Leto pri stole, alebo kedy jem v bufete

Blog Jarda Žídeka o pekných veciach života, či sprievodca svetom gastronómie

426243
14.7.2014
Maňo Štrauch

Leto je už v plnom prúde, každý aspoň niekam na chvíľu „vypadne“. A na nových miestach hľadá, kde by sa mohol dobre najesť. A samozrejme, má aj iné chuteJ

Podľa výberu miesta treba upraviť  svoje očakávania a na danú úroveň sa treba aj trochu pripraviť. Mám tým na mysli hlavne bufety pri jazerách a kúpaliskách. Na takýchto miestach je zbytočné hrať sa na niečo extra. Čo sa týka majiteľov a rovnako aj hostí. V plavkách pri 30˚C nebudete asi túžiť po holubích prsičkách alebo prepeličke na hrášku servírovanom na drahom porceláne. Ja osobne som bol pred pár rokmi príjemne prekvapený z kvality občerstvenia pri maďarskom Balatone. Je tu stánok vedľa stánku, môžete si vybrať letnú klasiku – langoše, pečené klobásky, jaternice, pečené ryby, palacinky a dnes už samozrejme nechýba ani hamburger, hotdog, pizza. Ale v zásade je všetko čerstvé, klobásky sú kvalitné a domáce čalamády alebo kvasené uhorky sú príjemným osviežením. Dala sa kúpiť ešte varená kukurica, ale výber zeleniny a ovocia bol takmer nulový. Ak cestujete s dieťaťom, je to trochu komplikované a počas dovolenky budete zrejme musieť  privrieť oči nad množstvom vyprážaného jedla. Ale vždy sa dá niečo nájsť, respektíve poprosiť „bufetárov“ o niečo iné (samozrejme v rámci ich surovín).  Sám som to skúšal a išlo to. A ak to nejde, na také miesto sa nevraciam.

Iné je to v prímorských oblastiach. Tam našťastie o dobré ryby nie je núdza, čerstvé ovocie a zelenina je takmer na každom rohu. Len problém je zase v našich návykoch a o tom, že deťom objednáme radšej pizzu alebo bolonské špagety ako grilovanú rybu. Kostí sa pri tom nemusíte báť. Pri dobrom servírovaní nenájdete vo filete ani jednu kosť.  Ja sa nebojím takto vykostenú rybu dávať aj svojej 2,5 ročnej dcére, ktorá je od malička zvyknutá na ryby. Takisto som nemal problém nájsť reštauráciu, kde jej pripravili niečo špeciálne. Varené zemiaky so špenátom, vývar alebo grilovaná zelenina. To je v ponuke vždy.

Predsudky o jedle si deti v sebe dokážu hlboko zakoreniť. Vediem detskú školu varenia a ukazujem deťom krevety – ako sa lúpu, upravia a následne jedia. Nikdy predtým som s tým u detí nemal žiadny problém, až tento rok. Deti sa báli, nechceli trhať „hlavičky“ a už vôbec krevety konzumovať. Čím skôr naučíte deti prirodzene spoznávať a objavovať nové chute, tak tým viac si ušetríte starostí v budúcnosti.  Bez toho, aby ste však išli príkladom, to však nepôjde.

Ak ste pri vode a s oblečením si starosť nerobíte, pri návšteve reštaurácie s obsluhou by ste však mali na seba niečo prehodiť. Niekde to majú jasné napísané pri vstupe, inde vás personál na to upozorní.  Sadnúť si na vankúš po niekom, kto tam pred tým sedel v mokrých plavkách nie je práve príjemné. Ležérne a uvoľnené je nielen oblečenie, ale aj obsluha. Zvyčajne sa nikam neponáhľa a hostia majú väčšiu pochopenie pre „časový sklz“. Ale to k dovolenke už patrí. To, čo by ste nikdy neakceptovali pri pracovnom obede, to na dovolenke neriešite. Pokrikovaním po gréckom alebo talianskom čašníkovi aj tak nič nezmeníte, svoje tempo bude udržiavať.

Prajem vám príjemné leto, aby ste sa nebáli skúšať regionálne jedlá. Spýtajte sa čašníkov, čo majú čerstvé a vyberajte predovšetkým zo špeciálnej ponuky. Ak budete celá reštaurácia jesť sardinky, pretože vám ich odporučil majiteľ, máte istotu, že sú zaručene čerstvé. Zabudnite na chvíľu, že sa dá objednať pizza, hotdog alebo hamburger. A už vôbec nenavštevujte medzinárodné reťazce rýchleho občerstvenia! Ak už fasfood, tak miestnyJ

Diskusia (0reakcií)

Nájdi reštauráciu alebo hotel