Hodnotenie TRENDU

U Taliana Sapori Italiani

491
U Taliana
ročník hodnotenia: 2019
Krížna 39, Bratislava
0904 112 241
Po-Šv: 8.00-22.00, Pia-So: 8.00-23.00, Ne: 8.00-22.00
talianska
Andrea Ena
3cenová úroveň

Zaujímavo členený priestor, pec na pizzu, „sladký“ kútik so zákuskami za presklenou vitrínou, široké schodisko. Výťah, čo vás vyvezie k terase alebo obchodu s talianskymi potravinami. Miestnosť so šunkami, čo visia na hákoch. Salónik s okrúhlym stolom a zaujímavým lustrom, kde každú žiarovku obaľuje vínová fľaša. A to všetko za presklenými tabuľami od hora až nadol. To je reštaurácia U Taliana.

Akoby chcel majiteľ povedať, že pred hosťom nemá tajomstvá. Dokonca ani pred okoloidúcimi, pretože plná reštaurácia je predsa najlepšia reklama. Platilo to aj v čase našej návštevy. Niežeby si nebolo kam sadnúť, ale aj v časti na prízemí, aj na terase pod slnečníkmi bolo dosť ľudí, ktorí si prišli vychutnať taliansku kuchyňu. Zárukou jej pravosti je meno Andrea Eno.

Talian, čo pred pätnástimi rokmi prišiel na Slovensko, otvoril si reštauráciu v Ružomberku a pred pár mesiacmi aj v Bratislave. Nahradila pôvodnú krčmu Stein, či možno lepšie povedané jej nasledovníka – čínske bistro.

Aj keď nájde hosť v ponuke aj mäso (kuracie Supreme so zemiakmi a omáčkou za 13,90 €, Hovädzí steak s rukolou a parmezánom za 22 € a sviečkovicu so zemiakmi a omáčkou za 24 €), najvýstižnejší kulinársky zážitok získa z pizze, cestovín a rizota.

Počas hodnotiacej návštevy sme nefalšovaný taliansky rukopis vnímali cez paradajkovú polievku s parmezánom (3,50 €), cesnakové štangle (3,90 €) a najmä lasagne s bolonskou omáčkou (10,90 €), ktoré hosťa prekvapia mimoriadne intenzívnou syrovou chuťou a príjemne tenkým cestom. Aj pod lahodné a jemné cesto Pizze margherita (5,90 €), obohatenej o doobjednanú šunku (1,50 €) sa podpisuje talianske know-how vrátane pece.

Pappardelle s jahňacím ragú (11,90 €) boli ďaleko lepšou voľbou než kombinácia Pražmy na bielom víne s cherry paradajkami, olivami, kaparami a grilovanou zeleninou (22 €). Vytkli by sme jej slanosť a kyslosť, ktorá “zvíťazila“ nad jemnou chuťou ryby.

Celkovo nás prekvapilo, že v kapitole Ryby to bolo jediné rybacie jedlo, ak nepočítame grilované kráľovské krevety na cesnaku (20 €). Dojem našťastie napravila výborná talianska káva, pri ktorej majiteľ plní sľub neprekročiť cenu 1 eura.

Torty vyzerajú ako podľa pravítka. Obsluha nás však ubezpečila, že ich nekupujú z typickej talianskej veľkovýroby, odkiaľ sa v mrazenej podobe dovážajú aj k nám, ale si ich pripravujú sami. Pod názvom Bounty cheesecake (4 €) sa skrýval výborný čokoládový tortový rez s kokosovo-tvarohovou plnkou. Tiramisu (4 €) nás nadchlo servírovaním v atraktívnom zaváracom poháriku a mimoriadne lahodnou chuťou. Jedno z najlepších, aké sme kedy ochutnali.

Pri obsluhe nám napadlo také výstižné slovíčko: striedavo-oblačno. Občas milí a ochotní, občas veľmi pomalí a nervózni. Hádam najväčším prehreškom bolo servírovanie fajnšmekerského espresa k neodneseným tanierom; debarasovať sa nijako neponáhľali. Zaplatenia sme sa tiež dožadovali tak dlho, že to už vyzeralo ako „pozornosť podniku“.  Pritom sa v tom čase už reštaurácia dosť vyprázdnila. Prekvapilo nás aj to, že tu víno k jedlu – ako je to typické pre talianske stolovanie  - nik neponúkal.

Zhrnutie:

Plus: výborná pizza a espresso

Mínus: nevyrovnané výkony obsluhy 

 

TIPY:

© 2018 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel