Slovenskí kuchári si robili v zahraničí meno

Štyri zlaté, 10 strieborných a 8 bronzových medailí si odniesli slovenskí šéfkuchári z 13. ročníka prestížneho podujatia International Culinary Festival, ktoré sa konalo v chorvátskom Brači. Pritom na mape medzinárodnej gastronómie a pre zahraničie je Slovensko stále teritóriom s označením „his sunt leones“.

481082
SZCK

Súťažná prehliadka profesionálnych majstrov varešky pod názvom Biser mora – Perla mora patrí medzi najuznávanejšie v tejto brandži. Aj v tomto roku sa jej zúčastnili kuchári z 19 krajín: Talianska, Francúzska, Indie, Japonska, Rakúska, Maďarska, Chorvátska,  Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory,  Slovinska, Macedónska, Srbska, Ukrajiny, Bulharska, Malty, Albánska, Turecka, Bieloruska, no a samozrejme Slovenska.

Predseda Tatranského klubu Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov (SZKC) a šéfkuchár penziónu Energetik v Demänovskej Doline Karol Sklenár sa rozhodol zostaviť súťažný tím z troch klubov SZKC – tatranského, žilinského a košického. To znamenalo zo šéfkuchárov Petra Bracha z Liptovského Dvora v Liptovskom Jáne,  Dominika Martona z hotela Grand Castle v Liptovskom Hrádku, Pavla Lukčíka z hotela Ambasádor v Košiciach, Radovana Budzáka z Kaštiela v Lučivnej a Martina Hofericu z Provence Restaurant. Siedmy parťák Ondrej Jurčo reprezentoval budúcich majstrov varešky z Hotelovej akadémie Liptovský Mikuláš, 

„Všetkých som videl na rôznych regionálnych súťažiach na Slovensku. Vnímal som ich snahu a potenciál niečo dosiahnuť, nové sa naučiť, rásť, porovnať sa s inými a zvládať aj súťažný adrenalín“ povedal K. Sklenár. Prvým predpokladom úspechu bol fakt, že všetkých myšlienka nadchla a s nadšením sa pustili do prípravy na medzinárodnú súťaž, pre väčšinu z nich prvú v živote. On sám sa na nej zúčastnil už po tretí raz.

Hviezdou tímu sa stal napokon Peter Bracho, ktorý pre seba i pre slovenskú gastronómiu a jej meno vybojoval štyri zlaté medaily v kategórii jedlo z ryby, jedlo z jahňacieho mäsa, jedlo z kuracieho mäsa i dezertu. Dostal sa tak do veľkého finále, kde súťažila a varila už len pätica najlepších kuchárov.

Peter Bracho s medajlamiZdroj: SZKC

„Za poldruha hodiny museli pripraviť trojchodové menu spôsobom black box, teda zo surovín, ktorých zoznam dostal každý kuchár až na začiatku finále. Za predjedlo, hlavné jedlo a dezert sa napokon Peter Bracho umiestnil na druhom mieste,“ hovorí o mimoriadnom úspechu K. Sklenár.

Štvornásobný zlatý šéfkuchár sa tak stane jedným zo súťažiacich v Grand finále na Makarskej riviére, kde sa tí najlepší stretnú vo februári budúceho roka.

© 2018 News and Media Holding

Diskusia (0reakcií)

Nájdi reštauráciu alebo hotel