Ako sa z kebabu stala neželaná záležitosť

Kým u nás rýchle občerstvenie zažíva boom, najnovšie ako street food, v niektorých európskych mestách sa túto formu stravovania snažia vytlačiť mimo centier miest.

469988
31.7.2017 / jh
local.ch

Radným najčastejšie leží v žalúdku asi najrozšírenejšie jedlo rýchleho občerstvenia - kebab. Vo Francúzsku rozpútalo v minulých dňoch diskusiu nariadenie radnice v Marseille, ktoré značne komplikuje otváranie nových stánkov s rýchlym občerstvením v centre mesta. Oficiálny

Iný typ občerstvenia

dôvod nariadenia je, že radnica chce v centre iný typ gastronomických prevádzok, najmä kvalitné reštaurácie, ktoré pritiahnu solventnejších hostí a pomôžu hospodárskemu rozvoju mesta.

Podľa obyvateľov Marseille je ale pravý dôvod nariadenia úplne iný – podobné stánky tu prevádzkujú najmä prisťahovalci zo severnej Afriky. Nové podmienky by mali nových záujemcov o prisťahovanie do mesta odradiť od príchodu, keďže otvorenie stánku s rýchlym občerstvením v centre mesta ako zdroja obživy prakticky nebude možné.

Marseille však nie je prvým mestom, kde obmedzujú, alebo chcú obmedziť činnosť prevádzok rýchleho občerstvenia v centre mesta. Ešte v apríli sa v talianskych médiách písalo, že starosta Florencie plánuje spolu s radnými presadiť prísnejšie pravidlá pre stravovacie prevádzky a obchody v centre mesta.

Aj v Taliansku

Ako písal denník La Republica, po novom budú musieť mať plochu aspoň 40 štvorcových metrov. Prečo práve toľko? Dôvod je celkom jednoduchý – väčšina prevádzok rýchleho občerstvenia, kde predávajú kebaby, burgery, hranolky atď. je menšia.

Podľa nových pravidiel budú musieť svoju plochu buď zväčšiť, alebo zatvoriť. Obchody a fast foody, ktoré tak do troch rokov neurobia, môže potom zatvoriť mesto. Toto nariadenie sa týka v starom meste Florencie asi 200 lokálov.

Neďaleká historická Lucca dokonca otváranie fast foodových prevádzok v stredovekom centre úplne zakázala (okrem nich sa pravidlo týka aj sexshopov). Okrem toho, každá reštaurácia, ktorá tu je, musí mať na jedálnom lístku aspoň jedno jedlo typické pre tento región. 

© 2017 News and Media Holding

Diskusia (0reakcií)