Hodnotenie TRENDU

Zámocký hotel Galicia Nueva - reštaurácia Rosalia

452
Galicia Nueva
ročník hodnotenia: 2020
Zámocká 7, Halič
0918 149 190
denne od 11:00 do 22:00
lokálna, medzinárodná
Artur Pavol
4cenová úroveň

Renesančno-barokový zámok v Haliči v roku 2016 doslova vstal z popola. Po rokoch rekonštrukcií sa takmer z ruiny, ktorá bola síce národnou pamiatkou, ale štát sa o ňu vôbec nestaral, stal opäť skvost Novohradu. Dnes tu je luxusný zámocký hotel Galicia Nueva s reštauráciou Rosalia.

Rekonštrukcia a dostavba sa architektom vydarila, keďže dokázala spojiť jedinečný centrálny priestor zámku Arcadia s prvkami pôvodnej architektúry. Boli s ňou spokojní aj poslední majitelia z rodu uhorských šľachtických Forgáčovcov.

Fontánu presťahovali pred zámok a kedysi otvorené nádvorie zámku efektne presklili, a tak sa tento priestor dá využívať celý rok ako kaviareň a aj súčasť reštaurácie Rosalia, na organizovanie plesov a iných kultúrnych akcií.

Zariadenie reštaurácie dobre zapadá do charakteru najstaršej časti zámku. Všetko tu dýcha noblesou. Návštevníkov hneď pri príchode doslova ohúri prekrásna, obrovská kytica kvetov. Rovnako krásnu kyticu nájdete aj na toaletách.

Pri príchode do reštaurácie sa nás hneď ujal personál, ktorý nás usadil za stôl. V nie rozsiahlom jedálnom lístku nájdete štyri zaujímavé predjedlá (foie gras, údený pstruh, husacie paté a zaúdená mozzarella), tri polievky, štrnásť hlavných jedál a tri druhy dezertov. Ponuka hlavných jedál je zostavená tak, aby si vedeli z nej vybrať všetky skupiny stravníkov, teda tí, ktorí prioritne jedia mäso, i tí, ktorí obľubujú bezmäsité jedlá, ryby či cestoviny. Cenovo sú jedlá nastavené vyššie, čo je vzhľadom na luxusné priestory a kvalitu kuchyne prirodzené.

Obed sme začali polievkou Consommé, silným teľacím vývarom s chutnými pečeňovými haluškami a koreňovou zeleninou (3,80 €). V mnohých reštauráciách vývary zahusťujú slížami, lebo je to pohodlnejšie a rýchlejšie riešenie ako vyrábať pečeňové halušky. V Rosalii ale vedia, čo návštevníci obľubujú.

Chuťovo v poriadku bola aj druhá polievka – osvedčené a u zákazníkov obľúbené hubové cappuccino „Galicia“, ktorú nám doniesli naservírovanú so šľahačkovou čapicou (3,80 €).

Hlavné jedlo Bravčovú sviečkovicu (15,90 €) nám kuchár pripravil metódou „sous vide“. Podávali nám ju s kockou chutných restovaných zemiakov. Kuchár ich dochutil pórom a kyslou smotanou a maslovou omáčkou demi-glace.

Ako druhé jedlo sme si vybrali írsky pečený hovädzí pupok (20 €) marinovaný v omáčke teriyaki. Prílohou boli baby zemiaky so zelenými fazuľkami a s chorizom. Zemiaky boli restované na masle.

Mäso bolo mäkké a šťavnaté, zelené fazuľky boli vhodnou prílohou.

Z dezertov sme skúsili Makovú tortu (6,50 €). Veľký rez nám naservírovali so zmrzlinou z čiernych ríbezlí. Tá osviežila chuť inak dobrého dezertu.

Ako druhý dezert sme zvolili Gaštanovú tortu s karamelom. Aj tu platí to, čo pri predchádzajúcom dezerte – sladký karamel vyzdvihol chuť dezertu. Oceňujeme, že oba dezerty neboli presladené, čo býva častým javom.

Novohrad je považovaný za nie príliš objavený kút Slovenska, výborná gastronómia ho v tejto reštaurácii už objavila.  

Zhrnutie:

Plus: Krásne zrekonštruované prostredie reštaurácie, nešetria tu na bohatej kvetinovej výzdobe. Zaujímavý jedálny lístok a pozorná obsluha.

Mínus: Žiadny

© 2020 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel