Hodnotenie TRENDU

Mlyn u Anastázie

378
ročník hodnotenia: 2017
Pohranice 182, Pohranice
037/ 787 12 89
Po: zatvorené, ut-štv: 10.00-21.00, pia-so: 10.00-22.00, ne: 11.00-20.00
medzinárodná, regionálna
Mário Hlinka
3cenová úroveň

Na reštauráciu Mlyn u Anastázie v Pohraniciach neďaleko Nitry len tak náhodou nenarazíte. Nie je pri žiadnej frekventovanej ceste, na ktorej by vás pochytil hlad a chceli by ste sa najesť v najbližšej gastroprevádzke.

Tento možno hendikep kladie na manažment reštaurácie zvýšené nároky, čo, zdá sa, zvláda bravúrne. Smerové tabule popri ceste vás k reštaurácii dovedú spoľahlivo aj bez použitia GPS, pričom poloha je zrozumiteľne popísaná aj na webovej stránke. Je dobré okrem nej pozrieť si aj facebook reštaurácie, či nie je v zariadení práve nejaká akcia. Tých totiž býva neúrekom.

Keďže najlepšou reklamou je spokojnosť zákazníkov a ich odporúčanie známym, chýr o Mlyne u Anastázie už dávno prekročil hranice okresu. Objednávky na svadby prijímajú napríklad na rok 2018 už od 7. februára 2017. Je to totiž ideálne miesto na rodinné oslavy – okrúhle výročia, krstiny, svadby – aj na plesy, bály či firemné stretnutia. Nachádza sa len päť kilometrov od Nitry uprostred dediny nad nezamŕzajúcim jazierkom plnom rýb, v priestoroch starého, no citlivo zrekonštruovaného mlyna, kde nie je problém s parkovaním a ktorý ponúka viacero nezávislých priestorov.

Majestátne hrubé múry mlynu dávajú priestoru neopakovateľnú atmosféru. Do hlavnej sály sa pritom zmestí 96 hostí, do salóniku nad vodou 20, zimná záhrada bez problémov pojme 30 hostí, pričom v lete sa kapacita záhrady zväčší na 80 hostí. A k tomu detská terasa, ktorou by sa mohol inšpirovať nejeden penzión či reštaurácia. V čase našej večernej sobotňajšej návštevy bola v hlavnej sále oslava päťdesiatky, takže nás usadili na terase. Napriek mrazivému počasiu tam bolo vďaka krbom a ohrievačom teplo, dokonca tak, že sme personál museli požiadať, aby plynový žiarič vedľa nášho stola stiahol na minimum. Mimochodom všade tu mali živé kvety napriek mrazivému počasiu...

Krásne priestory však určite nie sú to, čo by sme ťahalo návštevníkov opakovane. Keď sa povie, že všetko je v ľuďoch, tak tu sa to potvrdzuje. Od príjemného uvítania, servisu až po rozlúčku, pri ktorej sa vás nezabudnú opýtať, či ste boli spokojní aj s pozvaním nabudúce.

No a to hlavné je jedlo. Také, na ktoré sa nezabúda. Hoci z jedálneho lístka sa nedozviete, kto dnes jedlo pripravoval, na chodbe je fotografia osadenstva kuchyne, ktorej šéfuje Mário Hlinka.

Už pohľad do jedálneho lístka, ktorí ponúka jedenásť hlavných jedál, nasvedčuje, že filozofiou reštaurácie nie je ponúkať všetko možné, ale radšej menej, ale o to kvalitnejšie (to sa týka aj sortimentu vín aj pív). Pre tvrdohlavých milovníkov klasiky je v ňom aj kategória „Klasika, ktorá by nemala chýbať“ (bravčový alebo kurací rezeň a vyprážaný syr), ale už z minulých návštev sme získali skúsenosť, že dať si Srnčí chrbát prekladaný s vykŕmenou kačacou pečeňou alebo Daniela v cesnakovej kruste je iný level.

Keďže bol večer, zvolili sme niečo diétnejšie. Ryba servírovaná na grilovanej zelenine a hráškovom pyré s vínovo-šalotkovou omáčkou pripravená z ostrieža (10,90 €) nemala chybu. Rovnako ako bravčová panenská sviečkovica v bylinnej kruste s grilovanou zelenou špargľou a cuketou, podávaná so zemiakovým rostom a ďumbierovou omáčkou (12,90 €). Na našu otázku, či by vedeli pripraviť niečo aj pre stravníka s alergiou na mlieko, nám čašníčka priamo pri stole navrhla jedlá, kde by sa mlieko dalo vynechať či nahradiť, dokonca aj dezert, ktorý by parametre spĺňal. Aj sladká bodka v podobe Čokoládového brownie s vanilkovou zmrzlinou a malinovým pyré (2,90 €) a Levanduľová panna cotta s rebarborovým dipom (3,50 €) zodpovedala svojou kvalitou špičkovým reštauráciám.

Milým prekvapením bol i „balíček záchrany“ na dámskych WC. Okrem kozmetických a hygienických potrieb sú v ňom totiž aj silónové pančušky, čo sme naozaj nečakali. 

TIPY:

© 2017 News and Media Holding