Má prísť hosť do reštaurácie skutočne hladný?

Blog Jarda Žídeka o pekných veciach života, alebo sprievodca svetom gastronómie

402284
8.11.2013
Maňo Štrauch

Tak, ako radia všetci odborníci na výživu nechodiť nakupovať potraviny, keď je človek hladný (pretože nakúpi aj to, čo nie je schopný zjesť), tak aj moja rada vyznie trochu paradoxne, ale - nechoďte do reštaurácie, keď ste už veľmi, veľmi hladní! Prečo? Ak ku mne príde hosť, ktorý by jedol niečo okamžite, je prirodzene nervózny, všetko pre neho trvá veľmi dlho a je pravdepodobné, že si vyberie niečo, na čo nemá po pár minútach alebo prvom chode ani chuť. A to je už potom všetko zle – pripadá mu, že obsluha je neochotná, kuchári pomalí, jedlo zlé. A negatívna referencie už idú od ucha k uchu.

Dobré jedlo oceníte len vtedy, ak si ho viete aj vychutnať a máte dostatok času. Samozrejme nechcem obhajovať personál, ktorý si vás ani po pol hodine nevšíma. Ale v každej dobrej reštaurácii, kde majú svojich hostí radi, vás personál k stolu usadí a hneď ponúkne niečo na pitie a prinesie jedálne lístky. Najprv vám nechá chvíľu na výber a potom už informuje kuchyňu o vašom výbere. Kým vám však príde na stôl prvý chod, zvyčajne ubehne 20 až 30 minút. Ten musia najprv musia dojesť všetci hostia pri stole a až potom sa po chvíľke začne nosiť druhý chod, potom ďalší a ďalší. Čiže kým sa dostanete k hlavného chodu a teda aj nasýteniu, môže ubehnúť 40 až 50 minút. A to je so skutočne prázdnym žalúdkom veľmi ťažké vydržať v pokoji.

Preto  ak plánujete príjemnú pracovnú alebo súkromnú večeru, nečakajte na vlčí hlad. Dobrá nálada a včasná rezervácia by mali byť základnými predpokladmi na pokojný večer bez zbytočných komplikácií.

Jaroslav Žídek (43) pochádza z Prahy, ale je najznámejším „slovenským“ šéfkuchárom. Do Bratislavy prišiel v roku 2003 rozbehnúť reštaurácie v Erdödyho paláci, nakoniec bol až do roku 2011 ich executive chefom. Pod jeho šéfkuchárskym vedením sa napríklad reštaurácia Camouflage stala niekoľkokrát najlepšou slovenskou reštauráciou podľa Trend Top reštaurácie a hotely. Od novembra 2012 prevádzkuje vlastný podnik – Albrecht Restaurant v bratislavskom hoteli Albrecht. Verejnosti je známy najmä z televíznych projektov Áno, šéfe a Nebíčko v papuľke.

Diskusia (0reakcií)

Nájdi reštauráciu alebo hotel