Hodnotenie TRENDU

Vinum Galéria Bozen

373
Vinum Galéria Bozen
ročník hodnotenia: 2020
Holubyho 85, Pezinok
0907 701 070, 033/640 9023
Po – Štv: 10:00 – 22:00, Pia- Sob: 10:00 – 23:00 Ne: 10:00 – 22:00
regionálna, medzinárodná
Denis Navračič
3cenová úroveň

V centre Pezinka v starom vinárskom dome sa nachádza reštaurácia známeho vinárstva, ktorá tu už nejaký ten rok slúži a stále je obľúbená. Kto sem príde prvý krát, určite ho zaujme už vchod, dvor obrastený viničom, odkiaľ sa vchádza do vinotéky. Je tu aj pár stolíkov, ak si chce niekto dať len pohár na „stojáka“. Že stolíky majú svoje opodstatnenie aj v zime, sme sa presvedčili na vlastné oči, napriek nepríjemnému počasiu a obednému času, pri jednom stál pán s kávou, pohárom vína a novinami.

My sme sa ale chceli nielen pohár vína, ale chutné jedlo v teple, takže naším cieľom bola reštaurácia. Keďže sme tu boli v sobotu na obed, miesto sme si pre istotu rezervovali. Podnik je totiž cez víkendy obľúbeným miestom pre rôzne rodinné stretnutia.

Reštaurácia je priestranná, má prízemie aj poschodie, akúsi pavlač. Na prízemí sa nachádza v kúte aj detský kútik, keďže rodiny sú tu častými hosťami. Dominuje drevo – masívne stoly a stoličky, po stenách sú obrazy s vinárskymi výjavmi, regionálnymi motívmi, ocenenia vinárstva a rôzne artefakty. Klenby dodávajú interiéru atmosféru.

Jedálny lístok nie je zbytočne dlhý, je prehľadný, sú v ňom klasické a tradičné jedlá, ktoré sa tu varia a v reštauráciách podávajú roky a všetkým chutia. Obohatený je o niektoré „neregionálne“ jedlá ako bruscetty, špagety, či losos, ale zbytočne tu neexperimentujú. Veľa zo surovín, z ktorých tu varia si sami dochovajú, dopestujú, či pripravia. Okrem kmeňového lístka je ju aj sezónna ponuka, v čas našej návštevy to boli jedlá z husaciny a kačaciny. Pozitívne hodnotíme, že v ako jednej z mála reštaurácií u nás, je menu okrem slovenčiny nielen v angličtine, ale aj v nemčine.

My sme náš obed nakombinovali z kmeňového lístka a sezónnej ponuky. Z tej sme si dali klasiku – ako predjedlo Kačaciu pečeň na lokši, kyslé variácie (9,50 €) a Pečenú hus bez kosti pezinská knofľa/lokša s dusenou červenou kapustou (18,50 €). Obide boli znamenité, najmä hus bola naozajstná pochúťka. Mäkká, šťavnatá, s chrumkavou kôrkou, delikátnej chuti, lokše mäkkučné. Nie je to rozhodne diétne jedlo, ale nebolo ani prehnane mastné, tuku bolo na lokšiach tak akurát, neplávali v ňom, ako sa niekedy stáva.

Z klasického jedálneho lístka sme si dali výborný Slepačí vývar so zeleninou a niťovkami (3,10 €), chuťovo naozaj ako by ste ho robili vo vlastnej kuchyni a v chladnom počasí dobre padol. Taktiež Pečený losos v parmezánovej kruste so smotanovým špenátom (12,90 €) sa kuchyni vydaril, losos šťavnatý, krusta ho chuťovo obohatila, smotanový špenát lahodný.

Kto si potrpí na dezerty, tu si veľmi na svoje nepríde, v ponuke sú tri – štrúdľa, palacinky a brownies, ale zase keď je niečo už v ponuke, je to výborné. Ochutnali sme Jablkovú štrúdľu s vanilkovým krémom (3,90 €), bola zaujímavo servírovaná s plátkom chrumkavého cesta ako ozdobou. Ocenili sme že krém bol hustý, nie tekutý, takže štrúdľa sa v ňom nerozmáčala.

Keďže sme v kráľovstve vinárstva Matyšák, bolo by škoda (ak to okolnosti dovolia) nedať si aspoň pohár vína. Aj rozlievaných vín majú široký sortiment a ceny veľmi sympatické – od 1,20 do 1,60 EUR za deci a rozlievané majú dokonca aj dezertné vína.

Kto má chuť na fľašu, k dispozícii má naozaj široké portfólium vinárstva, vínna karta má 14 strán a na konci je ešte aj slovensko-nemecko-anglický slovníček vinárskych výrazov. Vína sú prehľadne zoradené podľa odrôd a v rámci každej sú podľa ročníkov. Takže ak sa ocitnete v Pezinku a máte chuť na obed či večeru v prostredí vinárskeho domu, táto reštaurácia je dobrý nápad. Alebo si sem možno urobiť výlet za chutným jedlom a vínom.

Zhrnutie:

Plus: Naozaj chutné, tradičné jedlo

Mínus: Počas našej návštevy nijaké, len slabšia ponuka „sladkého“.

TIPY:

© 2020 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel