Čo má rád: Jozef Haluza

48631
28.8.2008 / Jarmila Horváthová

Mal som to šťastie, že som mohol pracovať v zahraničí. V Nemecku som prešiel viacerými malými rodinnými penziónmi aj hotelom.

Prvý polrok som robil pomocné práce, prílohy a studenú kuchyňu, keď som sa naučil jazyk, prešiel som na varenie. Jeden penzión bol zameraný na prípravu jedál výlučne z čerstvých surovín, to znamená žiadne polotovary.

Napríklad pstruhy boli z neďalekého chovu. Dokonca niekde sme si sami varili džemy a lekvár. Z okolia sto kilometrov prichádzali hostia, aby si u nás dali kompletné menu.

Tieto penzióny majú neveľmi rozsiahly jedálny lístok, ale stavajú na kvalitnej príprave jedál z akostných surovín. Ak mám porovnať reštaurácie na Slovensku s nemeckými, tak našim podnikom chýba rodinná atmosféra.

Nedá sa povedať, že na Slovensku si hosťa nevážia, ale v Nemecku sa predsa len viac snažia hosťa získať. Ja mám rád jednoducho, ale precízne pripravené jedlá. V lete doma radi jeme grilované ryby, zeleninu, steaky, ale aj cestoviny.

Čo v domácich podmienkach nikomu neradím pripravovať, je hnedá omáčka, ktorá slúži ako základ ďalších omáčok. Ide do nej

jozefahaluza.jpg

štvrtina podielu mrkvy, štvrtina zeleru a polovica cibule.

Všetko treba prudko osmažiť takmer dohneda, pridať paradajkový pretlak, opäť posmažiť, zaliať vodou, pridať kosti a variť aspoň do druhého dňa, pričom sa odporúča dva dni. Omáčka sa zredukuje a prejde do nej sila z kostí.

Jozef Haluza (42) je šéfkuchár reštaurácie penziónu Diana v Piešťanoch. Pätnásť rokov pôsobil vo viacerých penziónoch a hoteloch v Nemecku.

© 2008 News and Media Holding

Diskusia (0reakcií)

Nájdi reštauráciu alebo hotel