Hodnotenie TRENDU

Víno & Tapas

323
Foto: Jarmila Horváthová
ročník hodnotenia: 2020
Sobotské námestie 38, Poprad - Spišská Sobota
0908 777 101, 0918 969 101
ut-so: 17.00-23.00, na rezervácie, ne-po: zatvorené
regionálna, medzinárodná
3cenová úroveň

Táto reštaurácia patrí už niekoľko rokov medzi absolútnu slovenskú špičku a nájdete ju pod Tatrami, na spišsko-sobotskom námestí v Poprade. Ničoho dobrého nie je veľa, takže aj tu nemožno čakať, že sem zavítate, keď pôjdete náhodou okolo. Podnik má otvorené vždy večer ( na rezervácie aj cez obed) a primárne funguje, podobne ako fine dinningové reštaurácie všade na svete, na rezervácie. Síce, ako hovoria, hladného by nikoho nenechali, ale predsa len... ak si chce niekto umenie šéfkuchárky Zuzany Sisákovej užiť 100-percentne, je rezervácia potrebná. Zavolať si vopred má aj ďalšiu výhodu – neprídete k zatvoreným dverám. Totiž – ak tu majitelia – manželia Sisákovci nie sú, tak je podnik zatvorený.

Jedálny lístok tiež nie je tradičný, hosť si môže vybrať niekoľko chodové (tu hovoria chuťové) menu z jedál v stručnom jedálnom lístku, ktorý sa často obmieňa, pričom cena sa vždy platí za celé menu. My sme tu boli pred Vianocami, kedy mali vianočno-adventné menu, ktoré budú podávať až do Troch kráľov, teda do 6. januára.

 Ide o niektoré nové, ale aj overené receptúry, ktoré šéfkuchárka „zaodela“ do vianočného šatu. Kreácie na tanieri boli naozaj pastvou pre oči. Dostalo nás už prvé predjedlo – foie gras, ktorá bola servírovaná vo forme lízatka a glazúrou z červenej repy a zapichnutá bola v domácej brioške v tvare vianočného stromčeka.

Bryndzovo-koriandrovú penu sme zase dostali na tanieri vo forme bethlehemskej hviezdy, ryba s majonézovým šalátom bola servírovaná ako malá rybka a šalát k nej mal inú konzistenciu aj vzhľad ako klasický, ale chutil tradične. Príloha k jeleňovi bola tiež vo forme hviezdičiek a dezert – medový rez sme zase dostali naservírovaný ako vianočnú guľu. Rovnako ako petit fours ku káve, ktoré vyzerali ako miniatúrne ozdoby na stromček. Nechýbala ani tradičná kapustnica, ktorá tiež samozrejme vyzerala inak, ako by ste očakávali, ale chutila vynikajúco – ako všetko, čo sme vo Víno a Tapas jedli (koniec-koncov, tak ako vždy). Tak ako na jedlo si tu dávajú záležať na výbere vín k nemu, víno vyberajú od viacerých distribútorov a tiež aj od samotných vinárov.

Už rok sa reštaurácia dostáva do povedomia fajnšmekerskej verejnosti aj podujatím, ktoré pravidelne organizuje. Nazýva sa LadyChef a Zuzana Sisáková si sem pozýva a varí s najlepšími šéfkuchárkami sveta. V Poprade zatiaľ varili nositeľky Michelinovej hviezdy z Maďarska, najlepšia šéfkuchárka sveta v roku 2017, hviezda britskej gastro scény a o niekoľko týždňov, na konci januára tu bude variť najmladšia nositeľka hviezdy od Michelina z Nemecka – Julia Komp.

Zhrnutie:

Plus: Jedna z najlepších reštaurácií u nás s naozaj kreatívnym a chutným jedlom

Mínus: Počas našej návštevy nijaké. Treba ale mať na pamäti že podnik funguje primárne na rezervácie

 

TIPY:

© 2019 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel