Čo má rád: Ľubomír Valčuha

48971
19.9.2008 / shp

Mäso, ryby a plody mora – to je moja najobľúbenejšia gastronomická trojka. A je úplne jedno, z ktorej kuchyne pochádza. V každej som našiel jedlá, ktoré mi zachutili i nechutili.

Dokonca aj v mojom milovanom slovenskom kulináriu rezance s tvarohom nemusím – sladký zúbok mi nenarástol –, ale bryndzové halušky alebo placky si v peknej, čistej a hosťami primerane obsadenej reštaurácii doprajem. Našťastie dobrých zariadení na Slovensku pribúda.

V našom regióne to vidno najmä v závetrí Tatier, kým samotné Tatry porovnanie s rozvinutým ruchom na poľskej strane ešte stále neznesú. Mimochodom, práve poľská kuchyňa mi svojimi zvláštnymi kombináciami surovín a chutí sedí zo všetkých najmenej.

Na gastronómii môžeme pozorovať, ako napredoval slovenský vývoj. Kedysi tu napríklad vládla iba lakonická ponuka – biele víno a červené. Vtedy som ho ani ja nepil.

Postupne sme objavovali odrody, prívlastky, regióny, chute a veru aj ja osobne som zrazu dokázal oceniť kvalitné slovenské vína. Komu nechutilo mlieko, k mliečnej bielkovine sa dostal málokedy.

Valcuha_Lubomir.jpg

Dnes vyrábame dosť vynikajúcich kyslomliečnych výrobkov. No a syr v reštaurácii v podobe bodky za hostinou sme vôbec nepoznali. Mňa to v Paríži oslovilo v čase, keď som o práci v syrárni ani len nesníval.

Nás syrárov však čaká ešte dosť osvetovej práce – profesionálov aj laikov naučiť, ako syry ponúkať i skladovať a ako posudzovať ich kvalitu a vyzretosť.

Ľubomír Valčuha (48) už niekoľko rokov pracuje ako generálny riaditeľ Tatranskej mliekarne v Kežmarku.

Foto – Soňa Podhorná

Diskusia (0reakcií)

Nájdi reštauráciu alebo hotel