Čo má rád: Jaroslav Korbaš

Somelierstvo nepokladám za odbornosť, ktorá sa dá naučiť v škole či kurze.

47640
30.6.2008 / Jarmila Horváthová

Raz vidieť je viac, než stokrát počuť. Táto pravda platí aj pri víne. Sám si dorábam malé množstvo vína a zdá sa mi, že mu tým dokážem aj viac porozumieť.

Somelierstvo totiž nepokladám za odbornosť, ktorá sa dá naučiť v škole či kurze. Ide o trvalé poznávanie vína a odovzdávanie týchto poznatkov ďalej.

Na Slovensku nastal vyslovený boom v tom, že aj konzumenti chcú vedieť o víne čoraz viac a vyznávať novú, inú kultúru pitia. Som rád, keď im v tom môžem pomôcť a zároveň sa aj ja nechám od nich poučiť.

Víno je živý materiál a neustále sa mení, čo ročník, to iná kvalita, čo úroda, to iné fľaše. Človek by musel mať tri životy, aby všetko spoznal a vedel.

Mám hrubý poznámkový blok, takú vlastnú someliersku bibliu, do ktorej si tieto poznatky zapisujem. Po čase si v nej môžem nalistovať, ako sa ktoré víno vyvíjalo.

Raz ochutnať je však viac, než stokrát vidieť – tak znie ďalšia zásada, ktorá sa mi v somelierstve osvedčila. Človek si to, skrátka, musí aj odpiť – a zároveň ostať triezvy.

Moje zahraničné pôsobenie mi v tomto smere dalo naozaj veľa. Nielenže sa mi zamestnávateľ postaral o krátkodobé i dlhodobé špičkové školenia a kurzy, ale neobmedzoval ma ani v degustácii.

Korbas_Jaroslav.jpg

Otvoriť a ochutnať najdrahšie vína tam nebol problém a nik sa nad tým nepozastavoval. Mimochodom, aj v súkromí najradšej siaham po víne. Pivo nemusím, to už skôr dobrú slovenskú ovocnú pálenku alebo bylinné likéry.

Jaroslav Korbaš (28) pracoval päť rokov ako čašník v americkej lodnej spoločnosti, v súčasnosti je somelierom bratislavskej reštaurácie Liviano.

© 2008 News and Media Holding

Diskusia (0reakcií)

Nájdi reštauráciu alebo hotel