Hodnotenie TRENDU

Víno & Tapas

323
Foto: Jarmila Horváthová
ročník hodnotenia: 2017
Sobotské námestie 38, Poprad - Spišská Sobota
0908 777 101, 0918 969 101
ut-so: 17.00-23.00, na rezervácie, ne-po: zatvorené
medzinárodná
Zuzana Sisáková
3cenová úroveň

Pri hľadaní riešení, ako spojiť špičkovú gastronómiu v šéfkuchárskej reštaurácii a efektivitu sa hľadajú rôzne modely. Jeden z nich, ktorý funguje dosť často v zahraničí u nás je menej zvyčajný, ale niekoľko podnikov naň už prešlo, sú rezervácie. Tieto reštaurácie fungujú s minimom personálu, hostí berú len, alebo väčšinou, na rezervácie a keď je šéfkuchár (a majiteľ alebo spolumajiteľ v jednej osobe) zaneprázdnený inými povinnosťami, napr. cateringom, tak má podnik zatvorené.

Takýmto spôsobom funguje aj jedna z najzaujímavejších (nielen) podtatranských reštaurácií Víno a Tapas v Poprade –Spišskej Sobote, na krásnom historickom námestí. V minulých rokoch keď, sem človek išiel, musel trochu dávať pozor, v ktorom z domov (nachádza sa vo dvore) je, označenie bolo nenápadné, teraz na ňu upozorňuje dobre viditeľný názov nad bránou.

Otvorené majú každý deň od piatej (okrem nedele a pondelka), reštaurácia nemá klasický jedálny lístok ale ponúka sezónne degustačné menu. Tie majú rôzny počet chodov, dajú sa upraviť podľa želania hostí – záleží len do toho, koľko času chcú pri jedle stráviť. Podnik funguje na rezervácie, hoci ako hovoria, keď príde hosť z ulice a majú dosť surovín, hladný neodíde. Rezerváciu sa odporúča urobiť aspoň dve hodiny pred zamýšľaným príchodom.

My sme si rezervovali stôl telefonicky, chceli sme prísť na obed alebo večeru. Aj keď podnik otvára štandardne o piatej, majiteľ Peter Sisák nám ponúkol, že ak by nám to inak nevyhovovalo, vedia nám otvoriť aj cez obed. Hostí sa hneď aj pýtajú na to, koľko chodové menu si budú želať. Na našu odpoveď, že najväčšie, nás trochu zaskočili počtom chodov – tých nám ponúkli dvanásť. Štandardne si ale hostia vraj dávajú 8-10, tu ich nevolajú chody, ale chute.

Ide naozaj o degustačné porcie, ale keďže ich je toľko, hosť odtiaľto rozhodne neodchádza s prázdnym žalúdkom. Ceny za to, čo dostávate na tanieri, sú „nepriestrelné“, v hlavnom meste  by ste zaplatili násobok a v zahraničí násobky... ale tu ste v Poprade, takže napríklad za štandardné menu nazvané Osem chutí (päť jedál a tri amuse bouche) stojí 39 EUR, ale dá sa zredukovať na sedem (33,00), šesť ( 29,00) alebo štvorchodové (19,00). Kto nemá dosť, môže si priobjednať ešte delikatesu týždňa, čo bola počas našej návštevy hrebenatka (5,00). Našich 13 chodov, keďže sme ich mali aj so spomínanou  hrebenatkou vyšlo nakoniec na 65 eur. Čo asi na prvý pohľad nevyzerá málo, ale ide o kulinársky zážitok, ktorý je naozaj porovnateľný s bedekrami oceňovanými reštauráciami v zahraničí.

Ten dotvára aj útulne zariadený interiér podniku a keďže jedlo má byť o pocitoch a tie ovplyvňuje aj hudba a svetlo, veľmi si dávajú záležať na jej výbere. Navyše  si hosť môže intenzitu svetla nad stolom regulovať podľa svojho želania.  

Všetky jedlá sú tu pastvou pre oči aj jazyk, chute naozaj delikátne a vzácne vyrovnané – ťažko sa dalo určiť, čo nám chutilo najviac. Keď sme sa šéfkuchárky Zuzany Sisákovej po večeri pýtali na niektoré technologické postupy, štýlom „ako sa to robí“ , tak nad prácnosťou a precíznosťou niektorých laik len môže pokrútiť hlavou... 

Z. Sisáková vládne v kuchyni, jej manžel P. Sisák zase „na pľaci“ v reštaurácii. Sám o sebe hovorí, že je zabávačom hostí, aj keď, ak treba, si vie zastať miesto aj v servise. K jedlám vie ponúknuť aj zaujímavé vína. Vínne karty tu majú dve – v zelenom obale sú biele, v červenom červené vína a sú urobené tak, aby sa hosť v nich vedel ľahko orientovať. Reštaurácia organizuje pravidelne aj podujatie s názvom Gastro divadlo, kde sa podáva vždy menu na istú tému s bohatým výkladom P. Sisáka, obsluha je napríklad v dobových kostýmoch a aj aranžmán večere je na danú tému.

Ako vyzerá 13 chutí (chodov) vo Vino a Tapas:

Čerstvo zaúdená cuketová rolka s hľuzovkou prevoňanou ricotou, olivovým kaviárom, mikro bylinkami, cviklovým želé a baby žltou cviklou

Bryndzová pena s koriandrom, domáce koriandrové pesto & domáci zemiakový chlieb s cibuľkou a anglickou slaninkou

Cibuľová polievka s červeným vínom

Lolly pops z foie gras s cviklou a mangom

Terina z foie gras s jablkami a hruškovým chutney

Závitok zo pstruha, beluga šošovica s koreňovou zeleninou na mrkvovom pyré

Mušľa svätého Jakuba (hrebenatka) na  paradajkách s domácim bazalkovým pestom

Rizoto s lesnými hubami

Domáce olivové ravioli s kozím syrom a sušenými slivkami, bešamel prevoňaný bielou hľuzovkou

Domáci grapefruitový sorbet s proseccom

Kačacie prsia, zemiakový knedlík, pyré z červenej kapusty, klíčky červenej kapusty

Paradajka plnená malinou

Dvojfarebné čokoládové lasagne s jahodami marinovanými v aceto balsamico a mascarpone krém s bourbon vanilkou

 

 

TIPY:

© 2016 News and Media Holding