Hodnotenie TRENDU

Reštaurácia Alej

519
Soňa Hudecová - Podhorná
ročník hodnotenia: 2020
Hurbanovo nam. 10, Bojnice
0944 581 777
Denne 10.00-22.00
leokálna, medzinárodná
Marek Karaka
3cenová úroveň

Hodiť si korunou (alebo eurom) v prípade kúpeľného mestečka pod rozprávkovým zámkom naozaj nestačí. Miest, kde sa tu dá najesť, je ako húb po výdatnom daždi. Aj keď s kvalitou to vyzerá horšie, lebo predovšetkým ide o zariadenia, kde sa na samotnú gastronomickú úroveň príliš nehľadí. Dôležité je nasýtiť tisícky turistov... A tak pred rokom otvorená Alej tu pôsobí ako do obvyklého koloritu nepasujúce zariadenie. Našťastie.

Možno je interiér čistých, jednoduchých línií z dreva a kameňa pre fanúšikov kolibového či formálneho štýlu až príliš jednoduchý. Scestovanejší labužník by však správne odhadol, že viac sa tu asi dbá na samotné jedlo.

Nie je tu doslova otvorená kuchyňa, ale cez vnútorné okno si každý hosť môže pozrieť, ako sa pripravuje jeho jedlo. Napríklad náš karfiolový krém s kokosovým mliekom a parmezánom (3,29 eura), losos marinovaný v cvikle s penou z dijonskej horčice na brusketách z domáceho chleba (7, 89 eura) a tatarák zo šesť týždňov zrejúcej sviečkovice s hriankami (16,89 eura), ktorý sa hosťovi servíruje už namiešaný a dochutený.

Mimochodom, jedálny lístok (v rozsahu tak akurát) nie je príliš ohmataný... Spravidla sem totiž aj štamgasti chodia na zaujímavo koncipované denné menu s troma možnosťami, jednou polievkou a dezertom.

Počas našej návštevy to bolo napríklad soté Stroganov s domácimi haluškami, bravčové pliecko na znojemský spôsob s ryžou a hráškové rizoto s parmezánom. Na týchto jedlách tiež cítiť, že reštaurácia patrí šéfkuchárovi so skúsenosťami vo 4-hviezdičkových hoteloch a rezortoch.

Teda človeku, ktorému záleží na každom jedle, jeho kvalite a aranžmáne. Mali sme možnosť to posúdiť pri hovädzích líčkach na karfiolovom pyré s restovanou karotkou a brokolicou (13,89 eura) a roládke z panenky a parmskej šunky na horčicovo-smotanovej tarhoni (12,89 eura). V horúcom lete to možno bolo až priveľa chutí na jednom tanieri, ale poctivosť prípravy sme cítili pri každom súste.

Pod holým nebom znepríjemňovali stolovanie osy, zvolili sme teda jedenie vo vnútri – na poschodí, kde panoval príjemný pokoj a súkromie. Hostia na terase si však užívali pohľad na Bojnický zámok, vzdialený nie viac než dvesto metrov...

No a k tomu – tak ako my – domáce minišišky na karamelovom kréme s ovocím (3,89 eura). Ako nám totiž niektorí povedali, od otvorenia reštaurácie považujú tento dezert za ikonický. Majteľ-šéfkuchár chcel pripraviť niečo slovenské, tradičné, v reštauračnej gastronómii však netradičné, čo žiadne iné zariadenie neponúka.

A tak sa zrodil babičkovský kysnutý dezert v modernej verzii, na ktorý sem k dobrému espresu alebo k vínku chodia najmä domáci. My sme si z ponuky sladkých bodiek za obedom pridali aj lahodné čokoládové brownie s višňami, lesným ovocím a šľahačkou (4,29 eura).

V Aleji sa nespoliehajú na turistov a rovnaká gastronómia tu vládne počas celého roka. Napriek vyšším cenám sa zariadeniu a jeho tímu darí. Miestni a v poslednom čase už aj návštevníci zo vzdialenejších regiónov sem prichádzajú na degustačné večere (voľné so vstupenkami i pre uzatvorené spoločnosti), na ktorých sa predstavujú najmä malí producenti dobrého vína.

Zhrnutie:

Plusy: kvalitná gastronómia

Mínusy: počas našej návštevy sme nezaznamenali

© 2019 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel