Hodnotenie TRENDU

Hotel Turiec – Martinika

213
Turiec
ročník hodnotenia: 2017
A. Sokolíka 2, Martin
043/4221 017
Denne: 10.00-22.00
regionálna, medzinárodná
Radoslav Pádej, Milan Králik
3cenová úroveň

Sedieť v prázdnej reštaurácii určite nepatrí medzi najpríjemnejšie zážitky, ale občas sa to (aj) hodnotiteľom TREND-u stane. Hoci treba povedať že menej často ako pred niekoľkými rokmi. Tohto scenára sme sa trochu obávali, keď sme išli na večeru do martinskej reštaurácie Martinika. Predsa len –  je to reštaurácia v mestskom biznis hoteli, boli prázdniny a navyše piatok večer, takže bolo splnené všetko, čo by mohlo hostí z podniku „odohnať“. Našťastie sme sa mýlili. Hoci najprv sme boli sami, keďže sme išli večerať pomerne skoro, postupne podnik ožil a sedelo sa tu príjemne. Kto sem príde prvý krát a aj keď má dobré referencie, určite je prekvapený naozaj vysokou úrovňou servisu aj kuchyne.

Servis bol absolútne profesionálny, vrátane debarasovania nepotrebného riadu zo stola, čo by síce mala byť samozrejmosť, ale podľa našich skúseností z ostatných reštaurácií, zďaleka nie je. Pritom bola obsluha príjemná, nevtieravá, ochotná aj erudovaná, čo sa poradenia ohľadne jedla a vína týka.

Z moderne spracovaného jedálneho lístka sme si vybrali Králičiu paštétu / chutney z cibuľky / domáci chlieb (3,90 €) ako predjedlo a ako polievku sme rozhodli zaexperimentovať s Tom Kha Gai - thajskou kokosovou polievkou (3,90). Paštéta bola pekne naservírovaná a ako jedlo, ktoré má naštartovať chuťové poháriky to bol dobrý výber. Podľa nás bola takým aj polievka. Síce originálnu Tom Kha Gai sme v Thajsku nechutnali, ale jej martinská variácia nám chutila. Aj vyzerala tak, ako má táto polievka vyzerať – aspoň podľa obrázkov.

Z hlavných jedál sme sa rozhodli pre Kurča Supreme / hráškové pyré / čierny koreň / demi - glace (10,90) a Čerstvú rybu / beluga šošovica / baby mrkva / limeta / med (15,90), čo bol v ten deň losos. S obidvomi jedlami sa kuchyňa vyhrala nielen čo sa týka prípravy, ale aj úpravy na tanieri, takže sme jedli už očami. Ak ste v rozpakoch, čo znamená výraz supreme, obsluha vám to rada objasní.  Mäsá boli dobre urobené, šťavnaté a chuťovo s prílohami výborne ladili. Hráškové pyré bolo dobre dochutené, beluga šošovica mäkká, mrkva chrumkavá. Obsluha nám k nim aj dobre vybrala víno.  Práca s vínom je tu na veľmi slušnej úrovni, podnik má pekne urobenú vínnu kartu kde dominujú slovenské vína od početných producentov, doplnené výberom zo zahraničnej produkcie. Páčilo sa nám aj široké cenové rozpätie – od 12 EUR za fľašu najlacnejšieho bieleho vína po 200 EUR za najdrahšie šampanské. Kto si netrúfa na fľašu môže si dať z ôsmych rozlievaných vín. Oceňujeme, že ich ponúkajú v mierke 1,5 dcl nie deci, cena od 2,50 do 3,50 za pohár je tiež priateľská a ak nie ste autom, „vyzýva“ k tomu, aby si človek k jedlu pohár či dva vína doprial. Hotel má aj vínnu pivnicu, kde budú začiatkom septembra Martinské dni vína, ktoré Turiec ako sme si všimli, pekne promuje.

Takže ak v jednotlivých mestách alebo regiónoch odporúčame niektoré reštaurácie, v Martine a Turci si určite zaslúži pozornosť náročnejších hostí práve Martinika. 

TIPY:

© 2016 News and Media Holding