí porcia miešaného sezónneho šalátu (2,50 ). Bol naozaj čerstvý, chuťovo i farebne pestrý.

Z dezertov nás zaujala najmä Maková panna cotta na karamelovej piškóte, tmavá slivková omáčka, posýpka z ružovej čokolády Ruby a karamelizované orechy (3,80). Dali sme na odporučenie čašníčky, dať si niečo„ menšie a ľahšie“. A urobili sme dobre. Lákavo nastajlovaný kopček smotanového dezertu prekvapí chrumkavou chuťou nemletého modrého maku na vrchu i zaujímavo ochutenou slivkovou omáčkou. Ako bonus v rámci food stylingu: jahoda a physalis. Odporúčame ako malý dezert k šálke voňavého espressa.

Šéfkuchár so svojim tímom si potrpí na jedinečnosť a kreatívnu zážitkovú kombináciu chutí s dôrazom na food styling i sezónnosť . V pestrej ponuke nie je veľa zbytočných jedál, lístok vsádza na istotu.

Zhrnutie:

Plus: Výborná kuchyňa, na každom sú lampičky, ktoré večer vytvárajú útulnú atmosféru

Mínus: Počas našej návštevy takmer žiadne

TIPY:

© 2020 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel