Hodnotenie TRENDU

Pivovar Hostinec

462
Jarmila Hprváthová
ročník hodnotenia: 2017
Hlavná 91/65, Košice
0902580580
Po-So : 14:00-02:00, Ne: 12.00-24.00
regionálna
Stano Timko
2cenová úroveň

Malých pivovarov, často aj s reštauráciami utešene pribúda a jeden z najzaujímavejších majú v Košiciach. Priamo v centre mesta, na Hlavnej ulici v najstaršom gotickom dome v Košiciach, v Levočskom dome. Okrem toho že dom je najstarší, bol tu aj pivovar a tiež hostinec. Nie hocijaký, o najstaršiu „gastroprevádzku“ na Slovensku, ale nielen tu. Ako sa dozviete z pekne spracovanej internetovej stánky, ak je pravda, že hostinec funguje už od roku 1542, tak patrí aj medzi najdlhšie fungujúce reštaurácie na svete.

Keď otvoríte dvere z ulice, vojdete do dlhej chodby – a viete, že ste, tam, kde sa „pivo varí“ pretože už od vchodu cítite sladovú arómu. A ak neviete, na akom mieste sa nachádzate, tak si to môžete prečítať na stenách – je tu podrobná história Levočského domu a vo vitrínach množstvo historických predmetov.

Reštaurácia je členená na niekoľko častí – sedieť sa dá aj vo vstupnej chodbe,  z nej sa vchádza do výčapu s varňou a odtiaľ do Malej a veľkej gotickej sály. Čo vás na interiéri zaujme hneď po chvíli, je, ako precízne sa tu pracuje s logom Hostinca. Štylizované H nájdete všade – od vchodových dverí cez stoličky, stojany na príbory až po účet. Interiér navodzuje atmosféru domáckosti, človek nemá problém sa tu cítiť pohodlne a nenútene už po pár desiatkach sekúnd.

Jedálny lístok je určite zaujímavé čítanie a odporúčame sem prísť riadne hladní a smädní.  V úvode je denná ponuka jedla aj piva, tá sa podáva až do 2.00 h, príhovor šéfa podniku, someliera a majstra výčapu v jednej osobe, Petra Škripka. Menu je tvorené tradičnými jedlami, ktoré sa hodia k pivu a to v ľahších aj ťažších variáciách – napr. niekoľko druhov vyprážaného syra, koleno, rebrá, krídelká, ale aj kuracie prsia so šalátom, jahňací burger , halušky, posúchy... Okrem toho je tu aj expresná ponuka, kde garantujú, že ju budete mať na stole vždy o 15 minút. Keď si človek, ktorý má rád tento typ kuchyne v menu Hostinca listuje, je mu ľúto len jedno – že nemá ako televízny Alf deväť žalúdkov...

My sme tu ochutnali skvelý Boršč (3,29 eur) servírovaný štýlovo v kotlíku s výborným domácim chlebom a Nátierku z údeného kolena (1,89) a tiež jedlo z dennej ponuky - Domácu jaternicu s kyslou kapustou a varenými zemiakmi (4,99), chutila naozaj ako domáca, resp. Takú chuť mali dobré (lebo sú aj horšie) jaternice z domácich zabíjačiek, keď sa v našom okolí ešte konali a jaternice nám občas už aj liezli hore krkom...

Neodolali sme ani posúchu – vybrali sme si na odporúčanie obsluhy Bryndzový so slaninou (2,99), vhodná pochúťka v pivu, alebo s polievkou aj menší obed, či večera. K tomu všetkému skvelú Hostinskú 12-ku (0,5 l za 0,99 čo bola vtedy akciová cena, bežne stojí 1,69) a čierne Black Cat (0,25 l za 1,69). Obsluha je v ponuke zbehlá, vysvetlí a nerozhodnému hosťovi poradí. Ale ani vinár uprostred pivárskej partie nevyjde naprázdno, okrem fľašových majú aj 5 druhov rozlievaných slovenských vín za veľmi sympatické ceny – od 0,99 za deci. 

TIPY:

© 2017 News and Media Holding