Hodnotenie TRENDU

Pivovar Hostinec

462
Jarmila Hprváthová
ročník hodnotenia: 2019
Hlavná 91/65, Košice
0902580580
Po-So : 14:00-02:00, Ne: 12.00-24.00
regionálna
Stano Timko
2cenová úroveň

Nie je asi „oprávnenejšieho“ miesta na reštauráciu ako je toto – v Levočskom dome, kde bolo pohostinské zariadenie už pred stáročiami a najdlhšie nepretržite fungujúci hostinec na Slovensku.  Aj preto - Hostinec. Nachádza sa na košickej Hlavnej ulici v „najväčšej krčme Slovenska“ ako toto miesto niekedy nazývajú pre množstvo kaviarní, pivární a reštaurácií, ktoré sú tu jedna vedľa druhej a v lete, s plnými terasami to naozaj vyzerá, ako by ste boli v jednom obrovskom lokále.

Pivovarská reštaurácia Hostinec sa medzi nimi určite nestratí, ak chcete poctivú „domácku“ kuchyňu a pivo, ktoré nikde inde nedostanete, keďže si ho tu samé varia, tu ste správne. Podnik má dosť veľkú kapacitu, ale tým, že je členený na niekoľko miestností, tak hosť má vždy celkom vysokú mieru súkromia a hluk sa drží na rozumnej hladine. Aj keď je tu úplne plno, ako bolo v jeden piatok, keď sme tu boli. Kto sem príde prvý krát, určite ho zaujme ako prvé interiér, po stenách sú informácie o histórii domu aj dobové relikvie, miestnosti s barom zase dominujú medené tanky.

Jedálny lístok je koncipovaný tak, že sa nám vždy zbiehajú slinky už pri jeho čítaní – takže kto si dáva pozor na líniu, odporúčame sem ísť radšej na obed, ako na večeru, aby ste mohli ochutnať toho čo najviac bez výčitiek svedomia. Na druhej strane, takého občasné zhrešenie, nie je až také tragické.

My sme tento krát ochutnali vynikajúci Boršč z polievok (3,40 EUR), servírovaný štýlovo v smaltovanom kotlíku a potom jedlo, ktoré sa v ponuke reštaurácií veľmi často nevyskytuje - Hovädzí, varený, údený jazyk s cviklovou cibuľou (3,50) – na jemnúčko nakrájané mäso, jemne zaúdené, cviklová cibuľa ho príjemne osviežila.

Z hlavných jedál sme sa rozhodli pre klasiku – Tatarák z hovädzej sviečkovice (11,90), ktorý sme si dali so suchými hriankami, porcia 130 gramov bola taká akurátna, mäso bolo akurátne nasekané aj dochutené. Ako druhé jedlo sme vyskúšali bravčovú panenku so slaninovými lievancami a brusnicovou omáčkou. Mäso bolo šťavnaté, vnútri správne ružové, lievance ako vhodná príloha, omáčku by sme asi privítali „brusnicovejšiu“. Aj keď s plnými žalúdkami, neodolali sme dezertu, Domácej pivovej zmrzline v sladovom košíčku s jahodovým coulis (3,80). Určite je to dezert skôr pre priaznivcov experimentálnych chutí, zmrzlina je jemne horkastá, resp. sladko-horkastá, ovocná chuť jahodového coulis , čo je teda niečo ako „souce“, lebo termín omáčka nie je presný, ju dobre dopĺňala a osviežovala a chutil nám aj sladový košík. Dezert bol aj pekne servírovaný.

Keďže ide o reštauráciu s vlastným pivom, je samozrejmosťou niekoľko druhov v ponuke a kto sa nevie rozhodnúť, tak erudovaná obsluha vie odporučiť a poradiť.  Okrem toho všetky pivá sú v menu podrobne popísané. V ponuke sú aj experimentálne pivá, my sme chutnali napríklad pivo s pridaním zeleného čaju – bolo jemné, chutilo nám ako niečo medzi „normálnym“ pivom a radlerom.

V Hostinci sme sa stretli opäť s neformálnou, ale erudovanou obsluhou, kuchyňa a servis sú zohraté a na jedlá sme mali na stole veľmi rýchlo, napriek plnému podniku.

Zhrnutie:

Plus: chutné jedlo, príjemné prostredie, vlastné pivo

Mínus: počas našej návštevy nijaké

TIPY:

© 2018 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel