Hodnotenie TRENDU

Hotel Zlatý kľúčik – reštaurácia

27
Zlatý kľúčik
ročník hodnotenia: 2017
Svätourbanská 27, Nitra
037/6550 291
Po-so: 11.00 – 24.00, Ne: 12.00 - 23-00
medzinárodná, regionálna
4cenová úroveň

Vychytená nitrianska reštaurácia je stálicou na miestnej scéne už vyše 20 rokov – pre svoju kuchyňu a výhľad z presklenenej (alebo v lete aj vonkajšej) terasy, ktorý sa odtiaľto hosťom núka. Od našej poslednej návštevy prešla niekoľkými zmenami – v prvom rade dostala v rámci rekonštrukcie hotela nový vzhľad a vymenil sa tu aj šéfkuchár. Ale s potešením treba skonštatovať, že koncept kuchyne a jej kvalita zostali na rovnako vysokej úrovni.

Interiér nového Zlatého kľúčika je ladený do svetlých pastelových tónov s historizujúcimi prvkami v štýle francúzskeho vidieckeho romantizmu. Reštaurácia samotná pôsobí honosne, obľúbená terasa s výhľadom, ktorú vyhľadáva väčšina hostí (ak tam je voľné miesto) je zariadením možno neformálnejšia, aj keď určite nie menej elegantná.

Jedálny lístok je pekne sezónny, je urobený tak, aby sa listy v ňom dali ľahko vymieňať. Nechýba mu dávka invencie, mnohé suroviny sú zaujímavo nakombinované. Ako kuvert sme dostali teplé domáce pečivo, soľ z červenej repy a domáce maslo servírované efektne na kameni.

Predjedlo, Zľahka zaúdené kačacie foie gras s brioškou a vínovo-medovo-koňakovým sirupom (15 eur) boli tiež vizuálne pekné a chutné, ľahúčko údený tón dával kačacej pečienke delikátnu, inú chuť.

Zemiak v popole s bryndzovou espumou a kačacími oškvarkami (7,00) boli malé pečené zemiačiky, v podstate sedliacke jedlo, ktoré sa voľakedy robilo v zime na dedinách, ale veľmi chutné, potešilo. Vynikajúce bolo Tekvicové kapučíno so syrovým rafaelom, semienkami a tekvicovým olejom (5,00). Hustá polievka, dobre dochutená so zaujímavou kombináciou textúr a štruktúr – tekutého a chrumkavého, keďže semiačok v nej bolo hojne, chuťovo obohatená o syrovú guľku z gorgonzoly. Milovníkom delkátnej diviny určite možno odporúčať Jelení chrbát sous vide s brusnicovým cous cous a restovaným kelom s mascarpone (30,00). Chrbát bol ružový, šťavnatý, krehký, kombinácia s kelom sa nám zdala vydarená. Cous cous bol servírovaný osobitne. Mali tu aj pekné sezónne dezerty, napríklad Tekvicový creme caramel s čokoládovým chipsom alebo Domáce Truffle s teplým hruškovým sirupom - keby sme mali ešte miesto v žalúdku, určite ich ochutnáme.

Rovnako kvalitný výkon ako kuchyňa, podávala počas našej večere aj obsluha. Bola absolútne profesionálna ale nie škrobená, hosťom venovala nevtieravú pozornosť, s jedálnym lístkom automaticky ponúka aj vínnu kartu s pekným obsahom. Okrem klasickej ponuky a aj pekného výberu rozlievaných vín fajnšmekri určite ocenia sekciu Vínne ikony s tými najznámejšími svetovými značkami.

 

TIPY:

© 2016 News and Media Holding