Hodnotenie TRENDU

Meridiana

532
Soňa Hudecová
ročník hodnotenia: 2020
Prievidzská 1241/55, Bojnice
+421 46 542 33 99
Po-Štv: 07:00 - 23:00, Pia-So:07:00 - 00:00, Ne: 07:00 - 22:00
medzinárodná, lokálna
Georgoe Kostka
3cenová úroveň

Hoci momentálne je väčšina reštaurácií zatvorená, prinášame tip na "lepšie" časy.

Nie každá chutná kuchyňa je zážitková. Ale ani nie v hociktorej zážitkovej reštaurácii dokážu kuchári pripraviť jedlo, po ktorom sa hosť zalizuje. Koncept, pri ktorom na výbornú musia obstáť obe kritériá, vznikol pred piatimi rokmi tam, kde by to možno žiaden scestovaný labužník nečakal – na Hornej Nitre. Teda presnejšie na hranici Prievidze a Bojníc. Kým Prievidžania považujú reštauráciu za „svoju“, v skutočnosti nesie adresu kúpeľného mestečka.

Reštaurácia sa zrodila na základoch pôvodného Kazačku pred plážovým kúpaliskom, pri stĺpe z bývalých slnečných hodín. Práve tie dali po svojom obnovení názov novej reštaurácii – Meridiana. Ocitli sa aj v jej logu spolu s dátumom 1913. Ten má však výsostne osobný charakter; vtedy sa totiž narodil starý otec majiteľov. Nielenže si ho chceli uctiť ako svojho prarodiča, ale aj ako človeka, čo celý pracovný život prežil v gastronómii, v noblesnom čašníckom oblečení.  Aj vďaka tomu si bratia Kuckovci (meno známe najmä futbalovým fanúšikom) splnili reštauráciou a vlani vybudovaným penziónom svoj sen.

Na vlastné oči (i ďalšie zmysly) sme sa presvedčili, že zážitok tu začína už pri vstupe do areálu. Veľkorysé ihrisko, trávnaté plochy, terasa, neďaleko tečúca Handlovka, jazierko pri penzióne... to všetko na nás pôsobilo tak,  že sme si k stolu sadali v dobrej nálade.

V nej nás potom udržiavala nielen pozorná obsluha, ktorá „stíhala“ aj napriek desiatkam hostí, ale aj interiér reštaurácie. Jedným slovom – zaujímavý, s množstvom prepracovaných detailov, ústredným „central barom“ a niekoľkými veľkorysými miestnosťami.  V priebehu dňa sa menia na raňajkovú reštauráciu pre ubytovaných hostí, na tanečnú sálu, konferenčnú či školiacu miestnosť. Navyše si hosť rýchlo uvedomí, že sa ocitol v steakovom kráľovstve.

Mäso si tu totiž nechávajú odležať „nasucho“ vo vlastných zrecích komorách. Nuž a kde sú steaky z dobrého mäsa, nebude ani o ďalšie chutné jedlo núdza... Túto rokmi preverenú skúsenosť sme si hneď potvrdili kačacou pečeňovou paštétou s brusnicami, píniovými orieškami a grilovaným chlebom (3,99 €) a tatarákom s prepeličím vajíčkom, ktorý nám naservírovali už dochutený v zaujímavej lodičkovitej miske (8,99 €).

Kým sme čakali na výdatnú porciu kačacích prsičiek s obilninovou haruľou , višňovou omáčkou a grilovanou zeleninkou (ktorú potom na jeseň nahradila červená kapusta)  za 13,99 € a marinované BBQ rebrá s hranolkami (10,99 €), mohli sme sa pozrieť aj do obedového menu. Okrem dvoch jedál dennej ponuky sú v ňom aj tri jedlá celotýždňového menu a štyri vegetariánske a vegánske jedlá.

Naše „kontrolné“ hodovanie sme uzatvorili sladkou bodkou – brownies s lesným ovocím a vanilkovou zmrzlinou  a mimoriadne chutné tiramisu (obe po 3,99 €) . Všetky jedlá dokazovali, že predstavu zladenia chutnej a zážitkovej gastronómie sa tu podarilo naplniť. V regióne, kde na spočítanie kvalitných reštaurácií stačia prsty jednej ruky, je to dvojnásobné potešenie...

Zhrnutie:

Plus: Chutné jedlo a peknom prostredí v regióne, kde nie je o kvalitné reštaurácie núdza

Mínus: Počas našej návštevy nijaké

© 2020 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel