Ktoré nápoje najviac letia v lete? Niekde koktaily, inde limonády a víno

Osviežujúce koktaily, lemonades, julepy, studené punče, rumové drinky, ešte stále obľúbené mojito. čerstvé ovocie a šťavy. V lete tečú potokom najmä veselé, originálne a exotikou voňajúce nápoje.

469830
Flamender

Podľa barmanov sú hostia ovplyvnení dovolenkovým obdobím a príjemným počasím. Ide vlastne o druh relaxu – sadnúť si na letnú terasu a vychutnať si obľúbený drink. Navyše panuje dovolenková nálada, ľudia si prostredníctvom drinku pripomínajú radostné prázdninové očakávania alebo spomienky. „Kto prišiel z dovolenky v Mexiku, určite si objedná tequilu alebo margaritu. Koho cesty zaviedli do Karibiku, dá si rum a cigaru. Kto bol v Španielsku, pýta si sherry alebo rioju,“ takto o tom už dávno hovoril jeden z najuznávanejších barmanažérov Viliam Masný z Jerry´s baru v Žiline. Odborníci barového sveta k tomu dodávajú, že paradoxne sa v lete a letných horúčavách celkovo konzumuje viac alkoholu, vrátane ťažšieho. Má to vraj na svedomí  uvoľnenejšia atmosféra.

Leto patrí fancy drinkom

Rovnaké skúsenosti získali za pár týždňov leta aj v reštaurácii Flamender v bratislavskom Starom Meste. Nie sú barom, a predsa si tam hosť môže dopriať rôzne typy koktailov, alko i soft. „Počas roka k nám hostia prichádzajú kvôli jedlu. Leto je ale obdobím, keď si omnoho viac ľudí túži sadnúť na terasu v srdci Bratislavy aj bez jedla, len k dobrému drinku.,“ executive chef Peter Petráš vysvetľuje dôvod, prečo sa tím barmanov a manažérov reštaurácie rozhodol pre koncept bohatého, pestrého nápojového lístka. Tradíciu v ňom reprezentujú, napríklad, obľúbený Moscow mule či Old fashioned.  Fancy drinky a la Flamender z rumov, vodky, ginu, tequily i whisky zastupujú Botanic garden, Corpse revival, Jamie, El Pepino - originálne spojenie blanco tequily najpredávanejšej prémiovej značky El jimador, uhorky, limetkovej šťavy, cukrového sirupu a koriandru.

Flamender - limonádyZdroj: Flamender

„V predaji vedú Cucumber Rum, Passion Mint a Chelsea Rose z ginu, jablkového džúsu, cukrového sirupu, citrónovej šťavy a malín,“ prezrádza receptúru P. Petráš.. Špecialitou je aj Flamender V.S. z Martellu v.s., fialového likéru Bols Parfait, smotany a cukrového sirupu.

Na vodičov, abstinentov a ďalších hostí, ktorí si neželajú nápoje s grádmi, mysleli vytvorením limetkového  Sour experience alebo Dark fruit z čerstvého lesného ovocia, vanilkového sirupu, citrónovej šťavy, čerstvej mäty a zázvorového tonicu. Domáce limonády prekračujú mätovo-citrónovú klasiku; hostia si môžu vychutnať nevšedné spojenie pomaranča s malinami, uhorky s limetkou, bazalky so zeleným korením či zázvoru s harmančekom.

V znamení vína

V neďalekej Skalici zase podľa riaditeľky Hotela sv. Ludmila Ivy Stȍhrovej v tejto sezóne vedú poctivé domáce limonády a šťavy pred koktailmi z liehovín. Leto tam má iný alkoholický nápoj číslo jedna – víno. A to nielen vďaka zaujímavým druhom bieleho a červeného moku. Hoci aj od tzv. autentistu Petra Kočaříka z Čejkovíc.

Keď totiž v Skalici pripravovali terén na vydláždenie hotelového parkoviska, zrazu sa pod ťažkou technikou prepadla zem. Takto tam nečakane objavili klenbovú pivnicu. Najjednoduchšie bolo zasypať ju a pokračovať podľa plánu. Rozhodli sa však pre zložitejšiu cestu. Pivnicu opravili, vyčistili a jej vchod otočili smerom k hotelu. Takto získali nádherný priestor na ochutnávky vína.  „Práve v lete sa pod klenbami vystrieda najviac spoločností. Vtedy tam vládne príjemný chládok, zatiaľ čo cez zimu by hostia museli sedieť v kožuchoch,“ teší sa z leta I. Stȍhrová.

Víno je letným obľúbeným nápojom aj v reštaurácii Rouge nitrianskeho hotela Mikado. Jednoznačne vedie mladé biele víno., pretože si podľa someliera Michala Zrubeca aj šéfkuchára Štefana Benďáka veľmi dobre si rozumie práve s letnými jedlami – šalátmi, cestovinami, grilovanými rybami.

Flamender - Chelsea RoseZdroj: Flamender

Niekto to rád penivé

Niekoľko pív na pípe priťahuje zoširoka-zďaleka hostí do reštaurácie Pepper Inn v Šali „Skvelé jedlo sa rado snúbi so skvelým pivom. Dajte si aspoň dva deci a úplne to zmení celý chuťový zážitok.  Napríklad, k nášmu čokoládovému suflé pasuje čierne pivo PORTER 19°. Výsledok je úplná chuťová bomba,“ majiteľ a šéfkuchár Jozef Popelka sľubuje vo svojej pivnej reštaurácii nevšedné zážitky. K jedlám páruje Chotěboř, Čiernu horu, Poutníka, Ferdinanda, nealkoholického polotmavého Formana a vždy nejaký špeciál typu IPA, ALE, Stout, Weizen... Veď čo už môže byť vraj lepšie než poctivý burger a la Pepper Inn s dobre vychladenou dvanástkou od Poutníka? Aalebo grilované rebierka s domácou barbecue omáčkou, spárované s polotmavou trinástkou 7 kulí z pivovaru Ferdinand?

„Ale postačí aj jednoduchá domáca tlačenka, nakladaný hermelín alebo skvelý tatársky biftek, spláchnuté desinkou od Chotěbořu. Dá sa po nej dobre spať aj v letných horúčavách,“ tvrdí J. Popelka.

© 2017 News and Media Holding

Diskusia (0reakcií)