Hodnotenie TRENDU

Wabi Sabi

253
Wabi Sabi
ročník hodnotenia: 2020
Dvořákovo nábrežie 4/B, Bratislava
0911 988 368
denne 10.30 – 22.30
japonská
Riichiro Matsui
5cenová úroveň

Už dlhoročne je Wabi Sabi jednou z najlepších reštaurácií s ázijskou kuchyňou v meste a momentálne jedinou reštauráciou v širokom okolí, ktorej od leta šéfuje japonský šéfkuchár. Riichiro Matsui zbieral skúsenosti po celom svete. Okrem Japonska, Nemecka a Talianska pracoval v Taipei, Hanoi, Saipane, Jakarte či Singapure. Do Bratislavy prišiel po päťročnom pôsobení v Bahrajne spolu so svojou rodinou.

„Spočiatku spoznával chute našich hostí, zoznamoval sa s fungovaním reštaurácie a zvyklosťami. Našim spoločným zámerom je ponúknuť vám vo Wabi Sabi autentický japonský zážitok, ale s ohľadom na to, čo máte radi, poznáte a popri tom predstavovať niečo nové, čo ste u nás doteraz neskúsili,“ vysvetlil nám manažér reštaurácie Daniel Dzugas.

Ďalšou novinkou, ktorú pripravili pre hostí tento rok je tradičný japonský gril - robata, ktorý majú podľa manažéra na Slovensku ako jediný podnik. Ide o originálny spôsob prípravy jedla, kedy sa suroviny nad teplom upravujú bez toho, aby sa dotýkali roštov.

Reštaurácia pri vstupe návštevníka, ktorý sem príde prvý krát prekvapí svojou menšou kapacitou, čo však umocňuje pocit útulnosti. Priestor umožňuje sústrediť sa na prípravu každého jedla a detailnej prezentácie.

Za priaznivého počasia funguje aj vonkajšia terasa, ktorá bola v prevádzke ešte aj počas našej návštevy na konci októbra. Aj keď sa niekomu možno budú zdať ceny trochu vyššie (napriek tomu bola reštaurácia počas nedeľného obeda úplne plná) všetko kompenzuje hlavne kvalita surovín, k tomu prvotriedny servis, ktorý dostanete hneď po usadení.

Pred objednaním a jedlom je samozrejmosťou horúci uteráčik na ruky. Od prvého momentu uchváti príprava jedál priamo pred očami hostí. Suroviny sa používajú zásadne čerstvé, rešpektuje sa sezónnosť a spôsob úpravy je zameraný na vyniknutie chuti surovín.

Wabi Sabi je jedinečné výberom množstva najlepších surovín, ktoré v japonskej kuchyni Európan môže nájsť. Začína to už ponukou čajov, predjedál, či polievok. Čaje sú tu výrazné, krásne aromatické a servírované v tradičných japonských kanvičkách. Vybrať si možno až zo 14 druhov. Zameranie sa na detail je vo Wabi Sabi zrejmé už zo servírovania a originálnych podnosov, šálok, či dekorácií zdobenie jedla - aby bol kulinársky zážitok aj o kráse.

K tomu prináleží aj veľmi príjemná obsluha, ktorá skvele ovláda menu a vie poradiť aj pri spôsobe správnej konzumácie nových jedál. Pri servírovaní nám tiež všetko, čo sme dostali na stôl popísali. 

Práca kuchyne je tu dokonalá. Predjedlá sú malé a krásne. Aktuálne v ponuke nájdete napríklad tuniakový tatarák, Yuzu, či japonský zemiakový šalát. Tie možno skvele doplniť aj tradičnými japonskými polievkami. Azda väčšina ľudí by siahla, rovnako ako my po klasickej miso shiru polievke (4,50 eur), ktorej nie je čo vytknúť.

Za spomenutie určite stojí aj tradičný ramen.

Na sobotu pre klientov pripravujú takzvaný Ramen day, kedy si za výhodnejšiu cenu 9,5 eur môžu pochutiť na domácich ramen rezancoch podľa originál japonskej receptúry. Okrem toho sa tu rozhodli klientov aj vzdelávať a oboznamovať ich ako sa vyrába Sake, jeho delenie do kategórií a servírovanie.

K tomu šéfkuchár páruje jedlo k jednotlivým druhom sake. Tieto eventy prebiehajú od konca novembra. Podľa slov manažéra, rozhodli sa tak robiť osvetu sake, lebo ľudia si väčšinou v podniku dajú to najlacnejšie a po prvej nie vždy dobrej skúsenosti to nabudúce zavrhnú.

Z hlavných jedál sme ochutnali vynikajúci Losos teriyaki pripravený na spomínanom grile aj so zeleninou (25,5 eur) a ryžu. Ďalej sme skúsili sushi set, ktorý možno takisto rôzne kombinovať (27,90 - 75,0 eur). Aj tieto sety okrem vynikajúcich a jemných maki sú dopĺňané surovinami, ktoré v bežných reštauráciách nenájdete, ako napríklad nigiri úhor.

Pre skutočných fajnšmekrov odporúčame ochutnať špecialitu šéfkuchára Riichiro Matsuiho, ktorou je kaiseki - tradičné, niekoľkochodové jedlo podávané naraz, ktoré sa je v ľubovoľnom poradí, podľa chuti. Kaiseki sa prirovnáva k haute cuisine. Je to umenie skombinovať chute, farby, tvary a textúry.

Určite pri svojej návšteve netreba zabudnúť na vynikajúce dezerty. Skvelým tipom je Saikyo miso crème brûlée (6,5 eur) s kúskami ovocia a plátkami kokosu. Nielen veľmi chutné, ale aj krásne na pohľad. Odporúčame aj luxusnú pochúťku pochádzajúcu z Japonska Matcha zmrzlinu (5,5 eur).

V ponuke je aj business menu, denný špeciál, ktorý si drží úroveň á la carte (14,5 eur). Pokiaľ neholdujete čaju, môžete vyskúšať rôzne japonské whisky či sake alebo rôzne biele vína. V reštaurácii je aj malá vinotéka.

Wabi Sabi je rozhodne tým miestom v Bratislave, ktoré prinieslo na slovenský trh japonské technológie prípravy jedla. V tom si dokonale vystačí aj s jedinou prevádzkou. Čo je v dnešnej dobe veľmi prínosné, je fakt, že reštaurácia aktívne komunikuje na sociálnych sieťach. Mimo návštevy podniku môžete pravidelne sledovať rôzne novinky z tradičnej japonskej kuchyne, zaujímavosti zo života prevádzky, ktoré prezentujú naozaj originálnym a niekedy aj vtipným spôsobom.

Zhrnutie:

Plus: Vynikajúca japonská kuchyňa, ktorej sekunduje rovnako výborný servis

Mínus: Počas našej návštevy nijaké

TIPY:

© 2019 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel