Čo má rád: Kozmos Málek

47479
19.6.2008 / shp

Gastronómia nie je iba o jedle, ale o celej kultúre stolovania, zvykoch, gastro filozofii. V tomto smere ma nadchla stredozemná kuchyňa, predovšetkým španielska.

Večer si rodina nesadne pred televízor ako my, ale vyberie sa von zajesť si, zabaviť sa, porozprávať. Dámy sa stretnú pri káve, ale k tomu vždy patrí aj kulinárska drobnosť.

Dokonca ani typická španielska mama nestojí celý víkend pri hrncoch – keď sa v nedeľu vracajú z kostola, zastavia sa na pivko a potom zájdu do nejakej miestnej „tapas“. Jedlo nepokladajú za prostriedok nasýtenia žalúdka, ale za zážitok. Ani v reštaurácii si neobjednávajú takú našu tradičnú trojchodovú zostavu, ale nechajú si postupne a spoločne obložiť celý stôl.

Na španielskom kulináriu oceňujem dve superpotraviny – olivový olej a cesnak. Mám však rád aj rôznorodosť regionálnej kuchyne. Galícia je plná rýb, najlepšie chutia úplne jednoduché, bez korenín. Inde pripravujú strukoviny, jahňacinu, zeleninu, vyrábajú jamón, varia slávnu paellu a osviežujúce gazpacho.

Súvisiace články

Inšpirovali ma natoľko, že aj doma vyhľadávam regionálne špeciality. Keď sme cez víkend na našej stredoslovenskej chalupe, varíme iba miestne jedlá – halušky a z haluškovej vody polievku.

Malek_Kozmos.jpg

Zbierame od susedov staré recepty. Pretože hoci mi veľmi chutí stredozemná kuchyňa, po návrate z ciest musí byť na stole plnená paprika, segedín, sviečková alebo iné slovenské jedlo. Moje telo i duša gurmána ho skrátka potrebujú.

Kozmos Málek (44) je obchodný riaditeľ spoločnosti Transtrade, jednej z lídrov na trhu gastronomických špecialít.

Foto – Vlado Benko

Diskusia (0reakcií)

Nájdi reštauráciu alebo hotel