Hodnotenie TRENDU

Hotel Bjornson - reštaurácia

502
Zlatica Kramárová
ročník hodnotenia: 2019
Demänovská dolina 77, Demänovská dolina
044/553 55 55
medzinárodná, lokálna
3cenová úroveň

Reštauráciu Eco-Šport Hotela Björnsonka nájdete v hlavnej chate rezortu v špičkovej lokalite – pár krokov od centra Jasnej. Je zariadená v rovnakom horskom štýle ako zvyšok chaty – príjemné svetlé drevo, nórsky vzor a výrazný červený akcent sa tiahol celým našim pobytom.

Dva roky otvorený podnik stále vonia novotou a čistotou – aj to je dôvod, prečo by sme jej návštevu odporúčali.

Stoly sú v miestnosti rozložené veľkoryso, vďaka čomu má hosť dosť súkromia. K dispozícii je tiež priestranná terasa a altánok na gastronomické akcie. Okrem útulného interiéru a dostatočne veľkej kapacity ponúka aj to hlavné, prečo sa sem hostia vyberú – dobrú kuchyňu. A to nie je málo.

Jedálny lístok ponúka dosť jedál na to, aby ste si vybrali, ale nie príliš, aby unavil, či vnukol dilemu o čerstvosti surovín. Na horskej chate dostanete chuť na miestnu kuchyňu a je skvelé, že ju tu aj nájdete.

V ponuke sú typické slovenské jedlá ako liptovská kapustnica (3,20 €), rôzne druhy halušiek – bryndzové (6,10 €) aj furmanské (6,50 €), bravčová panenka s dubákovou omáčkou (10,90 €), rezne, pečené mäsá,  grilovaný oštiepok, zemiakové šúľance s makom, orechmi či tvarohom, či dokonca chlieb s domácou masťou a škvarkami (2,10 €).

Lokálnosť a sezónnosť tu v skorý októbrový týždeň zastupovalo krémové rizoto s dubákmi (7,90 €), jelení guláš s lesnými hubami a brusnicami (10,90 €) a pstruhom z Demänovskej doliny (10,80 €). Ponuku dopĺňajú obľúbené jedlá medzinárodnej  kuchyne ako sú stejky, hamburger, penne, tagliatelle, vývar z kohúta so julienne rezancami či sofistikovaný losos v ružovom víne na špenátovo-hráškovom rizote (12,30 €). Pre ubytovaných hostí je v ponuke aj polpenzia.

Počas našej návštevy bola podávaná večera formou švédskych stolov. Túto možnosť sme uvítali, keďže vďaka nej sme mohli ochutnať viac druhov jedál. Ponuka teplého bufetu potešila tento najmä priaznivcov klasickej slovenskej kuchyne.

V chladný jesenný večer hostia uvítali teplú polievku, počas našej návštevy to bol mäsový vývar. Z teplých jedál nám najviac chutila Važecká pochúťka – mäsové soté v zemiakovej placke. Na výber boli ďalej vyprážané kuracie prsia vo vínnom cestičku, vykostené kuracie stehná na grile, dusená zelenina a rattatouille, z príloh zemiakové krokety a ryža. Popri jednoduchom domácom dezerte bol na bočnom stole k dispozícii marhuľový kompót a toasty, zrejme ako variant „suchej“ večere, ktorá sa bez výhrevnej nádoby stala aj studenou.

Ponuka teplých bufetových stolov sa oproti nápaditému jedálnemu lístku možno právom zdá jednoduchá. Na druhú stranu, všetky jedlá teplého bufetu boli chutné a dobre dochutené, čo nie je vždy samozrejmosťou. Chuťové bunky sú totiž ako hudobný sluch – buď ich máte, alebo nemáte.

A nie je žiadnou raritou, keď ich kuchár nemá, to však nie je tento prípad. Pre večeri formou bufetu hosť veľmi s obsluhou do kontaktu nepríde, náš jediný kontakt bol pri objednávaní nápojov a debrasovaní. Čo však možno reštaurácii vytknúť, je absencia rozlievaných vín k jedlu – nebolo v ponuke ani jedno, mohli sme si objednať len celú fľašu.

Raňajková ponuka bola štandardná, chválime domácu bábovku a vianočku a tiež ekologické veľké nádoby na tri druhy džemu. Ku tým by sme však uvítali malé misky. Skvelým nápadom sú na každom stole umiestnené miestne noviny Björnsonky, z ktorých sa počas raňajok dozviete všetko, čo k životu na dovolenke potrebujete – aké dnes bude počasie, čo sa zaujímavé deje  okolí a aké sú otváracie hodiny najbližších atrakcií. A vraj sa dnes nedá žiť off-line...

Zhrnutie:

Plus: príjemné prostredie

Mínus: nemožnosť objednať si pohár vína, len celú fľašu 

 

© 2018 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel