Hodnotenie TRENDU

La Toscana

318
La Toscana
ročník hodnotenia: 2016
Nitrianska 58, Partizánske
0915/336 246
Po: 11.00 - 21.00, Ut-Št 11.00-22.00, Pia-So: 11.00.-23.00, Ne: 11-17
stredomorská
Andrej Halmo, Mikuláš Gál
3cenová úroveň

Priemyselný areál pred bývalými Baťovými závodmi v Partizánskom smerom z Prievidze zdanlivo nie je miestom pre kvalitnú gastronómiu. No už vyše dvadsať rokov to nie je pravda. Najprv tam roky sídlila známa Afrodita a po pauze sa tam gastronómia vrátila v podobe La Toscany. Opäť je to gastronómia kvalitná - nečudo, vedie ju jeden z pôvodných manažérov Afrodity.

Dvor niekoľkých jednoposchodvých budov je najmä parkoviskom, no nepôsobí zanedbane. Budova La Toscany je priamo oproti vchodu, s malými predzáhradkami. Priestor má vľavo krytú letnú terasu - oceňujeme popolníky s krytom. V strede je vchod a skôr kaviarensky pôsobiaca časť s barom. Vo vnútri vľavo je bežne zatvorený salónik s krbom, vpravo je hlavná miestnosť s približne desiatimi stolmi. Na stenách sú obrazy, ktoré majú hostí naladiť na atmosféru Toskánska.

Jedálniček Andreja Halma a Stanislava Minaroviča je dlhší, ako to často v talianskych reštauráciách býva. Hlavné jedlá sa delia klasicky podľa použitého mäsa, vegetaránsku sekciu, šaláty a “špeciality podniku”. Okrem Toskánskej ihly s dubákovou omáčkou je to napríklad degustačné menu zo šiestich miniporcií. Ponuku uzatvára obligátna pizza - keďže však nejde o pizzériu, majú len svojich asi päť vyprecizovaných variácií.

Klasická toskánska bruscheta je tu servírovaná na dlhom tanieri so stopou domáceho pesta - tri variácie obsahuju prosciutto, chorizo a mozarellu. Ako predjedlo si môžete dať aj lososový alebo klasický tatarák, či caprese. Pri predjedlách tu ide najmä o prehliadku kvality ingrediencií.

Ochutnali sme hubový a lososový krém s krevetkami, obe polievky mali jemnú, ale výraznú chuť, servírované vo veľkých širokých tanieroch vyzerali pôsobivo. Obe boli rovnako dozdobené mliečnou penou a bylinkami.

Výdatné a veľmi chutné krémové toskánske rizoto s cuketou, artičokmi, sušenými rajčinami a olivami naznačilo, že za úspechom reštaurácie sú aj bohaté porcie. Hoci nám chutilo, museli sme trochu nechať. Jelení steak sme dostali medium, mäso bolo prvotriedne (ale bolo by vhodné, aby sa obsluha spýtala na stupeň prepečenia) a s omáčkou s lesných húb veľmi chutné. Steak sa podával so zapekanou zemiakovou tortičkou a opekanými zemiakmi, opäť výdatná porcia.

V čase našej návštevy reštaurácia propagovala  letné špeciality - napríklad Studenú paradajkovú polievku (1,90 EUR), Jahňací steak (12,90) s mladými kuriatkami na masle či Tortelinni s ricotta špenátom a šalviou (6,90). Na sezónnu ponuku sa pre istotu spýtajte, my sme sa o nej dozvedeli až z plagátu na dverách.

Pri dezertoch sme dostali upozornenie,  že “tiramisu je tak trocha ako zmrzlina” – znamenalo to, že namiesto klasického ponúkali letný špeciál, s čerstvým ovocím (2,50 eur). Priznávame, že názov tiramisu v nás vyvolal iné očakávania. Letná špecialita pôsobila ako zmrzlinový pohár s mascarpone. Dezert nechutil po káve, možno trochu namočená v káve bola piškóta. Medové parfé na ovocnom ragú bolo zase trochu cítiť chladničkou  a oba dezerty boli preliate jahodovým sirupom. Pravdupovediac dezerty nám chutili z toho, čo sme jedli najmenej.

La Toscana funguje aj ako miesto na klasické obedové menu, no snaží sa o kvalitu pri v regióne vyššej cene 4,50 eur. Denne sa varí kvalitnejšie biznis menu šéfkuchára, stojí od päť do vyše sedem eur. 

Na jeseň tu chystajú ponuku husacích hodov - s našimi dlhoročnými skúsenosťami s La Toscanou môžeme odhadovať, že pôjde o jednu z najlepších volieb na túto tému v regióne. Hoci to už má od toskánskeho konceptu ďaleko. Majitelia pripravujú aj rozšírenú ponuku slovenských vín. 

V bežný pracovný deň neskôr popoludní bola terasa La Toscany takmer plná, čo je dobrá správa – znamená to, že manažéri a kuchári vedia pripraviť kvalitu a hostia ju vedia oceniť. Svedčí o tom aj fakt, že reštaurácia funguje už od roku 2010. 

TIPY:

© 2015 News and Media Holding