Šéfkuchár vojde do histórie – žaluje Michelin

V lete vyvolal Marc Veyrat, šéfkuchár a majiteľ reštaurácie Maison des Bois v Manigode pri Annecy, rozruch, keď vyhlásil, že už nechce byť viac zaradený do hodnotení najslávnejšieho gastronomického bedekra Michelin.

499487
3.10.2019 / jh
La Maison des Bois

Bola to reakcia na to, že Michelin mu jeden rok pridelil najvyšší počet hviezdičiek – tri a o rok nato mu tretiu hviezdičku zobral. Stalo sa vôbec prvýkrát, že niekto prišiel o tretiu hviezdičku už po roku.

Michelin ale vtedy jeho požiadavku nebyť do bedekra viac zaradený neakceptoval. Šéfkuchár sa však nevzdáva a podľa magazínu Rolling pin vo svojom snažení proti Michelinu pokračuje. Vytiahol naň ťažší kaliber - podal na slávny bedeker žalobu.

V rozhlasovom interview povedal, že ich Michelin zosmiešnil, jeho spolupracovníci prepukli v plač, keď sa dozvedeli, že im tretiu hviezdičku zobrali. Okrem toho tvrdí, že po odobratí hviezdičky musel bojovať s depresiami.

Michelin - reštaurácia a hotel Marc a Veyrata 1Zdroj: La Maison des Bois

Podľa názoru M. Veyrata sú inšpektori Michelinu nekompetentní. Zdôvodňuje to napríklad tým, že používa výlučne francúzske druhy syra, ale bedeker uviedol, že v jeho suflé je britský cheddar.

Prvá reakcia Michelinu na oznámenie o žalobe bola zmierlivá – konštatoval, že chápe sklamanie M. Veyrata a bude jeho výhrady skúmať, uvádzal v oficiálnom stanovisku. Zároveň ale konštatoval, že úlohou Michelina je informovanie spotrebiteľov a to ho oprávňuje k tomu zmeniť svoje odporúčania.

Toto zdôvodnenie ale M. Veyratovi nestačilo. Podľa jeho právneho zástupcu Emmanuela Ravanasa chce šéfkuchár presne vedieť, prečo mu hviezdičku odobrali, preto sa rozhodol riešiť vec súdnou cestou. Termín pojednávania je plánovaný na koniec novembra.

© 2019 News and Media Holding

Diskusia (0reakcií)

Nájdi reštauráciu alebo hotel