Hodnotenie TRENDU

Iasai Food Bar

500
Iasai
ročník hodnotenia: 2020
Hviezdoslavovo námestie 14, Bratislava
0917 399 993.
Po-Štv, Ne: 11-22.00, Pia-Sob: 11.-23.00
suši, panázijská
Tomáš Lysý
4cenová úroveň

Hviezdoslavovo námestie je nielen centrom Bratislavy, ale aj centrom miestnej gastronómie, pričom nemáme na mysli „lapače“ na turistov, hoci ani tu sa im nevyhneme. Už tretí rok tu sídli aj reštaurácia s u nás ojedinelým konceptom, Iasai Food Bar.

Ojedinelým preto, lebo hostia tu nesedia klasicky za stolmi, ale na barových stoličkách okolo veľkého pultu za ktorým im kuchári pripravujú, alebo dokončujú to, čo si objednali. V čase keď sme tu boli, práve stavali vonkajšiu krytú terasu, s ktorou sa ekonomická úspešnosť každej reštaurácie v centre mesta zvyšuje, takže kto chce sedieť klasicky za stolom, tu bude mať priestor.

Jedálny lístok je zložený z jedál inšpirovaných Áziou, je v ňom suši a aj v tej najsofistikovanejšej podobe, veď ide o sesterskú reštauráciu známej Fou Zoo, kde šéfkuchár Iasai, Tomáš Lysý, roky pôsobil ako sušimajster. Okrem toho sú v ponuke veľké polievky – rameny, ktoré slúžia ako hlavné jedlo a tiež aj klasické polievky, predjedlá, hlavné jedlá a dezerty.

Jedálny lístok má každý hosť pred sebou, keď si sadne za barový pult, slúži aj ako prestieranie a ak chce môže si ho zobrať aj so sebou ako suvenír. V porovnaní s tým, ktorý je na webe je doplnený vždy aj o špeciálne jedlo, víno mesiaca, dokonca aj vtipne poňaté heslo týždňa (napr. najprv foť, potom jedz aj s hashtagom podniku). Tiež sú v ňom označené srdiečkom odporúčanie šéfkuchára.

Ak sa niekto nevie v ponuke zorientovať, resp. sám nevie, na čo by mal chuť, obsluha aj kuchári ho veľmi radi a ochotne zorientujú.

My sme si tento krát nedali nič zo suši, začali sme polievkou – klasickým Miso (5,90) a predjedlami Hovädzou gyozou (9,90), čo sú vlastne plnené taštičky z tenkého cesta, naparené a opečené a Kačacím Dim Sum (9,50), čo je zase iný typ plnených taštičiek, resp. pirôžkov. Všetko bolo vynikajúce, používať viac slov na opis netreba, treba ochutnať.

Rovnako ako hlavné jedlá – Kačku s pomarančom a nastrúhaným maslom z kačacej pečene (19,90) a BBQ chobotnicu s chilli , sezamovým pieskom a koriandrom (19,90) – mäso bolo v obidvoch prípadoch mäkké, šťavnaté, chute delikátne.

A hoci všetky jedlá nám chutili naozaj výborne, naozaj nás „dostali“ dezerty. Tých sme v ponuke narátali až sedem, čo je v slovenských reštauráciách, ktoré si zvyčajne vystačia až na výnimky s dvoma-troma dezartami, nevídané.

Výber bol ťažký, nakoniec sme sa rozhodli pre Kokosový puding s mliečnym karamelom a marakujou a Parfait z thajskej bazalky s rakytníkovým sorbetom a malinami (obidve 6,90). Boli na jednotku s minimálne troma hviezdičkami, nepresladené, svieže. Kombinácia jemne sladkej chuti pudingu, sladkého karamelu a sviežo-kyslej marakuje sa nám presne trafila do chuti.

Parfait z thajskej bazalky mal vzhľad akoby špongie, keď sme si vložili sústo do úst bolo príjemne chladivé, postupne sa rozpúšťalo a tým sa aj zvýrazňovala chuť. Sviežo-kyslý sorbet z rakytníka bol k parfait príjemným kontrastom, dezert dotváral. Okrem výborného jedla tu vedia pripraviť aj výborné espresso.

Iasai nepatrí medzi reštaurácie, kam sa chodí jesť každý deň, ale ak má niekto rád „Áziu“ v jej najsofistikovanejšej podobe, je tento podnik určite v Bratislave výbornou voľbou.

Zhrnutie:

Plus: Výborná ázijská kuchyňa a suši v sofistikovanej podobe.

Mínus: Počas našej návštevy nijaké.

TIPY:

© 2019 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel