Hodnotenie TRENDU

Pivovar Hostinec

462
Jarmila Hprváthová
ročník hodnotenia: 2020
Hlavná 91/65, Košice
0902580580
Po-So : 14:00-02:00, Ne: 12.00-24.00
regionálna
2cenová úroveň

Pivovar Hostinec v Košiciach je citlivo zrekonštruovaný historický Levočský dom, kde sa nachádzalo pohostinské zariadenie už pred niekoľkými stáročiami.

Lepšie miesto v Košiciach by ste len ťažko hľadali. Hostinec sa hrdí tým, že je vôbec najstarším pohostinstvom na Slovensku, keďže tradícia v tomto dome siaha až do roku 1542. Históriu dnešného pivovaru si môže návštevník pozrieť na paneloch umiestnených vo vstupnej pasáži.

Hostinec otvára každý deň až o 14. hodine a zatvára o polnoci. V piatok však majú otvorené až do 2. v noci a v sobotu o jednu hodinu menej. Hoci reštaurácia má veľkú kapacitu, a viacero oddelených priestorov, najmä na víkend odporúčame rezerváciu. Inak sa vám môže stať, že bude plno, alebo budete sedieť vo vstupnej pasáži, čo je predsa len menej komfortné ako sedieť vnútri v reštaurácii.

Majú tu výborné, vlastné pivo, čapujú 6 druhov (Hostinská 12-tka, Košickí majstri, BB Love Garden Party, E.T Pivozemšťan, Kill Beer, S tebou ma baví svet kokos). Ak neviete, ktoré je to „vaše,“ čašníci vám ochotne vysvetlia ktoré pivo aké je. Môžete tiež skúsiť ochutnať všetky, ktoré navarili.

My sme si dali Hostinskú 12-tku, základné pivo Hostinca uvarené z plzenského a bavorského sladu a zakvasené kvasinkami vrchného kvasenia. Nemalo chybu.

K pivu patria aj špeciality slovenskej kuchyne vhodné k pivu. Jedálny lístok je dobre koncipovaný, mnohé jedlá s pivom pasujú alebo ho pri úprave používajú. Dokonca pivo je aj v dezerte.

Na jedálnom lístku sú studené predjedlá, netradičná nátierka z údeného kolena, tatarák či bryndzová nátierka alebo paštéta z morčacej pečene. Vybrať si môžete aj z teplých predjedál – napríklad aj celkom obyčajný chlieb vo vajci, paprikové klobásky či grundle s bazalkovo-limetkovou majonézou.

My sme si dali ako predjedlo huspeninu (3,90 €), ktorá sa výborne hodí k pivu. Boršč (3,90) tu vraj varia podľa receptu prababky Gizely. To nemôžeme potvrdiť, ale polievka bola chuťovo výborná. Naservírovali nám ju v malých štýlových smaltovaných kotlíkoch.

Na jedálnom lístku majú štvoricu jedál, pri ktorých vám garantujú, že ich dostanete na stôl do 15 minút. A naozaj to netrvalo dlhšie.

Farmárske dusené hovädzie (13,90 €) bolo šťavnaté a mäkké. Pripravovali ho na koreňovej zelenine a čiernom pive. Podávali ho so zemiakovým pyré. Skúsili sme aj bravčové líčka (9,50 €). Aj tie boli varené na koreňovej zelenine, avšak pivo v tomto prípade nahradilo červené víno. Prílohou bol chutný špenát a zemiakovo-bryndzová kaša.

Keďže pri našej dávnejšej návšteve sme konzumáciu zakončili pivnou zmrzlinou a vyprážanými pirohmi, tentokrát sme si dali lievance s malinovou penou a karamelom (3,9 €). Dobrá voľba. Odporúčame.

Zhrnutie:

Plus: Vlastné, remeselne pripravované pivo, aké inde nenájdete, chutné jedlo za dobré ceny.

Mínus: Počas našej návštevy nijaké.

TIPY:

© 2020 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel