Hodnotenie TRENDU

Sky Bar a Restaurant

228
LemonTree
ročník hodnotenia: 2017
špeciálne ocenenia: TREND TIP
Hviezdoslavovo nám. 7, Bratislava
0948 109 400, 02 / 5441 1244
Ne-Štv: 12:00 – 24:00, Pi-So: 12.00-01.00
thajská, moderná európska
Martin Novák
4cenová úroveň

Noblesný podnik na streche jedného z domov na Hviezdoslavovom námestí je stále jedným z najobľúbenejších miest v centre Bratislavy. Je to typické miesto, kde chce hosť vidieť a zároveň byť videný. Podľa permanentnej obsadenosti stoličiek aj počas pracovného dňa, cez víkendy o to viac, je jasné, že lepšie bude objednať si stôl vopred. Rezervácie berú buď telefonicky, alebo cez internet na hlavnej stránke.

Prípravu sme nepodcenili ani my a preto sme si rezervovali stôl dostatočne v predstihu. Ešte predtým než vám prinesú jedlo a nápoje  sa hosť môže pokochať  krásnym výhľadom na historickú časť Bratislavy.  Pri vchode sa nás  ujala milá slečna, ktorá vám odloží kabáty a ak prejavíte záujem, odprevadí vás až k stolu na siedme poschodie. Zariadenie je štýlové, polotlmené fialové svetlo a nerušivá hudba pred jedlom naladí na správnu nôtu. Mladý zohratý personál pôsobí uvoľnene, aj keď by sa niekomu mohlo zdať, že až príliš...

Stáli zákazníci ale vedia, že v tomto podniku to tak je a pravidelne sem chodia za atmosférou a vynikajúcou kuchyňou z prvotriednych surovín. Manažment podniku spolupracuje s regionálnymi dodávateľmi, ktorí ich zásobujú čerstvými a hlavne kvalitnými výrobkami. Neustále tiež dohliada na chod podniku.

Jedálny lístok sa skladá z dvoch častí – z thajskej kuchyne a z európskej časti nazvanej „modern european“. Tú sa snažil šéfkuchár Martin Novák za posledný rok posunúť ešte o level vyššie. Treba uznať, že sa mu to podarilo. Vyskúšali sme z nej napríklad silný a číry vývar z bažanta (5,90 eur), navyše servírovaný netradične z kameninovej fľaše. Nesklamala ani Kačica Mulard pripravená metódou sous vide s cícerom, šošovicou beluga, paprikou a ružičkovým kelom  (16,90). Vďaka tomuto druhu kačice a tiež spôsobu prípravy bolo mäso šťavnaté, mäkké a krehké. Trendy samozrejme existujú a existovali aj v gastronómii, šéfkuchár sa ale nesnaží prebíjať chuti, zbytočne nedochucuje, jedlo na tanieri sa snaží aj zharmonizovať. Vyzdobuje taniere, aby aj oči jedli, napríklad bylinkami, zeleninou, farebnými kvetinkami. Takže aj vizuálne vnemy vás príjemne naladia na samotnú konzumáciu.

Kvalitu thajskej kuchyne ocenilo v minulosti Thajské veľvyslanectvo certifikátom Thai Select Premium. Z veľvyslanectva chodia často neohlásene kontrolovať, či nepoľavujú zo zavedeného trendu. Ako majú naozaj chutiť špeciality ďalekého východu, bez toho aby ste opustili Slovensko, môžete ochutnať práve tu. Keďže táto kuchyňa nepodlieha veľmi sezónnosti, nemusia byť ani zmeny v jedálnom lístku príliš časté. Precízny personál vie vysvetliť do detailov zloženie každého jedla a pomôcť tak pri výbere.

Na začiatok sme zvolili evergreen thajskej kuchyne - Tom Yam Kung (6,50 eur) - thajskú ostro-kyslú polievka s krevetami, hríbmi a čerstvým koriandrom. Chutila výborne a servírovaná bola v malých miskách. V thajských reštauráciách patrí kuracie na červenom kari k najznámejším a tiež najobľúbenejším jedlám. Dôvodom je pravdepodobne spojenie tých najlepších chutí – pikantnej, slanej a sladkej. Preto sme si aj tu vybrali Kaeng Phet Kai Sai No Mai, čiže jemné kuracie prsia na červenom kari s kokosovým mliekom a bambusovými výhonkami (13,90) a k tomu jazmínovú ryžu (2,90). Chute boli perfektne vyladené a na tanieri efektne prezentované.

Pri dezertoch sme opäť vsadili na thajskú časť jedálneho lístka a vyskúšali sme Khanom Cake Mamuang – mango cheesecake s mandľami a omáčkou z liči (5,90) a Kaow maprow - Thajské kokosovo-ryžové kocky s mango omáčkou (5,90). Zákusky boli efektne naservírované, neboli presladené a aj keď cukor odmietate, oplatí sa trochu zhrešiť. Rovnako tu treba vyskúšať niektorý z lákavých originálnych kokteilov od slovenskej barmanskej špičky.

Na krásne prevedenie nových jedál alebo už tradičné live jazzové soboty lákajú návštevníkov aj cez sociálnu sieť Facebook, kde má podnik už aj veľmi slušnú komunitu priaznivcov.

TIPY:

© 2017 News and Media Holding