Najlepšie reštaurácie Maďarska

Dva Micheliny v Budapešti majú Costes a Onyx

367742
13.2.2012 / Jarmila Horváthová

Maďarsko je v gastronómii ešte stále o krok vpred pred ostatnými štátmi bývalého socialistického tábora. Aspoň podľa renomovaných svetových bedekrov. Michelin mu ako jedinému z postsocialistických štátov udelil dve hviezdičky - po tom, čo ju dostala budapeštianska reštaurácia Costes, k nej priradil aj ďalší podnik z hlavného mesta Onyx a ďalšie štyri podniky majú Bib Gourmand.

Pre porovnanie – v Prahe, ktorá býva niekedy z hľadiska turistického záujmu s Budapešťou porovnávaná, mala Michelina jedna reštaurácia (medzičasom zrušená) a Bib Gourmand tiež štyri podniky. Ešte väčší rozdiel vidí medzi Budapešťou a zvyškom Gault Millau. V svojej poslednej rakúskej edícii, kam zaradil aj Budapešť, Prahu, Bratislavu, Chorvátsko a Slovinsko, maďarské hlavné mesto jednoznačne dominuje. Za zaujímavé a teda zaradenia hodné považovali vydavatelia 20 budapeštianskych reštaurácií, kým pražských (ale aj bratislavských) zaradili do výberu osem. Najlepšia z nich Costes dostala tri čapice a 18 bodov z 20 možných, čo ju radí do absolútnej špičky v tomto regióne, vrátane Rakúska – len štyri rakúske podniky dosiahli o bod viac.

1x1-white

Costes je považovaná za nákladné hobby biznismana, impresária a zakladateľa populárneho festivalu Sziget Károlyho Gerendaia. Jej heslo znie Bez kompromisu a ako sa na tom zhodujú bedekre, ale aj bežní návštevníci na webových portáloch typu tripadvisor, podnik ho 100 percentne napĺňa. Od vstupu hosťa do reštaurácie, kde sa ho ujme pozorná a nevtieravá obsluha, ktorá sa ešte pred podaním jedálneho lístka pýta či nie je na niečo alergický, cez bezchybne pripravené a naservírované jedlá po perfektný vínny servis.

Kuchyňa je označovaná ako fusion a šéfuje jej Portugalec Miguel Rocha Vieira, ktorý to, napriek svojmu pôvodu z Pyrenejského poloostrova, známeho experimentmi typu molekulárna gastronómia, so supermodernou nepreháňa, vie odhadnúť tú správnu mieru. Medzi jeho majstrovské kúsky patrí Husacia pečeň marinovaná v tokajskom víne či Consomné s mäsom z langusty na tri spôsoby alebo v teriyaki marinované kačacie prsia. Na vínnej karte sú vína aj menej známych maďarských výrobcov. Hostia oceňujú aj ceny, ktoré sú v porovnaní s reštauráciami rovnakého štandardu v západnej Európe nižšie. Polievka stojí okolo 8 euro, hlavné jedlá 30-35, dezerty 13, päťchodové degustačné menu 72 euro, pričom vo všetkých cenách je už započítané aj 12-percentné sprepitné.

mad2

Costes patrí medzi nové podniky, druhá Michelinom ocenená reštaurácia Onyx na námestí Vörösmarty (v Gault Millau dostala 16 bodov) sa môže pýšiť 150 ročnou tradíciou – toľko rokov je na tomto mieste kaviareň so zákuskami, ktoré si získali slávu aj v zahraničí. Majitelia sa ale rozhodli rozšíriť ponuku aj o prvotriednu reštauráciu a zamestnali dvoch z najúspešnejších mladých maďarských kuchárov – Szabinu Szulló a Tamása Szélla.

Za gastro-senzáciu považovali hodnotitelia od Gault Millau napríklad Falošnú sviečkovú pokrytú tenkou vrstvou marinovanej foie gras, ale aj nebývalo široký výber domáceho chleba. K ďalším podnikom, ktoré dosiahli na 16 bodov od Gault Millau, resp. Bib Gourmand patrí Babel Restaurant, Fausto´s Restaurant, Nobu Budapest 21, Arcade Bistro, Bock Bisztró a Csalogány 26.

© 2012 News and Media Holding

Diskusia (0reakcií)

Nájdi reštauráciu alebo hotel