Ako pritiahnuť hostí v mimosezóne? Na jedlo

Valašská obec Veľké Karlovice zasadená do podhoria Javorníkov a Beskýd je v lete eldorádom turistov a cyklistov a v zime zase lyžiarov a bežkárov. Ako sem ale dostať návštevníkov medzi týmito sezónami, keď počasie úplne nepraje jednému ani druhému?

499673
9.10.2019 / Jarmila Horváthová
Jarmila Horváthová

Nad tým sa pred vyše desiatimi rokmi zamýšľali v Resorte Valachy, pod ktorý patria vo Veľkých Karloviciach tri hotely. A vymysleli festival jedla - Karlovský gastrofestival.

Väčšinou s takýmito akciami prichádzajú lokálne turistické združenia, tu bol hlavným „hýbateľom“ najväčší ubytovateľ v regióne a postupne na spoluprácu i účasť získal ďalších.

Za 11 rokov existencie sa stal festival takým úspešným, že by sa, ako s úsmevom povedal riaditeľ Resortu Valachy Tomáša Blabla, zišla nejaká regulácia počtu návštevníkov. Tento rok sa o ňu postaralo počasie.

V prvý deň, v sobotu, celý deň pršalo a v nedeľu sa citeľne ochladilo. Všetky hotely v okruhu 30 kilometrov od Velkých Karlovic boli cez víkend aj tak obsadené.

Gastrofestival - záujem bol aj napriek dažďuZdroj: Jarmila Horváthová

Na podujatie, ktoré sa konalo v prvý októbrový víkend, prišlo podľa organizátorov takmer 20-tisíc ľudí. Na chodníkoch a pri stánkoch bolo dosť často počuť aj slovenčinu, koniec-koncov, Velké Karlovice sú len pár kilometrov za hranicami.

Čo sem ľudí napriek dažďu prilákalo? V prvom rade samozrejme bohatý výber jedla, ale určite aj prostredie, v ktorom sa festival koná. V tom je naozaj špecifický – stánky boli rozmiestnené po celom údolí Léskové, ktoré má 3,5 kilometra, takže sa tu dala robiť turistika spojená s ochutnávaním rôznych špecialít.

Pršiplášť a dáždnik zabezpečili že prechádzka bola príjemná aj v daždivom počasí. Komu sa ale nechcelo po vlastných, mohol využiť vláčik alebo štýlové autobusové veterány, ktoré jazdili medzi jednotlivými zástavkami.

Gastrofestival - jedno z jedál, parená čučoriedková buchtaZdroj: Jarmila Horváthová

Ochutnávať sa tu dalo všeličo –  každé z ubytovacích zariadení, ktoré sa do podujatia zapojilo, ponúkalo vlastné festivalové menu pozostávajúce z niekoľkých jedál, okrem toho tu bolo množstvo ďalších stánkov, ktoré ponúkali všetko možné, od hmyzu na tanieri, cez koziu zmrzlinu až po pečeného vola a pštrosa. Okrem toho tu bol aj medzinárodný farmársky trh.

Samozrejme nemohli chýbať typické valašské špeciality – frgále, čo sú známe „moravské“ koláče z kysnutého cesta s rôznymi plnkami. Záujemcovia si mohli vyskúšať aj vlastné pekárske umenie a pripraviť vlastný frgál, ktorý potom upiekli a stačilo si po teplý len prísť. Tiež sa súťažilo o najlepší frgál a najlepšiu klobásu.

Českými korunami ani eurami sa v stánkoch platiť nedalo, festival má vlastnú menu – gastroš. Tento rok bol prvýkrát virtuálny. Každý návštevník si mohol kúpiť čip a nabiť ho sumou, ktorú chcel. Pri platbe stačilo priložiť čip k mobilu predávajúceho so špeciálnou aplikáciou a ten ukázal aj koľko gastrošov ešte „v peňaženke“, teda v čipe máte. Kto všetko neminul, tomu neminuté peniaze s menšou zrážkou vrátili v hotovosti. Za gastroše sa dalo platiť aj v eurách, päť kusov bolo za štyri eurá.

Gastrofestival - jedno z festivalových menuZdroj: Jarmila Horváthová

Festival mal aj svoju podobu pre najnáročnejších gurmánov – v hoteli Laterna, ktorý sa vypína nad vstupným areálom festivalu, varila dva dni maďarská kuchárka ovenčená hviezdou od Michelina, Eszter Palágyi.

My ostatní sme si mohli vychutnať maďarskú kuchyňu aspoň v jednoduchšej podobe v jednom zo stanov a k nej aj rezký čardáš, ktorý tu predvádzali. Lebo na Karloveskom gastrofestivale dbajú aj o to, aby zasýtili nielen telo, ale aj ducha, takže na niektorých zástavkách sa muzicírovalo o dušu.

© 2019 News and Media Holding

Diskusia (0reakcií)

Nájdi reštauráciu alebo hotel