Hodnotenie TRENDU

Salaš Vígľaš

474
Soňa Hudecová
ročník hodnotenia: 2018
Opatovce nad Nitrou 472, Opatovce nad Nitrou
046 540 61 44, 0917 799 474
Po - Štv: 10:00 - 21:00 Pia-Ne: 10:00 - 22:00
medzinárodná
2cenová úroveň

Keby sme chceli vystopovať prvú porciu bryndzových halušiek, navarenú v reštaurácii-salaši medzi Nitrianskym Rudnom a Bojnicami, museli by sme sa vrátiť o polstoročie. Presne takého veku sa totiž v budúcom roku dožije Salaš Vígľaš, ktorý aj vďaka svojej polohe  v srdci Slovenska patrí medzi známe gastrozariadenia. Nejedného pamätníka i jeho vnuka sklamala pomyselná tabuľka „zatvorené“, ktorou v rokoch 2010-2013 oznamoval nový majiteľ kompletnú rekonštrukciu.

Dnes je za staronovým salašom štvrtá letná sezóna, v ktorej tu opäť našiel hosť nielen dobré jedlo, ale aj strechu nad hlavou (v štyroch izbách), veľkorysé ihrisko, priestor „vinárne“ na prízemí či „gril a bufet“ v samostatnej stavbe pre rodinné a firemné podujatia. Tam si môžu hostia pod vedením skúseného kuchára aj sami grilovať prasiatko, steaky, ryby a rôzne iné dobroty.

Salaš ťaží z atraktívneho miesta; z kúpeľného mestečka Bojnice so slávnym zámkom a zoologickou záhradou je to len kúsok. A zo salaša zase ďalší kúsok po lesnej cestičke k 200-ročnej Bojnickej kalvárii či nádhernému výhľadu na Hornú Nitru. Práve ten dal salašu názov. Miesto na vyvýšeninách nazývali totiž dávni Slovania  „vengled“, z ktorého sa postupne stal „vigľad“ a neskôr „vígľaš“. Hosť sa o tom dočíta v jedálnom lístku, a tak sa obyčajný obed stane aj príbehom. Sprevádza ho ním sova, ktorá sa stala dnešným logom i maskotom salaša Vígľaš – v interiérových doplnkoch, vonkajších drevených sochách, na jedálnych a nápojových lístkoch...

Ani naša návšteva nenechala nikoho na pochybách, že staronový salaš po porevolučných rokoch upadania nabral nový dych. Niežeby tam k jedlu neprekĺzla ani myška, ale vlastne všetky stoly na terase boli obsadené, vrátane dvoch stolov pod hlavnou terasou. V peknom, typicky slovenskom interiéri tiež sedelo viacero zahraničných hostí. Neužívali si síce modré letné nebo, ale ani prítomnosť ôs, ktoré útočili na jedlo na terase. Pritom im určite ani živočíšny inštinkt nenapovedal, že sú pripravované z kvalitných domácich zdrojov.  Majitelia salaša sa totiž hlásia k „slovenskej kuchyni v tradično-modernom poňatí“, založenej na čerstvých domácich surovinách. Škoda, že to v duchu súčasných trendov v jedálnom lístku alebo na webe trochu nekonkretizujú...

Vyzbrojení džbánom vody s citrónom a mätou (4 €/ l) sme ochutnávanie začali držkovou polievkou (3 €). Nesklamala, ale ani nenadchla a cena sľubovala výdatnejšiu porciu. Podobne dopadli aj bačovské bryndzové halušky s klobáskou (6,50 €) a slovenská mladá klasika – vyprážaný syr s tatárskou omáčkou a hranolčekmi (7,60 €). Omnoho väčšiu chválu si zaslúži cesnakom špikovaná pečená jahňacina s opekanými zemiakmi (9,80 €); šťavnaté a dobre dochutené mäso sa rozplývalo na jazyku.

Jednotku si zaslúžila aj „ponuka na víkend“ – kačacie stehno s plnkou, červenou kapustou a lokšou (11,99 €). Pochválili sme nielen mäkké mäsko, ale najmä vynikajúce lokše. Ako dezert sme si vybrali klasické perky s lekvárovou plnkou (6,2 €) - pričom si hosť volí posýpku podľa svojho gusta - a čučoriedkovo-smotanovú kocku (3 €). Škoda, že v jedálnom lístku chýbali menej výdatné dezerty, ktoré by sa po tradičných slovenských ťažších jedlách stali vhodnejšou bodkou za obedom. Mimochodom, v ponuke chýbajú aj predjedlá či malé jedlá, ktoré by si turista mohol dopriať aj ako desiatu či olovrant.

Prekvapilo dobré espresso (1,9 €), zatiaľ čo z čokolády (2 €) sa, žiaľ, vykľulo len kakao so šľahačkou.  Spokojní sme boli aj s obsluhou, ktorá napriek obsadenosti stíhala sledovať priania hostí a zaujímať sa aj o to, ako im chutí.

Horná Nitra nemá, žiaľ, gurmánovi veľa čo ponúknuť. A tak prinavrátenie starého dobrého Vígľaša určite poteší. Už aj preto, že pod pojmom slovenská kuchyňa sa dnes ponúka kadečo. Pri Opatovciach nad Nitrou sa však aj zahraničný hosť naozaj zoznámi s tým najtradičnejším, čo v tunajšom jedálničku máme. 

TIPY:

© 2017 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel