Hodnotenie TRENDU

Kaviareň Slávia

454
Kaviareň Slávia
ročník hodnotenia: 2017
Hlavná 63, Košice
0903 653 636
Pon - Št 7:00 - 23:00, Pia 7:00 - 01:00, So 10:00 - 01:00, Ne 10:00 - 23:00
lokálna, medzinárodná
ex. chef Juraj Hruška
3cenová úroveň

Nielen Praha má slávnu kaviareň Slávia - aj stovky kilometrov na východ od nej nájdete jej, určite rovnako slávneho menovca. Kaviareň a reštauráciu Slávia na košickej Hlavnej ulici. Secesný interiér po rekonštrukcii musí každého, kto sem príde očariť, aj keď my sme si počas našej návštevy užívali teplého septembrového večera na letnej terase. Na veľmi peknej a prehľadnej  a informačne bohatej webovej stránke (čo stále nie je samozrejmosť, často napríklad chýba na webových stránkach reštaurácií taká základná informácia ako otváracie hodiny) sa možno čo to dozvedieť aj z histórie kaviarne. V Slávii sa dá štýlovo raňajkovať, obedovať aj večerať, alebo len si ísť len na kávu a koláčik, prípadne na nejaký drink.

Po tom, čo sme tam jedli, musíme skonštatovať, že Košice majú miesto, kde sa holduje gastronómii naozaj na vysokej úrovni. Jedálny lístok, ktorý zostavil jeden zo známych slovenských kuchárov Juraj Hruška, (ten je tu aj executive chefom) je zaujímavý a invenčný. Aby ste vedeli, kto že vám to varil, šéfkuchár a jeho kolektív sú podrobne predstavení aj na webovej stránke podniku.

Menu sa skladá z kmeňového jedálneho lístka a sezónnej ponuky, skombinovali sme obidve. Z klasického sme si dali ako predjedlo Prepeličiu terinu s foie gras podávanú s marinovanými sušenými marhuľami, marhuľovým gélom a domácou maslovou brioche (9,90 EUR), pekne naservírovanú a rovnako chutnú, ako predjedlo naozaj dobre naladí chuťové bunky.

S prepeličkou sme pokračovali aj v hlavnom jedle – z letného špeciálu sme si vybrali Variácie prepelice z Farmy Malá Ida, cukrový hrášok, reďkovka, marinovaná šalotka (14,90), čo bola prepelička na niekoľko spôsobov. Mäso bolo dobre dochutené, šťavnaté. Vizuálne dobre vyzeral a aj bol chutný nápad s vyprážanými stehienkami, kombinácia s hráškovým pyré a hráškom vydarená. Opäť jedlo pre všetky zmysly. To isté sa dá ale povedať aj o Plnenom zajačom chrbáte s brunoise koreňovou zeleninou, pečenou maslovou tekvicou a zajačím jusom (11,50), opäť dobre pripravené, pekne naservírované s vhodnou kombináciou chutí. Podnik má peknú vínnu kartu a pili sme tu aj výborný letný drink, navyše za veľmi sympatickú cenu - Domáci zelený ľadový čaj s príchuťou jahody (250 ml za 2,40), veľmi osviežujúci a „ozajstné“ jahody v ňom naozaj bolo cítiť.

Páčilo sa nám nastavenie cien, na túto úroveň gastronómie sú naozaj sympatické, aj keď veľkosť porcií možno veľkému jedákovi nezapasuje (tí majú ale okolo dosť iných podnikov). Kto však očakáva od jedla viac, ako vrchovaté naplnenie  žalúdka a chce mať z jedla aj zážitok, ten je tu určite správne.

V Slávii sme sa stretli aj s profesionálnou obsluhou, už sa nám napríklad dávno nestalo, že by nám vodu s citrónom chodili z džbánika do pohára pravidelne dolievať. 

 

TIPY:

© 2016 News and Media Holding