Hodnotenie TRENDU

Palatín

220
Palatín
ročník hodnotenia: 2017
špeciálne ocenenia: TREND TIP
Zámok 105, Bytča
0917 574 752
po-štv.: 10.00–21.00, pi: 10.00–22.00, so: 12.00–22.00, ne: 11.00–20.00
medzinárodná
Peter Kulíšek. Sylvia Kulíšková
2cenová úroveň

Krásne prostredie starého zámku v centre malého mesta v doline Váhu na severozápade Slovenska. Súčasťou tohto renesančného skvostu, ktorého vzhľad nenarušili ani neskoršie prístavby, je aj Sobášny palác. Je jediný svojho druhu na Slovensku a dal ho v roku 1601 postaviť uhorský palatín Juraj Thurzo. V paláci sa organizovali svadobné hostiny jeho siedmich dcér. Platí to aj dnes. Pár krokov a novomanželia môžu osláviť svoj deň na hostine.

Vitajte v reštaurácii Palatín v Bytči.

Režisér Juraj Jakubisko vo filme Bathory vykreslil palatína Thurzu ako zákerného muža túžiaceho po majetkoch čachtickej grófky. Aký bol v skutočnosti palatín, tento po kráľovi druhý najdôležitejší človek v Uhorsku, nevieme. Môžeme nad tým však uvažovať, pri návšteve reštaurácie, ktorá sa nachádza v areáli Bytčianskeho zámku.

Ak vám vyjde počasie, môžete si tu posedieť na letnej terase pri dobrom jedle, káve či pive. Ak je príliš teplo, schladíte sa vo vnútri historickej budovy. Možno by ste čakali, že v historickej budove vás bude čakať reštaurácia s dobovým nábytkom. Tu to poňali celkom inak. Priestory reštaurácie Palatín sú zariadené jednoduchým moderným nábytkom, ktorý dobre dopĺňajú zaujímavé dekorácie a živé kvety na stoloch. Oči pritiahne aj drevená vinotéka s dobrým výberom slovenských a svetových vín.

Zastavili sme sa tu v lete cez víkend a v poobednom čase, takže sme si mali možnosť vybrať si stôl, ktorý nám najviac vyhovuje. Ponuka na jedálnom lístku je široká, neznamená to však že až tak, že sa v nej nedokážete rýchlo zorientovať.

Zo štyroch druhov predjedál sme si objednali hovädzie carpaccio marinované v cesnaku a bazalke s hoblinkami parmezánu a hovädzí tatarák (6,50). Naservírovali nám ho efektne – na čiernej bridlicovej doske. Jedli sme ho s ciabattou. Na druhé predjedlo, inak pozorná a milá obsluha, pozabudla.

Slovenská cesnačka s údeným syrom, slaninkou a opečeným chlebíkom (2,30) chutila rovnako dobre ako krémová polievka z brokolice. Tá mala čapicu z bohatej mliečnej peny posypanej tekvicovými semiačkami (2,50). Klasika v našich reštauráciách – paradajková polievka – mala naozaj zaujímavú chuť  - dala jej ju smotana s ginom (2,50).

Hlavné jedlo – steak z hovädzej sviečkovice, ktorý sa podával s koňakovou omáčkou s hubami a zeleným korením (18.20 eura) nám chutil výborne. Ochutnali sme aj stroganov z hovädzej sviečkovice so zmesou lesných hríbov (11,80) a plátky bravčovej panenky so smotanovými kuriatkami (8,90).

Pečené bravčové rebierka (8,90) patria k ponuke regionálnych jedál. Naservírovali nám ich v marináde z tmavého piva s pečenými zemiakmi, viedenskou cibuľou, horčicou a chrenom.

Po výdatnom obede sa žiadalo sladké zavŕšenie. Boli ním horúce maliny s vanilkovým mascarpone s mangovým sorbetom a čokoládovou drobeničkou (4,10). Výborne chutil aj druhý dezert – domáca šľahaná čokotorta s čokoládovou pralinkou a s čerstvým ovocím a mascarpone s baileys a vanilkovou zmrzlinou (3,90).

Jedlá, ktoré sme mohli ochutnať nemali chybu. Porcie boli veľké a na tanieroch pekne naservírované. Snáď jediným mínusom bolo na náš vkus viac soli v jedlách ako sme zvyknutí.

V bytčianskom kaštieli vraj slúžil začiatkom 18. storočia ako vojak aj legendami opradený zbojník Juraj Jánošík. Pri platení v reštaurácii Palatín ale zistíte, že tu vás neozbíjajú. Kvalitné jedlo tu ponúkajú za primeranú cenu.

.

TIPY:

© 2017 News and Media Holding