Lokum: jedna najstarších cukroviniek má pôvod v Turecku

Najžiadanejšie sú tradičné druhy vyrobené z ružovej vody a pistáciové

344451
29.3.2011 / Anna Ilčíková

Ak na potulkách svetom zavítate do Turecka či inej krajiny blízkeho východu, určite ochutnajte aj tradičnú miestnu pochúťku – lokum.

Čo je lokum ?

Lokum je podľa viacerých dostupných prameňov zrejme jednou z najstarších cukroviniek na svete. V Európe známy tvrdý turecký med má s  touto sladkosťou pramálo spoločné. Turecký lokum sa vyrába priemyslovo aj ručne, a ponúka na predaj doslova na každom kroku. Jeho základom je stuhnutý cukor a pektín. V súčasnosti sa lokum pred podávaním posype troškou práškového cukru, strúhaného kokosu či obalí v posekaných vlaššských orechoch alebo pistáciách. Bez obáv ho možno uchovať aj vyše roka. 

V Turecko vás ním privítaju v takmer každom hoteli. Nesmie chýbať na žiadnej oslave a neschybíte ak ho prinesiete domácim pri pozvaní ako malú pozornosť. Je totiž súčasťou ich života. Servíruje sa s čajom alebo pravou tureckou kávou. Ak budete uvažovať o jeho kúpe, rozhodne si ju nenechajte  na poslednú chvíľu.

Lokum, ktorý sa za hriešne peniaze predáva na letiskách sa nedá porovnať s tým, ktorý kúpite v tržnici či najlepšie priamo v jednom z obchodov Haciho Bekira, muža, ktorý lahodnú sladkosť vynašiel a prvý obchodík ponúkajúci lokum v roku 1777 založil v Istanbule. Turci hovoria, že najlepšie lokum na svete sa predáva práve tu. Obchodík na jednej z najrušnejších ulíc Istabulu je prevoňaný kokosom, vanikou, pomarančom, mandľami, zázvorom a inými lákavými ingredienciami.

Lokum

Zdroj: Anna Ilčíková

V ponuke je hneď niekoľko desiatok druhov preto sa nebojte požiadať o ochutnávku. Predavači v tradičnom osmanskom odeve vás radi obslúžia. Vybrať si môžete podľa chuti v darčekovom balení rôznej gramáže. Najpredávanejšie sú tradičné druhy vyrobené z ružovej vody a pistáciové. Predavači svorne tvrdia, že aj keď sú v ponuke aj light verzie, zákazníci radšej kupujú tradičné - želé obalené v cukre.

Majster cukrár

Haci Bekir prišiel zo severu Anatólie a pôvodne vyrábal marcipán, tvrdé cukríky a baklavu, až neskôr lokum. Posledný Haci Bekir - Ali umrel v roku 1974 vo veku 83 rokov a prenechal kráľovstvo lokum svojej dcére, Aliye, a jej manželovi, ktorý so svojim svokrom často pracoval, tak poznal technológiu výroby. Ali bol aj výborným manažérom. Pod jeho vedením firma mimoriadne prosperovala. Otvoril niekoľko predajní v Istanbule, jeden v Káhire a tiež v Alexandrii. Spoločnosť nesie meno troch generácií: Ali Muhiddin Haci Bekir.

V súčasnosti prosperujúci biznis spoločne vedie už štvrtá a piata generácia. Rodinnému podnikaniu sa doteraz v Istanbule venujú traja potomkovia zo slávnej cukrárskej rodiny. Produkty su známe nielen v krajine, no exportujú sa do celého sveta (Nový Zéland, Japonsko, Blízky Východ, Lotyšsko, Veľká Británia aj v USA).

„Lokum vyrábame vo vlastnej továrni, ktorá sa nachádza v meste Pendik v ázijskej časti Istanbulu. Už viac než dve storočia pokračujeme vo výrobe dodržiavajúc pôvodnú receptúru a používajúc ingrediencie najvyššej kvality. Kvalita výrobkov bola a  je u nás na prvom mieste“, vracia sa do bohatej histórie spoločnosti Ilyas Tunaoglu, generálny manažér firmy Ali Muhiddin Haci Bekir Confectioners. V Istanbule fungujú štyri predajne, dve v Bahcekapi, po jednej v Kadikoy a Beyoglu.

Ako dodáva I. Tunaoglu výrobky distribuujú na viaceré predajné miesta v krajine vrátane Ankary. „V súčasnosti zákazníkom ponúkame viac než 20 druhov lokum. Okrem tradičných druhov akými sú lokum z ružovej vody, orieškové, pistáciové a mastix, čo je prírodná živica z kríka druhu Pistacia lentiscus sa výborne predávajú aj nové ovocné kreácie - pomarančové, jahodové, citrónové, marhuľové, višňové, jablkové. Pochutnať si zákazník môže aj na hrejivom koreninovom lokum – zázvorové, škoricové, klinčekové či lokum z pravej tureckej kávy.“ Vymenúva šírku sortimentu I. Tunaoglu.

Lokum

Zdroj: Anna Ilčíková

Čo s týka plánov do búducnosti,  podľa I. Tunaoglu, chce firma  pokračovať vo výrobe tradičných tureckých cukroviniek za pomoci nových, moderných výrobných technológii a aktuálnych chuťových  trendov.  Plánujú taktiež otvoriť viacero nových pobočiek na tuzemskom trhu a zvýšiť export do zahraničia.

Láska ide cez žalúdok...

V Európe sa lokum stal známym ako ,,turkish delight“ čo v  preklade z angličtiny znamená turecký pôžitok, potešenie či rozkoš v 18. storočí vďaka anglickým obchodníkom.  V minulosti nebol k dispozícii cukor, preto sa sladkosti vyrábali z medu a ovocia. Bolo tomu tak nielen v Turecku, ale aj na Balkáne a v oblasti celého Stedného východu. O pôvode tejto najznámejšej tureckej sladkosti existuje niekoľko legiend.

Jedna z nich hovorí, že na sultánovo prianie mal vzniknúť dezert, ktorým by vládca mohol rozmaznávať dámy v háreme a ktorý by mu zároveň dodával mužnú silu. Ali Muhiddin, pracovitý cukrár z mestečka pri Čiernom mori, sa vydal koncom 18. storočia do Istanbulu. Rad experimentoval a už dlhšiu dobu sa snažil vyrábať cukrovinky, ktoré by neboli také tvrdé ako turecký med. Trpezlivosť sa mu vyplatila a bola naviac korunovaná úspechom. Podarilo sa mu vyrobiť nové cukrárske dielo, ktoré bolo mäkke, ľahko sa žuvalo a malo jemnú chuť.

Rôsolovitý výrobok pri ktorého konzumácii sa ani sultán nemusel báť, že si zlomí zub si rýchlo získal obľubu. Ali Muhiddin Haci Bekir svoj výtvor pomenoval rahat lokum – jemné sústo. Sultán údajne cukrára štedro odmenil, vymenoval za svojho dvorného cukrára a postavil do čela cechu. Cukrár si za odmenu otvoril obchod so svojimi špeciálnymi mäkkými sladkosťami.

Diskusia (0reakcií)

Nájdi reštauráciu alebo hotel